Pondělí 3. 6. 2024Tamara polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 101
  • Poslední: 4.1. 2016 4:45
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
V. Kusý 3.1.2016 11:04

Re: Autor nešetřil špínou,

Když takhle hájíte "českou věc", tak se taky doučte gramatiku.

L. Severa 3.1.2016 14:08

Re: Autor nešetřil špínou,

Díky, pane Fardo, za informaci o Oličovi. Je zajímavé jak se necháme ovlivňovat, v mém případě televizním seriálem, ve kterém skutečně tento pán vystupuje jako zavilý nepřítel odpůrců RU. Je vidět jak jsme lehce zmanipulovatelní, v tomto případě jsem z nedostatku znalostí uvedl něco naprosto pochybného. Bohužel je nás takových víc.

S. Ševeček 2.1.2016 13:36

Jasně, pane Stránský ... takže vzhůru do náručí

ňáké té velmoci, co je po právě ruce. A "malý národ" ať se ztratí. Je s podivem, že to pořád ještě píšete česky.

Hlupák a dacan, zvláště "vzdělaný", zůstane hlupákem a dacanem ... teď nevím, zda to píšu na prezidenta Beneše, nebo na vás.

Na rozdíl od vás se prezident Beneš zasloužil o stát a o rozvoj našeho národa, a to v maximálně reálném prostoru, fyzickém a duchovním.

J. Karel 2.1.2016 17:40

Re: Jasně, pane Stránský ... takže vzhůru do náručí

Když nevíte, tak nepiste, nevzdělaný dacan zůstane dacanem

Š. Hašek 2.1.2016 13:30

Zde je Edvard Beneš

vykreslen tak, že nebylo v minulém století "většího politického gaunera/ješity/neznalce".

Asi jako bychom za východisko k debatě vzali nějaké "historické zamyšlení" Josepha Goebbelse. Děkuji, myslel jsem, že poslat presidenta do Haagu chtěl jen takový ten kádrovač českého národa, všichni víme. Možná tedy konečně pokleknout, omluvit se celé Evropě za minulá, námi způsobená příkoří, Schwarzenberga udělat EUmístodržícím, Halíka sekretářem.

Ach jo.

T. Krystlík 2.1.2016 13:01

Autor se nezmínil

o skutečnosti, že Beneš má být za genocidu na československých Němcích považován za válečného zločince.

A. Trick 2.1.2016 14:13

Pletete si pojmy,

nastudujte si termín "genocida", pohrobku Emanuela Moravce.

T. Krystlík 2.1.2016 14:19

Re: Pletete si pojmy,

Nepletu. Nejvýstižněji je pojem genocida definován ve francouzském trestním zákoníku: "Genocida je realizace odsouhlaseného plánu, který směřuje k částečnému nebo plnému vyhlazení národní, etnické, rasové, náboženské skupiny nebo skupiny stanovené podle nějakého svévolného kritéria“.

Myslíte si, že se to nevztahuje na vyhnání cs-Němců?

A. Trick 2.1.2016 16:40

Re: Pletete si pojmy,

Nevztahuje!

Zkuste se věnovat tomu jak se v pohraničí žilo Čechům, kteří tam žili po nástupu Hitlera.

P.S. Jsem český Sudeťák po prapra ..., který přišel na Teplicko za prací do sklárny kolem roku 1840.

T. Krystlík 2.1.2016 17:00

Re: Pletete si pojmy,

V územích odstoupených říši se Čechům žilo relativně dobře.

P. Vaňura 2.1.2016 17:40

Nevztahuje, vyhnání ať už z jakéhokoliv důvodu a

vyvraždění jsou dvě úplně odlišné kategorie. Beneš nikdy nezamýšlel Němce vyvraždit, chtěl je jen z ČSR vyhodit. Názor součastníků nedávno zmínil Ing. Miroslav Zikmund slovy "pořád chtěli Heim ins Reich tak nakonec šli..."

