3.6.2024 | Svátek má Tamara


MS V HOKEJI: Proč bez Rusů

22.5.2024

Rusko nemá na MS v hokeji co dělat a vůbec na žádném z mezinárodních světových sportovních kláních. Současné probíhající mistrovství světa v Praze v ledním hokeji opět nastolilo otázku, zda je dobře, že na něm nestartují ruští hokejisté. Bývalý výborný hráč Vladimír Růžička, který se z pro mne nepochopitelných důvodů rozhodl kandidovat do Evropského parlamentu za pochybné hnutí PRO Jindřicha Rajchla, je proti zákazu. „Vadí mi to. Sportovci nemůžou za to, jaká je situace mezi Ruskem a Ukrajinou,“ řekl. Jinak to vidí jeho kolega z reprezentace a skvělý hokejový brankář Dominik Hašek. „I já bych rád, aby ruští sportovci mohli hrát. Za současných pravidel však jsou reklamou na činy své země a tedy na imperialistickou válku a další hrozné zločiny včetně genocidy. To stojí Ukrajince a Rusy životy, a to nesmíme dopustit.“

Souhlasím, Dominik Hašek to vystihl přesně. Nezapomínejme také na skutečnost, že na Ukrajině padlo v boji s ruským agresorem už více než 400 ukrajinských sportovců a ti už nikdy nebudou moci v mezinárodních kláních reprezentovat svoji vlast.

Rusko bezdůvodně přepadlo sousední zemi, jeho vojáci se na Ukrajině dopouštějí brutálních masakrů například v Buči nebo Vovčansku, kde vraždili civilisty. Rovněž tak ruské raketové útoky na ukrajinská města, při kterých jsou zasahovány civilní cíle včetně škol a nemocnic, se počítají mezi válečné zločiny. Také je potřeba vzít do úvahy fakt, že z ruských hokejistů pouze jeden hráč v NHL měl odvahu přímo odsoudit agresi svojí země proti sousednímu státu. Ostatní mlčí nebo ji dokonce schvalují. Dokud tedy bude Rusko válčit na Ukrajině a okupovat její území, nesmí jeho sportovci startovat na mezinárodní úrovni a to se týká i mistrovství světa v hokeji.

Neobstojí ani argumenty, že neúčastí Rusů ztrácí hokejové mistrovství světa smysl a sportovci prý za nic nemůžou. To je ovšem falešný argument, který nemůže převážit ruskou vinu na válečných hrůzách, jež navíc mnozí ruští sportovci otevřeně podporují. Navíc též z hlediska sportovní úrovně není neúčast Ruska na hokejovém šampionátu v Praze žádnou tragédií. Vždyť poslední zlato získalo před deseti lety v roce 2014, a v roce 2021 při své poslední účasti zůstalo dokonce bez medaile.

Autor je středočeský krajský zastupitel za ODS