17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

HLADOVKA: Gruntorád vs Jurečka

Jsem ten poslední, kdo by nechoval úctu k disidentům. Signatářů a aktivistů Charty 77 jsem si vždy vážil a vnímal je jako morální veličiny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Ilsner 25.11.2023 20:58

Vláda vyhověla žádosti disidenta Jiřího Gruntoráda a odvolala své usnesení, jímž se přihlásila k tradicím Charty 77.

=======

tak to se cení!

J. Šinágl 25.11.2023 13:03

Pan Stejskal nepochopil smysl hladovky. Relativizuje zásadní mravní problém, jak je v Čechách tradiční. Nedivme se, že máme armádu, která nikdy své území za posledních 100 let nebránila. To má nutné důsledky na myšlení a chování většiny dodnes. Finsko se postavilo Rusku a nemá dnes žádný problém s korupcí.

M. Kocián 25.11.2023 15:10

Na armádu bych to nesváděl. Jedna z těch 100 let byla skutečně česká jen po krátký čas a jednak armáda má svého nejvyššího velitele, který se zase rozhoduje na základě mezinárodních dohod a smluv. Stylem hurá na nepřítele a nikoho neživte to vzal naposled Žižka a dodnes mu to půlka národu vyčítá.

J. Šinágl 25.11.2023 17:30

Boj formuje charakter, stejně jako neboj. Kam neboje vedou ukázal Edvard Beneš. Komunisté poté dolomili mravní páteř země. Žižka je o něčem jiném. Točíme o něm filmy jaký nebyl, stejně jako o Zátopkovi, či nově film ÚSVIT. V podprahovém působení na nevědoucí si nezadá s Botostrojem z padesátých let. Dnes po Tomáši Baťovi zpochybňujeme Jana A. Baťu. Příkladné charaktery nejsou stále vítány. Na ÚSVIT se miliony našly, na film BRATŘI se muselo vybírat.

I. Orisek 25.11.2023 1:24

V odpovědi na Vaši otázku, já jsem nikde nekolaboroval. Kdyz se nám podařilo z komunistickeho Ceskoslovenska uprchnout 20 let po manželčině zatčeni, tak ještě nesměla volit jako "element". Za "nedovolene opuštění Republiky" jsme oba dostali trest vězení v nepřítomnosti.

Na závěr Vas chci ujistit, ze se mne Vaše hrubé invektivy přiliš nedotýkají. Ja jsem byl už totiž na těchto stránkach různě nazván Nacistou, Sudetˇákem a poslednim zapomenutým agentem StB v Americe.

M. Ilsner 25.11.2023 12:03

Vy mluvte o hrubých invektivách, když jste sám označil Wericha za vyvrhele. Toho, který byl v roce 1977 již těžce nemocný a řekli mu, že má podepsat prezenční listinu na nějakém uměleckém setkání v ND. A tak se nedivte, že Vás klidně nazvu závistivým desperátem, který si užíval svobody na Západě, zatím co ostatní trpěli pod husákovským kladivem. A že jste nekolaboroval nemůžete nijak dokázat, takže jste kolaboroval.

I. Orisek 25.11.2023 15:23

Vážený pane Ilsnere:

Nechovám vůči Vám a Vám podobným žádnou nenávist. Vaše stanovisko ve věci kolaborace s teroristickym a kriminalnim komunistickým režimem pouze vysvětluje převládajicí názor na českou komunistickou minulost, který se dá shrnout nasledujícím způsobem:

1. Komunismus byl Cechům vnucen, 2. Všichni jsme z různých mnohých důvodu kolaborovali. Lenin, Sebrane spisy, ruské vydaní, strana 156" "Teror musí zůstat důležitou součásti socialistické revoluce".

Takže Vy na základě této přijaté české mytologie nejste schopen pochopit že byli takovi, kteří s tim teroristickým režimem odmítli kolaborovat ačkoliv znáte případy lidí jako Marta Kubišova ("a co tim dokazala"?, že ano?). Asi patříte k těm 80ti procentům kteří podle mojí spolužačky kolaborovali jako její manžel u StB.

