4.5.2024 | Svátek má Květoslav


ODS: Co nám chybí?

23.3.2021

Každý z nás jasně chápe a dovede pojmenovat, co jemu osobně v této pandemické době chybí. Dokonce je pravděpodobné, že se mnozí shodnou a budou jmenovat stejná nebo podobná témata. Nemožnost se setkávat, omezení kulturního, sportovního, společenského života, nošení roušek, zavřené hospody. Když otázku vztáhneme na veřejnou moc, tak jistě uvedeme, jak nám chybí odpovědní politici a místo nich máme čínského o ruského obchodního příručího v Lánech, chaotického Slováka, který není schopen řídit ani sám sebe natož vládu. Vidíme červenou mikinu, která prožila chvíli slávy před rokem a můžeme pokračovat. O totalitních pohrobcích v japonském nebo Stalinově dresu nemá cenu mluvit. Ale stejně tak ale může vadit dredatý pretendent trůnu, usedlý profesor, aktivní vrchní senátor, prosím doplňte si podle potřeby a osobního vkusu.

Skutečně z každodenního pohledu a horizontu jednoho týdne jsou rozhodnutí orgánů státu a výroky politiků zcela nepochopitelné, šokující a vyžadují okamžitou reakci. Týden co týden, zas a znova. Skutečně si pamatujete, kvůli čemu jsme nadávali Babišovi v listopadu, která rozhodnutí vlády v prosinci jsou zcela nelogická a odporující si nebo úplně zbytečná? Já ani vteřinu nepochybuji, že taková rozhodnutí Babiš a celá vláda dělali, ale abych je nyní z fleku vyjmenovat a popsal jejich negativní dopady, tak to po mě konkrétně nechtějte.

Ano chybí nám respektovaná a schopná vláda, jasné a srozumitelné pokyny a opatření a snad i světlo na konci tunelu, že jednou bude líp.

Ale chybí nám i něco zcela jiného, a ne tak zřetelného. Chybí nám dlouhodobé cíle. Pamatujete si, co nás všechny v naší zemi spojovalo v celých 90.letech. Chceme zpátky do Evropy. To se v roce 2004 naplnilo a co nás spojuje dále? Máme od té doby jako stát, jako velká skupiny obyvatel nějaké společné cíle a společné vize, které bychom mohli naplňovat? Nevzpomínám si, že by někdo v uplynulé dekádě přišel s takovým cílem jinak než jenom hubou a že by skutečně začal něco z toho, co slíbil třeba v kampani, naplňovat. Kde je pane premiére ten grandiózní investiční plán? Milí čtenáři, myslíte, že Babiš alespoň tuší, co mu marketéři sepsali do příručky O čem sním, když spím? Nic pro naplnění svých snů neudělal a zjevně ani nikdy neměl v úmyslu takové body naplňovat.

A přitom my jako národ a stát potřebujeme i v této pandemické době a stejně tak i po skončení restrikcí jasné a srozumitelné cíle, jakési pomyslné úběžníky našeho budoucího snažení a současně ale potřebujeme takové vůdčí osobnosti, které budou tyto cíle malými, dílčími kroky naplňovat. Něco půjde rychleji, něco půjde pomaleji a musí být vidět, že takové cíle máme a že je chceme naplňovat. Navíc dlouhodobé cíle neměníme jako ponožky, ale poctivě hledáme cesty, jak se k nim postupně dohrabat.

Skupina lokálních politiků okolo ODS sepsala takové cíle a navrhuje 12 bodu pro modernizaci země.

1+ Investujeme 1 bilion korun do infrastruktury

2+ Zrychlíme výstavbu

3+ Úřad online

4+ Otevřeme data státu

5+ Přípravíme Česko na blockchain

6+ Naučíme děti programovat

7+ Angličtina od první třídy

8+ Ani koruna z veřejných peněz do dabingu

9+ Zeleno-modrá infrastruktura

10+ Snížíme náklady na státní správu o polovinu

11+ Dokončíme privatizaci

12+ Otevřeme u nás základnu NATO

Některé body se mi velmi líbí, některé body bych formulovat trochu jinak, jeden nebo dva body bych vyhodil, ale velmi se líbí, že se konečně mluví o budoucnosti, o tom, co bychom mohli nebo chtěli společně dokázat a jak toho dosáhnout. Podrobné vysvětlení těchto hesel najdete na www.cesko.plus

Toto jsou vize, které jsou představitelné, splnitelné a některé dokonce velmi rychle (Angličtina od 1. třídy). Jsou to cíle, které bez dalšího vysvětlování jasně směřují ke zlepšení naší budoucnosti a lepšímu uplatnění ve světě (Naučíme děti programovat, Blockchain Česko)a které zlepší kvalitu prostředí (Zelenomodrá infrastruktura). Asi každý si dokáže představit, co k naplnění takových 12 bodů mají politici udělat a každý z nás může kontrolovat, jestli se to skutečně dělají. A to je další role takové vize. Prostě může být uvěřitelná, pochopitelná a tedy je také důvěryhodná. A to prosím bez ohledu na to, jestli s každým bodem souhlasím, nebo nesouhlasím.

Je asi konečně před námi doba, kdy kromě každodenních hádek o tom, co včera řekl nebo neřekl končící premiér, co zítra zruší nebo povolí a s kým se pohádá, bychom mohli a měli myslet na naši budoucnost a konečně posunout Česko mezi úspěšné a sebevědomé země. A Česko bude úspěšné, sebevědomé a respektované tehdy, až i my Češi budeme úspěšní, hrdí na svoji zemi a současně schopní partneři našich zahraničních i domácích kolegů. Je čas myslet na budoucnost a odpoutat se od každodenního marasmu dosluhují vlády.

Radim Perlín

ODS