25.4.2024 | Svátek má Marek


NÁTLAK: Poslanecké dny

16.3.2023

Mezi lidmi, zejména těmi staršími, to vře! Poté, co schválil kontroverzní snížení valorizace penzí i Senát (8. 9. 2023), tak spousta ze spodních deseti milionů tříská pěstmi do pomyslného stolu a občas nejde daleko pro ostřejší slůvko. Jak věděl už televizní tajemník Josef Pláteník, když se šáhne lidem na peníze, tak je oheň na střeše. To platilo a platí za každého režimu.

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach přišel se zajímavou odbojovou myšlenkou, jak mohou „podvedení“ lidé tlačit na poslance. Nápad tkví v tom, že by lidé výrazně častěji využívali tzv. poslanecké dny. Tedy, že by si chodili nechat vysvětlit od poslanců, proč jim chtějí do jisté nepředvídatelně (a z jejich pohledu nespravedlivě) snížit jejich penze. A proč je pěti-koaliční vláda chce poslat skoro na žebrotu?

Jistě jde „pouze“ o snížení valorizace, nicméně v kontextu aktuální inflace, je to vlastně ve finále snížení. A pro mnoho seniorů a seniorek, opravdu hodně citelné.

Výrazný levicový ex-poslanec a ex-senátor Škromach nabádá k tomu, aby lidé slušně, avšak hodně kriticky dnešním poslancům vyčinili za jejich hlasování ve sněmovně, právě v rámci poslaneckých dnů.

Někdo namítne – volič SPOLU nebo STANu, přece nepůjde spílati svému poslanci. A voliči hnutí ANO nebo hnutí SPD nepůjdou zbůhdarma nadávat svým poslancům, když hlasovali proti ochromení valorizace penzí a ostře za to vládu kritizovali dlouho do noci.

Podívejme se do učebnic ústavního práva – poslanec a senátor zastupuje podle Ústavy všechny, nejen ty, kteří ho volili. A jsme již na stopě.

Voliči opozice či mimoparlamentních stran mohou pravidelně navštěvovat koaliční poslance v regionech a říci jim slušně avšak pěkně od plic, co si o věci zmrazování svých penzích myslí. Trik s vypnutím mikrofonů zde nepomůže.

Překvapením asi také bude, kolik zákonodárců své poslanecké regionální hodiny nedodržuje. Dodejme, že skutečnost, že je někdo vedle „poslanectví“ – ministrem, primátorem či starostou ho nijak nevyvinuje z kontaktu s voliči. Ostatně před volbami se skoro každý politik kasá tím, jak jej zajímají názory obyčejných lidí z Čech, Moravy a Slezska.

Vsuvka – možná by se měla vrátit diskuze ke klouzavému mandátu, který u nás nebyl stále zaveden. Je smutným faktem, že spousta dvojitých funkcionářů (souběh poslanec a ministr) fláká (pardon vykonává méně intenzivně) svůj poslanecký mandát.

Stačí, aby přišlo padesát občanů se optat, jak to ten poslanec se snížením důchodů pro ně vlastně myslel. Nota bene i jindy populární primář nebo učitel, který má mandát ve sněmovně jaksi omylem „protože ho přemluvili, aby tam kandidoval“ bude možná koukat do jaké šlamastyky se vlastně dostal. Jistě někdo se kontaktu vyhne „náhlou nemocí“ či zahraniční služební cestou. Ale ani toto se nedá praktikovat do nekonečna.

Sečteno - starý politický pes Zdeněk Škromach možná objevil Achillovu patu dnešní koalice. Ostatně, když demonstranti chodili narušovat mítinky Andreje Babiše, tak novináři psali, že je to daň za demokracii, a že to má zasloužilý miliardář Babiš pokorně strpět. Tak možná obdobně budou hodnotit akce penzistů, když se jich sto přijde postupně a opakovaně každého z koaličních poslanců optat, proč jim vláda šlape po penzích. Padni komu padni.

autor je právník a publicista

vyšlo LN, 14. 3. 2023