16.4.2024 | Svátek má Irena


JUSTICE: Spravedlnost na dovolené

1.7.2009

Krácení státních výdajů v důsledku zhoršující se ekonomické situace se nevyhne ani resortu spravedlnosti. Hospodářské noviny přinesly některé z nápadů na úspory od úřednické ministryně. Vedle tradičních symbolických položek přišla s originálním nápadem na „soudní prázdniny“. Jako u většiny šílených nápadů i tento je obhajován logickými argumenty. V době letních prázdnin a vánoc se klienti, svědci, znalci atd. často omlouvají z jednání, což vede k odložení. Za dva týdny v létě a týden v prosinci by se prý ušetřily až stovky miliónů. Úžasný je i historizující argument, že i za první republiky byl podobný postup používán.

Překvapivé je ticho, které následovala od profesionálů z oblasti justice. Asi sami nemohou uvěřit, že by někdo podobný návrh myslel vážně. Přitom si tento bizarní nápad je třeba odmítnout dříve, než ministryně příjde s nápady na „vězeňské prázdniny“ či suspendování trestního zákona na vymezenou dobu.

Stát je garantem vlády práva

I v dnešní době rozsáhlého sociálního státu pečujícího o člověka od kolébky po hrob bychom neměli ztrácet ze zřetele, které funkce státu jsou klíčové, které důležité a které zbytné. Všechny relevantní politické pohledy na stát se shodnou, že obrana státu navenek i dovnitř a justice jsou oblasti základní pro fungování společnosti. Šetřit na nich je krátkozraké. Stejně jako je neprofesionálně řídit. Obojí se dlouhodobě děje. Stát má monopol na používání násilí, protože brání svépomoci při řešení sporů. Navyšování financí pro resort, nárůst počtu soudců i pomocného personálů, stejně jako příprava a schválení kodexů je úctyhodné i přes mnohé sporné momenty.

Špatně řízený resort i stát

Není třeba si dělat iluze o dobrém hospodaření v resortu spravedlnosti, stejně jako v ostatních státních institucích. I laická veřejnost zaznamenala skandální předražování investic, např. justiční palác v Brně bude místo 900 miliónů stát přes dvě miliardy. Stále máme nesmyslně vysoký podíl vězňů za bagatelní zločiny s trestem do dvou let. Ministerstvo nestihlo změnu v oblasti náhradních trestů, která by ušetřila desítky miliónů. Sporná je struktura soudnictví s nabytečnými Vrchními soudy i kopírování chybného krajského územního členění zvyšováním počtů krajských soudů z optimálních devíti. Nikdo se příliš nezajímá o nejdražší část resortu justice, vězeňství. Málo známou věcí je, že vysoký počet odsouzených se vyhýbá nástupu výkonu trestu a tím vlastně brání vězeňství před kapacitním kolapsem.

Hledá se Pan/í ministr/yně

Resort spravedlnosti nemá štěstí na ministry. Vedle ministrů vyloženě špatných jako Pavel Němec či Vlasta Parkanová stály v čele figury sice mediálně oblíbené, ale s výsledky dosti problematickými. Namísto ministrů Pospíšila a Kovářové devastujích svůj resort zbabělým trpěním Renaty Vesecké na postu Nejvyšší státní zástupkyně, potřebujeme v čele spravedlnosti Osobnost.

Autor je právník, v roce 2007 pracoval na ministerstvu spravedlnosti.
Text vyšel krácený a upravený v HN

Autor je člen strany Liberálové.cz, politolog, ředitel Institutu K.H.Borovského, osobní stránky.