Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

OSOBNOST: Excelentní právník a politik

V sobotu 5. ledna jsme si měli připomenout událost, která se odehrála před devadesáti lety. Bylo to sice v pátek, ale také 5. ledna 1923. Od rána čekal na ministra financí československé vlády JUDr. Aloise Rašína před jeho pražským bytem v Žitné ulici vrah Josef Šoupal.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MN

M. Nesrsta

18. 1. 2013 14:19
Co si o tom myslet ?

Předpokládám, že článek „Krystlíkovo slovo do pranice …“ uveřejněný na webu „Monarchie místo republiky“ je rovněž od autora Petr Andrle (ne jmenovce). Zde je Krystlíkova kniha „Zamlčené dějiny“ hodnocena vcelku pozitivně jako dílo, které stojí za prostudování. „Krystlík si nevymýšlí. Pracuje s historickými texty (odkaz na autory a zdroje má v jeho knize 21 stran), odkazuje na ně a vypráví nám něco, co jsme ve školách nikdy neslyšeli a v čítankách nikdy nečetli. Je nekompromisní a tvrdošíjně se snaží dobrat pravdy“. Četl jsem to už mnohokrát. Avšak, dějiny ČSR se přednášejí na školách, a když si to studenti porovnají s výkladem v té knize, musejí mít v hlavách galimatyáš. Autor knihy neguje většinu oficiálního výkladu českých dějin. Takové publikace chápou mnozí jako snahu zničit všechno, s čím se český národ může identifikovat a na co byť hrdý. Chybí mi v ČR oficiální stanoviska k této knize.

Zajímal by mne proto názor autora zde diskutovaného článku “OSOBNOST: Excelentní právník a politik“ na Krystlíkovo  hodnocení ministra financí 1. ČSR JUDr. Aloise Rašína, který se podle něho zasloužil o negativní výsledky hospodářství 1. ČSR po r. 1918. Cituji z Krystlíkovy knihy: „Rašín by právník a ekonom – samouk … , ekonomický diletant. Problematika peněžního oběhu mu byla logicky přístupnější, než mnohem složitější ekonomické vlivy na výrobu a hospodářství jako celek. Nedocházelo mu, že stažením oběživa a svou nekompromisní deflační politikou významně zbrzdí vývoj hospodářství …“. „ .. měl obsedantní představu, … , že kurz čs koruny je na peněžních trzích podceněn … Stát se při poklesu kurzu snažil udržet vysokou hodnotu čs.  koruny … tak dlouho, až byly všechny devizové rezervy … zcela vyčerpány … [Peroutka]. “… vliv deflační politiky zavinil insolventnost mnohých podniků a byl zřetelně vidět na vývoji nezaměstnanosti … Nakonec se republika z těchto měnových potíží vytáhla. Ale roky možného příznivého vývoje hospodářství byly nenávratně ztraceny. “

0 0
možnosti
JF

J. Farda

10. 1. 2013 17:08
JUDr. Rašín.

Děkuji autorovi za výborný článek. Tečka.

0 0
možnosti
MH

M. Hoblík

10. 1. 2013 15:21
To byly demokratické časy!

Nelíbíš se nám, tak tady to máš!

0 0
možnosti
JD

J. Dvořák 188

10. 1. 2013 10:46
Ohledně Šoupala.

Ten se posléze vytratil do Sovětského svazu,nikdo sice nevěděl co tam dělal ale nechal si říkat Ilja Dněprostroj a otravoval třeba i v dikobrazu kde naháněl strach jelikož mu nechtěli zveřejnit jeho slátaniny.

0 0
možnosti
PV

P. Vandas

10. 1. 2013 10:35
Děkuji autore.

Je radost číst takový text.

0 0
možnosti
JP

J. Plíva

10. 1. 2013 10:28
Také chválím!

0 0
možnosti
OU

10. 1. 2013 9:20
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz