19.3.2024 | Svátek má Josef


KAUZA: Sázení, Babiš a paragrafy

1.2.2023

Třetí přímé prezidentské volby jsou za námi. Naštěstí. Přinesly spoustu zmatků
a zášti. Pravda některým přinesly i naději, snad nebudou zklamáni. Zdivočelé volební vlny nám na český břeh dopravily mimo jiné i jednu relativně bizarní právní kauzičku.

Prezidentský kandidát Andrej Babiš krátce před druhým kolem (nepřímo) vyzval své voliče, aby si na něj vsadili v kurzu 12:1. Podle vyjádření na sociálních sítích to prý mnozí lidé udělali a v současnosti si stěžují, že přišli
o peníze. Na poslance Babiše veřejně zaútočilo v této gamblerské šlamastyce i několik známých politiků, například šéf zdejšího suchozemského Pirátstva pan Ivan Bartoš.

Kritiku Babišova výroku ohledně neetičnosti jeho „nadsázkovitého sázkařského tweetu“ beru. Opravdu se moc nepovedl.

Avšak jako právníka mne zvedla ze židle skutečnost, že na Andreje Babiše už bylo prý podáno v této věci několik trestních oznámení! Na Twitteru například koluje jedno z nich, kde byl A. Babiš trestně oznámen státnímu zastupitelství na Praze 5 pro podezření z trestného činu podvodu. Sancta simplicitas!

Ke kauze „sázkař Babiš“ nutno důrazně podotknout– to již opravdu nepoznáme vtip a nadsázku? Nadsázku možná nepodařenou, ale určitě nikoliv hodnou trestního řízení. Anebo dnes může žertovat jen jedna strana?

Jinak se sluší dodat ti údajní „sázející“, které Babišův výrok prý přivedl na buben, byli v drtivé většině internetoví trollové, kteří reálně nic nevsadili nebo jenom zanedbatelnou částka, právě s tím úmyslem aby se mohli vysmívat Andreji Babišovi.

Pro ilustraci tak učinil například známý brněnský recesista, kdysi mj. studentský kandidát na rektora Masarykovy univerzity (tehdy dokonce proti dnešnímu premiérovi Petru Fialovi) a 134. největší Čech1 v jedné osobě pan Václav Linkov. A řada dalších vtipálků.

Něco jiného by z právního hlediska bylo, pakliže by si Babiš vsadil sám na sebe. To příslušný právní předpis zakazuje, stejně jako si tenista nebo fotbalistka nemůže vsadit na utkání, ve kterém hraje. Důvod je jasný – aby se neovlivňovali výsledky zápasů. Jakkoliv je absurdní úvaha o tom, že by Babiš schválně vyhrál/prohrál prezidentské volby, tak zákonný zákaz je zde namístě. I když byl primárně myšlen na sportovce. Nicméně zmíněný politik si na sebe zde nevsadil, dokonce nemá ani základní registraci u sázkové kanceláře.

Závěrečný tiket

Pakliže skutečně někde existuje člověk, který na základě Babišova výroku opravdu vsadil nemalé peníze a byl v důsledku toho přiveden do exekuce, ať na expremiéra podá soukromoprávní žalobu. A civilní (nikoliv trestní ) soudy se s tím nějak vypořádají. Navíc Babiš ve svém v nadsázce vedeném internetovém výroku, psal jasně o sázce maximálně 1000 korun, které má někdo hypoteticky vsadit. Dále pak je absolutní nesmysl, aby někdo v sobotu prohrál sázku, a v pondělí na něj již zvonil exekutor, jak barvitě líčí internetoví bojovníci za spravedlnost.

Jistě trestní oznámení je, na rozdíl od civilní žaloby, zdarma (bez poplatku), takže je může dát kdokoliv na kohokoliv, což se například v komunální politice stalo novým folklorem, kde strašení podáním trestního oznámení nebo jeho reálným podávání a jeho následná medializace, se stala skoro denním chlebem.

Sečteno – nutno důrazně zvednout obočí a konstatovat, nepoužívejme trestně právní oznámení jako klacek na politické konkurenty. Trestní právo musí zůstat jako krajní prostředek (ultima ratio), ne aby se z něj stal pomalu každodenní nástroj politického boje.

autor je právník

( v modifikované podobě vyšlo v deníku Právo)

1 Důkaz zde - Odkaz