Takže aby bylo jasno: (1) Ptáte se už podruhé: Ne, nekolaboroval jsem nikde, (2) "My jsme tady trpěli zatímco vy jste si na Západě užívali! je směšná karikatura toho, co se skutečně dělo, (3) Vy takové lidi můžete milovat, ale podle mne jsou takoví jako Gott a Werich vyvrhelové společnosti. Po roce 1945, když za války byla vyhlazena za cinnost v odboji značná část příbuzenstva (ne, nejsme Zidé), muj otec přezil koncetrák jenom s velkým štěstim a moje manželka sloužila jako čtyřletý kurýr odboje, tak lidé jako Burian, Kohout, Zíp, Oplustil, Masařík, Miloš Havel (strýc Vaclava), Baarová a mnozí jini byli po válce vězněni v rámci denacifikace. Nikdo však nešel do vězení za kolaboraci s komunisty protože se neuskutečnila žádna dekomunizace ceské společnosti.

(4) S tím Werichem se mýlíte. Komunistka Švorcová dala za úkol Kopeckému aby Wericha přesvědčil podepsat Anti-Chartu 77. Werich dobře věděl co podepisuje a podepsal to jako mnoho z Vás čistě z kariéristických důvodů.

Pokračování......

I. Orisek 25.11.2023 16:08

(5) Komunismus nebyl Čechum vnucen jak mylně tvrdi česká mytologie aby se dobří čeští voliči mohli zbavit zodpovědnosti za tuto stršlivou událost. V prvnich povalecnych svobodnych volbach totiž tito volici volili komunisty 40ti procenty čímž se stala KSČ tou nejvetší a nejsilnějši stranou v zemi. Adolf Branald, ktery vstoupil do strany aby se jeho dcera dostala na školu (Branald si stěžuje, ze se na tu školu stejně ndostala - to redefinuje pojem "český Švejk") píše ve své historii Spořilova, ze v roce 1947 byla fronta kolem dokola spořílovské sokolovny nebotˇ tam byly prijímány přihlašky to KSČ.

(6) To završil zanícený socialista Edward Beneš předanim vlády ústavním způsobem komunistům ve "Vítězném Únoru 1948". To se ted v česke mytologii mylně nazývá "Komunistický putsch". Beneš, obdivovatel Stalina, byl take tím prostředníkem, který předal Heidrichovy podvrzene doklady o špionáži maršala Tuchačevskeho a tisiců sovětských dustojníků Stalinovi, za což byli všichni umsrceni. (Owen Matthews, (Richard Sorge, Stalin ́s Master Agent")

(7) To ovšem nebyla pouze otazka poválečná, protože český socialismus má historii dlouhou více než 150 let (včetně těchto novin). Začátek byl snad v roce +ášř kyž si hrabě Chotek z Chotkova vymyslel ty nesmyslné a specificky české "Novoročenky PF" se cílem vymýtit Vanoce z českého života. Následovala ozbrojená socialistická revoluce 1848 kterou vyprovokoval rusky socialista Mikhail Bakunin. Karel Sabina, Smetanův libretista se potom stal ve vězení udavačem rakouske tajne policie. Kdyz to vyšlo najevo tak si Sabina do smrti stěžoval, že ho lidé na ulici bili (nejsou žádne zpravy o tom, že by lide na ulici nekdy bili komunisickeho udavače Andreje Babiše).

Pokračování......

I. Orisek 25.11.2023 16:27

(8) Generace našich rodičů byla slepá k socialisticke orientaci země 1918 až 1939 se dvěma socialistickymi prezidenty, cenzurou, korupcí, socialisty ve vládě kteří si říkali "demokraté" a s komunisty a fašisty v parlamentu (co nadeláte, fašisté byli přece socialisté!). A navic takoví výtečníci jako Devětsil nebo Voskovec a Werich, kterým nebyla socialisticka orientace dostatečna a požadovali Marxismus. A navíc, celá umělecká a literární elita země sestávala většinou ze socialistů a komunistů. A lid si řikal pouze "hlavně že máme naši nezávislou Republiku". TO VŠE UMOŽNILO RYCHLÝ NÁSTUP KOMUNISMU 1945 -1948.

(9) T.G. Masaryk, překlasifikovaný v české mytologii na "humanistu", Karel Čapek, "Rozhovory s TGM": "Jsem vzdy pro socialismus, malokdy pro Marxismus".

T.G. Masaryk, Antonín Klímek, dvojdilný "Boj o Hrad", založený na 20ti letém studiu prezidentskych archivů, s předmluvou Václava Havla: "Vláda nesmí být nikdy bez socialistů".

Edward Beneš, ve stejne publikaci píše vedoucímu prezidentské kanceláře: "Tady Vám posílám 200000 korun víte pro koho. Oni by chtěli více, ale to jim musí zatím stačit". Moje matka, učitelka, mela plat 2000 korum měsíčne, ale já odbočuji.

