26.4.2024 | Svátek má Oto


KRITIKA: Prezident – chytrá horákyně

19.5.2023

Možná i ti odrostlejší si ještě vzpomenou na legendární pohádku Boženy Němcové s přiléhavým názvem O chytré horákyni. Ve které se hlavní hrdinka dostaví ke králi oblečená - neoblečená, ani ve dne ani v noci, ani pěšky ani na voze…

Přímo k jádru věci – nový prezident Petr Pavel, obdobným stylem kritizuje-nekritizuje dnešní českou vládu. Asi jste si povšimli jeho oblíbené řečnické figury – něco Fialovu kabinetu na oko zkritizuje, ale těžiště svého hodnocení mazaně umístí do přívěsného rétorického vozíku, kde akcentuje, že vláda postupuje vlastně dobře, ale jen to neumí „odkomunikovat.“ Prostě tu přestavbu vláda neumí lidem vysvětlit, a pak je jako kůl v plotě – řekl by asi Milouš Jakeš.

Svádět vše na špatnopu vládní komunikaci je de facto báječně vykutálená ideová pozice. Příznivci pěti-koaliční vlády si mohou říct – prezident vládu podporuje, komunikace se dá a má zlepšit vždycky. Naopak přibývající odpůrci Fialovy vlády si, alespoň podle prezidentského scénáře, poví, vida prezident také kritizuje vládu, sice ne tak razantně jako Babiš, Havlíček, Rajchl nebo Okamura, ale aspoň něco.

Další s tím spojenou častou prezidentovou radou směrem ke Strakovce je, že „lepší komunikací by se údajně dalo předejít špatnému přijetí opatření ze strany občanů.“

Avšak i to má svoje zřetelné meze – jak pro pět ran do flanelové košile chcete odkomunikovat zastavení valorizací důchodů anebo katastrofální inflaci, která je zde mnoho měsíců? Ergo kladívko, jak chcete starému nemocnému seniorovi s bolavýma nohama lépe „vykomunikovat“, že mu zrušíte poštovní pobočku, kterou měl přes čtyřicet let za rohem? Koneckonců těžko se dá „vykomunikovat“ i třeba nárůst počtu ministrů nebo rekordní počet místopředsedů Poslanecké sněmovny Parlamentu. Jak se má dlouhodoběji „odkomunikovat“ nárůst cen elektřiny nebo plynu? Co chcete vykomunikovat směrem k skoro milionu lidí v exekucích?

A takhle bychom mohli postupovat položku po položce z aktuálního menu společenských problémů.

Co tím vším chce autor komentáře naznačit? Pavlova komunikační karta má dočasnou účinnost, a již se pomalu blíží k bodu trvanlivosti.

Ostřeji napsáno - za chvíli se s ní stane směšným. A pak mu nezbude, aby se přiklonil na stranu pětikoaliční vlády nebo na stranu opozice anebo zvolit pozici mrtvého hradního brouka – respektive bez-názorového kladeče slavnostních věnců.

Před prezidentskými volbami Petr Pavel řekl, že chce být hlavou státu aktivní, ne aktivistickou, tak mu držme palce, aby nezvolil zmíněnou třetí cestu – tedy mrtvého zástupce hmyzího řádu.

Optimální by bylo, kdyby Petr Pavel vnášel skutečně nová témata a postřehy, a nejen opakoval otřepané fráze o „zlepšení komunikace“. Nikdo po něm nechce rovnou zemanovské bonmoty, ale v souladu s Hlavou 22 nutno i prezidenta vyzvat „aby zlepšil komunikaci“, a tím se nám kruh uzavírá.