30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


NÁVRH: Korespondenční volby aneb Objevování parních strojů

6.1.2024

Jak byste reagovali na zprávu, že vláda v rámci modernizace dopravy plánuje vývoj a výrobu parních lokomotiv? Někoho by to možná ani moc neudivilo, mnozí by si klepali na čelo a ti, kteří buďto ze školních lavic, nebo z populární komedie Marečku, podejte mi pero vědí, že stoletím páry nazýváme 19. století, užasli by nad snahou objevovat dávno objevené a zavádět něco tak neefektivního a do moderní doby nepatřičného.

A přesně toto naše vláda plánuje. Nikoliv v oblasti dopravy (i když, necháme se překvapit, že), ale v oblasti voleb do zastupitelských orgánů. Přichází s metodou korespondenční volby, kdy občané ČR, žijící v zahraničí, mají mít možnost poslat svůj hlas poštou.

Když naprosto vynechám otázku, nakolik by měli volit lidé, žijící v jiné zemi a tedy do značné míry imunní vůči výsledku své volby, zaráží mne téměř středověká technologie, kterou chce vláda použít. Lidé mají dostat fyzicky obálku s hlasovacím lístkem a průvodním dokumentem, prokazujícím jejich totožnost, ten mají podepsat a opět odeslat fyzicky, poštou, zpět.

Upřímně, těžko vymyslet dražší, pomalejší, nevěrohodnější a nepraktičtější metodu. Jedná se o jistě statisíce lidí, kterým budou dopisy rozeslány (a předtím vytištěny). Samotné rozeslání bude stát miliony Kč, doručení do vzdálenějších destinací bude trvat týdny, občas dopis nedojde vůbec, ověření vlastnoručního podpisu je naprosto iluzorní (podle čeho se budou podpisy ověřovat), doručení zpět také není zadarmo, následně se musí dopisy otevřít a ručně sečíst hlasovací lístky.

A já se ptám, pročpak vláda, ve které sedí místopředseda vlády pro digitalizaci, přichází s takovým drahým předpotopním konceptem? Proč, když už tedy chce usnadnit volby lidem žijícím v zahraničí, nepoužije digitální volby? Copak neexistuje digitální identita občana? Copak úplně všichni, kteří mají účet v bance, nemají bankovní identitu? Když je dost dobrá k podání daňového přiznání a další úkony, proč není dost dobrá pro volby? V čem je méně věrohodná, než nějaký klikyhák, vydávaný za vlastnoruční podpis?

A když už to chce zřídit pro voliče v zahraničí, proč ne i pro voliče doma?

A jestliže argumentuje inspirací ze zahraničí, pročpak se neinspiruje v Estonsku, kde to vyřešili?

A nebo je skutečným důvodem snaha přihrát krachující České poště lukrativní zakázku? Kterou zaplatí daňoví poplatníci, tedy ti, kteří žijí, pracují a platí daně v ČR a tedy podle zveřejněného návrhu korespondenční volbu sami nemohou využít?