Můj "Přehled 1934" který byl vydáván každoročně ve Zlíně obsahuje článek z novin ve svýcarskem Luganu: "Socialiste zůůstávají v Československé vládě. To znamená, ze vláda zůstane tím co byla - DEMOKRATICKOU". To byla tehdejši mentalita Evropy. Socialismus se rovnal demokracii.

"Aber die Konzen" říkávala v legraci moje matka.

Pokračování.......

I. Orisek 25.11.2023 16:53

(10) Richard Goldhurst, "Midnight War - American intervebtion to Siberia 1918 - 1922":

(a) Leon Trocký vydal v březnu 1918 nařízení, že se měly Česko-Slovenské Legie na Rusi rozpustit a legionaři se měli zařadit do Rudé armady !!! Ti legionaři kterí by odporovali měli být zastřeleni.

Legionaři telegrafovali Masarykovi co mají dělat. Masaryk odpověděl, že musí nařízeni Trockého uposlechnout !!!

Masaryk zárovenˇ telegrafoval Trockému, ze Masarykova socialisticka zastoupeni ve většich ruských městech budou Trockému nápomocna.

Legionaři volili na svém congresu v Omsku příkazu neuposlechnout a to jim zachránilo život. Z Vladivostoku byli repatriováni přes USA nebo přes Terst domů, nekteří az v roce 1922.

Príkazu Trockého uposlechlo jenom 300 komunistů včetně opilce, usvedčeného bigamisty, bolševického komisaře na Sibiři, vzdělaneho a výborneho spisovatele Jaroslava Haška, který je dodnes milován v Rusku. Buryati ho považují za "Otce národa" nebot jim sestavil první abecedu.

(b) Masaryk presvědčil prvního "progresivniho" prezidenta USA Woodrowa Wilsona aby se Americká intervenčni armada na Sibiři "nevměšovala do vnitřnich záležitostí Ruska" takže americke jednotky se omezily pouze na udržování pořádku a zásobováni obyvatelstva.

Mnozí to považují dodnes za fatálni chybu: Bolševici byli ješte slabí, kolovaly pověsti ze Lenin mel rezignovat a jednotky generala Denikina byly pouhych 100 km od Moskvy.

Svět mohl vypadat úplně jinak: Bolševici mohli být v té době v součinnosti s anglickou expedični armádou která se vylodila v Murmansku poraženi. 40 milonů životů lidí, kterí zahynuli v sovětském Gulagu mohlo byt zachraneno a moje Olga nemusela stravit leta na nucenych tezkych pracích počinaje kdyz jí bylo pouhých 17 let.

Pokračování....

I. Orisek 25.11.2023 17:20

To vse mělo ještě dohru v tom, ze prezident Wilson poslal Legiim 7 millionů dollarů na výdaje a Spojenecke veleni ve Versailles nařídilo Legiím se na Transibiřské magistrále obratit zpet na zapad a zaůtocit na Bolševiky.

Legie jely do Vladivostoku ve třech ešelonech po odraženi Nemců ve slavne bitve u Bachmatu na Ukrajině. Němci totiž meli volny pristup na Ukrajinu a v Rusku po podepsani Brest-Litevskeho míru a jejich cílem bylo zabránit Legiím aby se dostaly na zapadni frontu kde mely v úmyslu bojovat proti Centrálním mocnostem.

(Lenin byl propašován do Ruska z Finska na nákladním vlaku se 7 miliony nemeckych marek. Lenin slibil Nemcům, ze s nimi podepíše mír jestliže se Bolševici dostanou v Rusku k moci, což take udelal.

To umožnilo Nemcům bojovat proti Spojencům jenom na zapadní frontě.)

Prvni ešelon kde byl muj strýc Václav se musel ve Vladivostoku obratit zpět a dostal se 1200 mil zpět až do Ufy když celou cestu odráželi útoky mistnich Bolševiků.

Spojenci však nedodali Legiím žadnou materiální podporu. Nakonec 55000 Legionářů nebylo schopno čelit Rude armadě, ktera se rozrostla na dva milliony vojáků. Legie tudíž úspešně a spořadaně ustoupily do Vladivostoku.

Legie jsou světlou částí české historie a české vojenske historie. Legionáři byli ukáznění a vojensky zdatní. Větsina důstojníků ovládala několik jazyků. Legionáři měli v rukou a zajištˇovali provoz celé Transibirské

magistraly. Meli letadla a tak byla založena Masarykova letecká liga. Na jezeře Bajkal si opravili nekolik ledoborců. Vlastnoručně opravili dvacet tunelů na jižnim okraji Bajkalu, ktere Boševici vyhodili do povětří aby zabranili Legionařum v pokračování do Vladivostoku.

