28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


KOMENTÁŘ: Smlouva s USA je klíčová pro bezpečnost naší země

26.5.2023

Ministryně obrany Jana Černochová se svým americkým protějškem Llyodem Austinem podepsala česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci (DCA).

Tento dokument má usnadnit pobyt amerických vojáků u nás, a upravuje jejich právní postavení v případě, že by u nás z nějakého důvodu byli umístěni. Není to tedy dohoda o pobytu americké armády na území České republiky, jak se snaží podsouvat její odpůrci. Podotýkám, že podobnou smlouvu má s USA většina členských států NATO.

Co je však skutečně nehorázné, je její přirovnávání ke zvacímu dopisu Bilaka a spol. v roce 1968. To už je zoufalství těch, kteří si americké vojáky u nás nepřejí a nejraději by nás zase dostali do ruského područí. Ani se nedivím, že jsou mezi nimi komunisté, kteří nenávidí všechno západní, svobodu a demokracii. To, že většina lidí naštěstí tento postoj nesdílí, dokázal i krach jejich demonstrace před americkým velvyslanectvím v Praze, kam dorazily skrovné desítky lidí.

Je velký rozdíl mezi rokem 1968, kdy k nám vtrhla Sovětská armáda a další vojska Varšavské smlouvy bez souhlasu tehdejší československých představitelů a následně nám SSSR za pomocí vyhrožování vnutil diktát o dočasném rozmístění sovětských vojsk na našem území. To byla ve skutečnosti okupace.

V současnosti naše ministryně obrany za souhlasu vlády podepsala smlouvu, která navíc neřeší samotně umístění amerických jednotek, ale pouze podmínky jejich pobytu. Navíc tuto smlouvu bude schvalovat demokratický zvolený Parlament České republiky. Čili v komunistické éře Sověti svévolně vpadli na cizí území, kde zůstali jako nezvaní hosté. Američané o pravidlech možného rozmístění svých jednotek v naší zemi s námi jednají jako rovný s rovným. To je zásadní rozdíl. Vláda Petra Fialy už také zdůraznila, že v současnosti o pobyt amerických vojáků na našem území neusiluje.

Já tuto potřebnou smlouvu vítám. Když se zamyslíme nad ruskou agresi proti Ukrajině a nedávným podpisem rusko-běloruské smlouvy, která umožňuje Moskvě rozmístit v Bělorusku jaderné zbraně, tak nevíme, kdy u nás budeme Američany potřebovat.