27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


LIDOVCI: Jak to s hlasováním o „manželství“ pro všechny

16.3.2024

Největší tištěné katolické médium v Čechách, Katolický týdeník, otiskl ve své nedávné příloze Perspektivy (5.-11. března 2024) komentář předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky. Týkal se lidoveckého postoje k hlasování o redefinici manželství.

Připomeňme, že novela zákona sice neoznačila homosexuální páry za manželství, výrazně nicméně ulehčila jejich přístup k dětem včetně krajně eticky diskutabilního procesu náhradního mateřství a posunula tak LGBT aktivisty zase o krok dále.

„Jsme jako lidovci přesvědčení…“

Zmíněný komentář začíná striktně: „Jsme jako lidovci přesvědčení…“, to ale trochu naráží na realitu. Není tajemstvím, že lidová strana je rozpolcena. Máme tu „tradiční lidovce“, označované za odměnu v médiích jako „katoliban“ (skloňováno podle vzoru Taliban). Poslanci jako například Aleš Dufek či Nina Nováková jsou nálepkovaní jako ultrakonzervativní extrémisté a Mladými lidovci pak jako „čunkofleci“ (skloňováno podle vzoru Čunek, protože Jiří Čunek progresivní lidovecké mládeži taky vadí). A pak tu máme naopak poslance jako Marie Jílková nebo Jiří Navrátil, kteří by z fleku mohli dělat poslance třeba za STAN.

A byl to právě Jiří Navrátil, který ještě před pár měsíci za velké podpory svého poslaneckého klubu KDU-ČSL předložil svou vlastní novelu registrovaného partnerství. Ta rozšiřovala práva stejnopohlavních párů, ale právo na dítě bylo samotným Navrátilem označeno za nepřekročitelnou červenou linií. Jen o pár měsíců později otočil o 180 stupňů a spolu s poslankyní Válkovou (ANO) připravil pozměňovací návrh, který fakticky umožnil partnerské adopce dětí stejnopohlavními páry. Jen s jedním úředním úkrokem navíc.

Jak to tedy bylo?

A přestože jsou lidovci „jako strana přesvědčeni“, tak jejich poslanecký klub zjevně přesvědčený není. Šest lidoveckých poslanců z devatenácti bylo pro pozměňovací návrh dua Navrátil/Válková (jmenovitě: Tom Philipp, Marek Výborný, Miroslav Zborovský, Jiří Navrátil, David Šimek, Marie Jílková), proti bylo 8 poslanců (Aleš Dufek, Hayato Okamura, Pavla Golasowská, Romana Bělohlávková, Šimon Heller, Ondřej Benešík, Jiří Carbol, Nina Nováková). No a ono rozhodné „lidovecké možná“ formou zdržení se hlasoval právě předseda Marian Jurečka a poslanci Antonín Tesařík, Vít Kaňkovský, Karel Smetana a Róbert Teleky.

Manželstvím to samozřejmě nekončí. Před časem se na sociálních sítích pochlubila lidovecká poslankyně Marie Jílková, která je mimochodem předsedkyní parlamentní Stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti, že se schází s transgender lobbisty, co se snaží v našich zákonech (a svými programy pro nezletilé děti) rozmělňovat pojem pohlaví. Tedy překrucovat biologickou realitu člověka. Poslankyně Jílková zaštítila svým jménem také další, tentokrát březnovou, LGBT duhovou přehlídku v Poslanecké sněmovně.

Marian Jurečka nyní hasí, co se dá. Samozřejmě, lidovci nejsou jedinou rozpolcenou stranou. Jenže mají trochu smůlu, že zrovna oni mají ve svých stanovách v § 2 odst. 3 přímo napsáno: „KDU-ČSL hájí rodinu jako společenství muže, ženy a dětí a považuje ji za základní podmínku života společnosti a státu. Rodina tu není pro společnost a pro stát, ale společnost a stát tu jsou pro rodinu.“ Nemalé části poslaneckého klubu KDU-ČSL to ale zjevně jasné není, zároveň se ale strana nechce úplně zbavit svých tradičních voličů v kostele. Takže pro ně píše Marian Jurečka uklidňující komentáře do Katolického týdeníku, zatímco jeho stranická kolegyně pořádá ve sněmovně duhové přehlídky…

Poskytl server Konzervativní noviny