Je ovsem příznačne pro dobu socialisticke Prvni republiky, ze obě levicové legionářské organizace, každá čitající 20000 členů, pochodovaly Prahou na podporu prezidenta osvoboditele T.G. Masaryka, ktery jim původně nařídil zařadit se do Rudé armady.

Pokračování..........

I. Orisek 25.11.2023 17:22

Váženy pane Islere, už odemne na tato témata nikdy nic jiného neuslyšíte. Měl jsem už podobné diskuse v minulosti a i na těchto stránkach, za což jsem byl nazýván hanlivými výrazy.

Došel jsem tudíž k názoru, ze tyto diskuse, zaměřené na vysvetleni a správné chápáni česke minulosti, která byla v české mytologii tak pokroucena jak T.G. Masarykem a Edwardem Benešem tak zakratko komunisty, jsou zbytečné a mohou být tudiž úplnou ztrátou času.

I. Orisek 25.11.2023 17:23

Oprava: Vážený pane Ilsnere......

T. Pudil 25.11.2023 18:59

Vazeny pane Orisku, obdivuji Vasi trpelivost. Ja uz bych davno prestal mit naladu dale servirovat perly svinim.

M. Ilsner 26.11.2023 16:41

tos vypudil zase sajrajt Pudile!!

I. Orisek 24.11.2023 23:52

Je rovněž důležité vědet, ze když můj spolužák Jiří Miller a spoluzak moji manželky Václav Havel byli periodicky vezněni nikoliv za to co udělali nýbrž pouze za to co řekli, tak takovi vyvrhelové jako Karel Gott a Jan Werich plus 3,000 jim podobných podepsali v Narodním divadle Anti-Chartu 77.

Karel Gott se navíc proslavil tím, ze na shromáždění "umělců" v Národním divadle "dekoval Strane za krasne prostredi, ktere vytvořila", viz 3-hodinove video na YouTube.

A za to vděčný národ pokryl Gottovu vilu na Bertramce květinami u příležitosti Gottova úmrtí.

Život tropí hlouposti, ale ceská historie zase takovou legrací není.

M. Ilsner 25.11.2023 0:27

Já chodil s Mistrem na večeře do čínské restaurace ve Vodičkově ul., kde jsme plánovali frekvence jeho natáčení v ČRo vždy na měsíc dopředu. Mistr byl pečlivý a pracovitý člověk a na rozdíl od Vás něco uměl a byl proto bohatý. A byl tak velkorysý, že mně vždy večeři zatáhl, ať jsem si dal co jsem si dal. Pak pro něj přijel řidič a odvezl ho domů.

Že podepsal antichartu a měl "plamenný projev" v ND ho strašně mrzelo, ale na druhou stranu podporoval zpěváky, kteří měli zákaz činnosti, např. M. Kubišovou.

A kde jste kolaboroval Vy, závistivý Oříšku?;-D

I. Orisek 25.11.2023 1:18

Vážený pane Ilsnere"

Myslím, že jste české stanovisko vyjádřil dobře: Moje spolužačka, jejíž druhý manžel byl agentem StB, to také řekla správně, když jsem jí napsal, že na rozdíl od Nemecka, kde byla provedena denazifikace Spojenci tak v Česku nemel dekomunizaci kdo udělat a navíc tomu zabránily takové věci jako politika "Nejsme jako oni": "Ty bys chtel dekomunizaci? To by postihlo 80% obyvatelstva"!

Nacionálni socialismus byl totiž socialismem se vším všudy a byl rodnym bratrem bolševismu az do 22. června 1941 jak nam řikají pánove Hitler a Mussolini ve svých spisech. Naciste a Bolševici společne cvičili svoje armady v Bělorusku a od srpna 1939 byli smluvnimi spojenci na zaklade Molotov Ribbentrop Pact podle ktereho zacal Hitler a Stalin 2. svetovou valku napadenim Polska v září 1939. Stalin potom dodaval Hitlerovi kovy pro válečnou vyrobu a olej během Blitzu az do června 1941.

Takze Váš "Mistr", komunisticky milionar, ktery byl slavnym zpěvákem v Západním Nemecku když my jsme mohli vyjet nejdále do Dolnich Bukviček (kontrarozvedka mne obvinila z příprav útěku na Zapad kdyz jsem chtel studovat v Kanade) byl jednoduše vyvrhelem jako Werich a 3,000 jiných. Jestli ho jeho směšný projev mrzel nebo ne není podstatné. Podstatne je to, že jak on tak Vy se snažíte přejít zločiny komunismu jako by to byly pouhe "deformace".

