1.5.2024 | Svátek práce


PARLAMENT: Babiš versus Bartošek, znovu do ringu!

26.4.2023

Představte si situaci - pětice mladých zdravých dvacátníků cestou z posilovny večer uvidí, jak darebák znásilňuje ženu. Avšak sportovně laděná pětice, s odkazem, že žije v právním státě, nic neudělá s odůvodněním, že vyčká pravomocného soudního rozsudku.
Absurdní, že?
Ale popořádku.
Lidovec Jan Bartošek (KDU-ČSL), toho času jeden z „navýšeného počtu“ místopředsedů Poslanecké sněmovny Parlamentu, si stěžuje na údajně nepřípustné chování a vyjadřování Andreje Babiše na české parlamentní půdě.

Součástí oficiální Bartoškovy stížnosti je také upozornění na závažnou skutečnost, že expremiér Andrej Babiš v březnu nerespektoval odhlasované zkrácení doby pro projevy poslanců a blokoval jednací pultík.

Andrej Babiš se logicky brání tím, že svým jednáním v krajní nouzi protestoval, proti nelegální a nemorální změně jednacího řádu. Koalice tehdy na sílu omezila doby pro projevy poslanců a poslankyň, a hlavně pro předsedy poslaneckých klubů a sněmovních stran.

Připomeňme, že Andrej Babiš v předmětné době byl předsedou parlamentního hnutí ANO, a je jím, tuším, dodnes, i když jeho současná politická aktivita do jisté míry ochabuje. Současně nutno připomenout, že zkrácení času pro vystupující parlamentních předsedů, byla a je věcí v právním státě (Rule of Law) zcela nevídanou. Z tohoto důvodu se nemožno divit Babišovu částečně výstřednímu a neobvyklému chování.

Již se blížíme k pointě glosy – někteří politici a politologové dávali A. Babišovi (resp. celé opozici) hraběcí rady, že si prý má/měl počkat na rozhodnutí Ústavního soudu, který je jediný oprávněn konstatovat porušení jednacího řádu a ohnutí parlamentních pravidel jako takových.

Sancta simplicitas! Jestliže by Andrej Babiš a opozice postupovali tak, jak jim radí koalice a jí spříznění salonní mudrlanti, tak čím by se lišil od mladých sportovců vykreslených v prvním odstavci tohoto komentáře?

Pokud někdo seje vítr, tak holt sklízí bouři! Na tohle lidové staleté přísloví si měli pěti-koaliční politici vzpomenout, když účelově měnili pravidla pro vystupování předsedů klubů a stran.

Autor je právník a publicista

(vyšlo modifikovaně v deníku Právo, 25.4.)