24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLEMIKA: Když nám lžou a straší nás

4.4.2014

Ve středu 2. dubna vyšel na NP článek pana Bartoně Petice Svobodných. Snad jediné, s čím lze s panem Bartoněm souhlasit, je podtitulek "Když rozum porážejí emoce".

Slaměný panák

"Slaměný panák" je jedním z argumentačních klamů a pan Bartoň ho vyšvihnul s jistotou zkušeného publicisty. Svobodní totiž nesbírali podpisy pod jednu petici o vystoupení Česka z EU a pod druhou proti "vysokým daním".

Referendum

První petice byla totiž o vypsání referenda o našem vystoupení z EU. Svobodní mají pocit, že EU dnes je výrazně jiná než EU, ke které jsme před deseti lety připojili. Byrokracie, korupce, plýtvání a řešení absurdních hovadin typu zákazu žárovek či pomazánkového másla místo skutečně důležitých věcí, jako je postupné hospodářské zaostávání za Amerikou a Asií, totiž způsobilo, že ona masívní podpora, kterou EU před deseti lety měla, se obrátila a lidé takovouto EU nechtějí. A to navzdory všudypřítomné propagaci modrými tabulkami informujícími o tom, co všechno vzniklo "díky" operačnímu programu takovému či jinému. Jako by EU měla jiné peníze než peníze daňových poplatníků. I ty tabulky totiž zaplatili lidi, kteří (narozdíl od bruselských byrokratů) vytvářejí opravdové hodnoty, které někdo chce a kupuje. (Krátké shrnutí "výhodnosti EU" viz třeba na Zbytečná EU)

Svobodní totiž vidí ty spousty užitečného zboží a služeb, které nevznikly, protože stát lidem bere většinu z peněz, které si vydělají. A Svobodní se jen chtějí znovu zeptat lidí, zda toto je EU, v které chtějí být. Ale pan Bartoň už se lidí asi ptát nechce, protože se bojí, co by se mohl dozvědět.

Registrační pokladny

Druhá petice Svobodných (ta hlavní) byla proti povinnému zavádění registračních pokladen. Důvodů, proč by povinné být neměly, je celá řada a vydalo by to zvláštní článek. Vypíchnu jen dva:

a) opět to finančně zatíží malépodnikatele a zvýhodní velké firmy a maloobchodní řetězce, čímž se zmenší konkurence a zdraží se zboží v obchodech;
b) navzdory propagandě třeba ze Slovenska (účtenková loterie pro bonzáky) totiž dlouhodobě registrační pokladny nic neřeší. Podvodníky a nepoctivce to neodradí (opravdu si vláda myslí, že bude mít bič na vietnamské večerkáře?), poctivcům opět znepříjemní život. Plus jde o první krok k připravované elektronické evidenci účetních dokladů...

Ale to panu Bartoňovi nevadí, ani ho to nezajímá, on prostě potřeboval plivnout na Svobodné.

Vystrašené stádo se ovládá nejlépe

Všimněte si, že nás "konatelé dobra" čím dál víc straší. Globální oteplení zničí lidstvo, když nemáte helmu na kole či na lyžích, umřete, když všude nebudou kamery, nebudete si jisti životem před hrdlořezy, kteří číhají za každým rohem, až naše bdělé Městapo poleví v ostražitosti, aby vás mohli zamordovat... Neustále je nejaký problém, který vyřeší peníze daňového poplatníka. Buďto mu je vezme stát rovnou, nebo ho potrestá, když je neutratí za to, za co si stát usmyslel, že je utratit má.

Nu, i pan Bartoň neváhá postrašit. Krym. Ruská agrese. Hrůza nás jímá. Kdybychom nebyli uprostřed stáda, vlk by nás jistě ulovil! Co bychom si počali bez regionálních operačních programů? Co kdyby nás chránilo jen členství v NATO, nikoliv směrnice eurobyrokratů? Ke komu bychom přilnuli?

Pane Bartoni, víte co? Nestrašte. Nestrašte Krymem a Ukrajinou. Víte o ní velké hnědé nic. Jako člověk podnikající přes šestnáct let na Ukrajině vám to mohu garantovat. A, prosím, neplácejte nesmysly o tom, jak rozpad EU znamená vliv Ruska. EU není Evropa. EU nám nezajišťuje nic, co bychom si nebyli schopni zajistit sami. Jen chtít. Jen by se každý musel místo na vyžrané eurokraty a různé teoretické "ředitele Zeměkoule" spoléhat sám na sebe, na svůj rozum, na svoji odpovědnost za svůj osud, za hledání svého štěstí. Věřit, že lidi jsou dobří, že dobré z nich neudělají klotové rukávy v eurobarvách. Zjistěte si, jak jsme vždycky, ale opravdu vždycky dopadli mizerně, když jsme se spoléhali na někoho jiného než na sebe. Jako stát, i jako lidé. I díky lidem, jako jste vy.

Autor je členem Republikového výboru Svobodných

www.liho.cz