Moje nynější manželka byla zatčena v 17ti letech jenom proto, že její otec se vrátil v roce 1945 v uniforme anglickeho dustojnika potom, co uprchl pred Gestapem a byl 5 let nezvestnym. Olga byla fysicky a sexualně týrana na samotce v Ruzyni po šest měsíců aby byla potom odsouzena na léta težkých praci na základě vymyšlených obvinění z velezrady a podrývaní socialistickeho zřízení. A to byl režim kteremu Váš "Mistr "dekoval za to krasne prostředí, které vytvořil"!!! 205000 nevinných skončilo v českém Gulagu a 250 jich bylo popraveno.

Pokračovani.....

M. Ilsner 25.11.2023 11:45

ptal jsem se - kde jste kolaboroval Vy, pane Oříšku?

M. Ilsner 24.11.2023 12:06

Pane Stejskale, situace se trochu změnila. Hladovkáři před Úřadem vlády nabídli kompromis, ale Fiala ho odmítl.

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-hladovkari-pred-uradem-vlady-nabidli-kompromis-fiala-ho-odmitl-40451820

Tento požadavek je od hladovkářů pochopitelný, protože všichni ve vládě, včetně premiéra, v době Charty'77 byli ještě malí kluci a holky, pokud už byli na tomto světě. Proto i já si myslím, že současná vláda nemá legitimní právo hlásit se k zápasu Charty'77 o lidská a občanská práva formou vládního usnesení z ledna 2022. Myslím, že mají jiné a důležitější věci na práci.

:-)

J. Vágner 24.11.2023 8:08

Nějak nám ty řady chartistů co zase mají potřebu protestovat začínají houstnout. Lakmusový papírek?

K. Filip 24.11.2023 5:33

Proč nedrží hladovku pan Soukup? Jaká je role Jurečky? Jak se na to mají dívat lidé, kteří odpracovali a platili zde daně 44let a nemají ani průměrný důchod?

P. Pavel 23.11.2023 18:28

Ono je to jedno, bratr Jurečka se nepustí. Škoda by ho ovšem nebyla. To je lidovecký profík, mlaskal si spokojeně v Sobotkově vládě s Burešem, kde byl pro vše co dnes vláda ruší nebo upravuje, EET, služební zákon, důchody aj. A nyní si mlaská ve Fialově vládě, krmelec je krmelec. Pan Gruntorád akorát tak zhubne, v horším případě skončí se zápalem plic apod.

M. Grundmann 23.11.2023 17:26

https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Soukup

Docela chápu, proč tohoto člověka komunisti pustili do emigrace. Na něj skutečně platí popis "ztroskotanec". Žádný důchod si nezaslouží.

M. Grundmann 23.11.2023 17:28

Kdyby nebylo komunismu, tak by po něm ani pes neštěkl. Komunistické pronásledování bylo jeho životním štěstím. Ve svobodné zemi by byl bezdomovcem, jenom komunisti mu umožnili důstojnou existenci.

J. Černý 23.11.2023 18:34

R^R^

T. Kohout 23.11.2023 18:55

To je dost hluboká pravda, i když nepříjemná (pro ně).

D. Laurencikova 23.11.2023 19:50

Ano, to mel stesti, Soukup. Jeste ze ti komunisti byli takovi velkorysi filantropove a umoznili mu karieru disidenta. Toho by na Zapade tenkrat nedosahl, tam si clovek mohl rikat a vyzpevovat, co chtel. ;-)

M. Grundmann 23.11.2023 20:19

Ano, byl by bezdomovec bez důchodu. Díky své politické kariéře má teď důchod, na který by nikdy jinak nedosáhl. Je to skutečný kariérista. ;-D

D. Laurencikova 23.11.2023 20:35

No, jestli je nositelem Osvedceni za treti, protikomunisticky odboj, tak mu to asi patri. Mate skutecne smulu, ze jste nesel do odboje a nenechal se zavrit a trochu potyrat a spolecensky zlikvidovat v dobe, kdy to bylo "na vecne casy a nikdy jinak". Kdy jste byl plne vylifrovan komunisticke zvuli a nebyla zadna nadeje na lepsi casy. Pokud byste to prezil, mohl jste ted mit take prumerny duchod! Takova vyhra!

Vy nemuzete vedet, jak by se tenkrat odvijel zivot cloveka ve svobodne spolecnosti a na co by dnes dosahl nebo nedosahl. To nikdo nemuze vedet.