T. Krystlík 2.1.2016 18:07

Nerozumíte česky

V definici se praví "plán směřující k částečnému vyhlazení národní skupiny". Zapřít 35 000 až 270 000 obětí vyhnání z řad cs-Němců popžít nemůžete. Tedy to byla genocida.

P. Vaňura 2.1.2016 22:12

Reálná čísla jsou kolem 10-20 tisíc a to zahrnuje i

úmrtí, v důsledku špatných podmínek ve sběrných táborech a sebevraždy.

Vy tady šermujete desetitisíci a ve skutečnosti se dělá senzace na půl roku, když se najde hrob a zjistí se, že byly zabity řádově dvě desítky osob (Dobronín).

Že tady nikdy nenajdete hroby, jako v Katynu...

Mimochodem, část Němců také zabili vojáci Rudé armády. Velká senzace se začala dělat kolem smrti 50 Němců, zastřelených (údajně zlými Čechy) 9. 5. 1945 v Praze na Bořislavce, pak se ale zjistilo, že ty Němce postříleli vojáci Rudé armády poté, co po nich Němci začali vlastně už po válce z prostoru Hanspaulky střílet a dva z nich zabili...

Moje matka viděla na vlastní oči, jak jakýsi Němec ze zálohy zastřelil, také 9. 5. 1945, v okolí Brna rumunského vojáka.

T. Krystlík 2.1.2016 22:34

Re: Reálná čísla jsou kolem 10-20 tisíc a to zahrnuje i

Kampak se asi poděl podle Vás asi čtvrtmilion cs-Němců, kteří se po válce do roku 1951 nikde neobjevili?

V Česku není zájem hledat hroby Němců. Příklady hromadných hrobů by tu byly: Postoloprty, Švédské šance.

P. Vaňura 2.1.2016 22:46

Padli za svého Vůdce na frontách WW2, případně zmizeli

ve Stalinových koncentrácích. Víte třeba, že Stalin vrátil koncentrační tábor Buchenwald jeho původnímu účelu?

T. Krystlík 3.1.2016 10:24

Nebuďte směšný, pane Vaňuro!

Ano, KZ Buchenwald se přeměnil v koncentrák sovětské okupační správy. Ale bludem je tvrdit, že SSSR vraždil sudetské Němce. Většinou zasahovala Rudá armáda na území ČSR proti Čechům, kteří chtěli Sudetoněmce pozabíjet - příkladů je dost.

Navíc po skončení války připadlo do sovětských rukou mnoho zajatých vojáků Wehrmachtu, takže, proč by na práce do táborů GULAGu posílali sudetoněmecké starce, ženy a děti, když měli relativně dobře živené, statné muže?

Dále. I mrtví v sovetských koncentrácích hluboko v SSSR byli většinou jmenovitě zaznamenáváni, takže pokud by se v GULAGu Sudetoněmci octli, přišlo by se na to.

Chce to trochu uvažovat a ne šířit české nacionalistické žvásty.

P. Vaňura 3.1.2016 15:24

Víte třeba že Rudá armáda

se přímo podílela na "divokém odsunu" Němců z Brna který mocensky zajišťovala? Ženy během odsunu rudoarmějci sexuálně zneužívali a někteří z Čechů se přidali. Toto mi říkala jedna z obětí !!!

Pokud počítáte CHYBĚJÍCÍ Němce podle stavu před válkou a r. 1951, pak tam určitě jsou i sudetští Němci padlí na frontě. Viz. https://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_casualties.

T. Krystlík 3.1.2016 16:19

Re: Víte třeba že Rudá armáda

Vy nedáte pokoj s těmi Vašemi národoveckými bláboly, pane Vaňuro! Brněnský pochod smrti byl ryze v československé řežii (= české, protože Slováci by si své Němce rádi ponechali), schválen pražskou vládou. Probíhal územím, které obsadila Rudá armáda, takže ojedinělé výstřelky nelze vyloučit.

Sudetoněmci padlí a prohlášení za padlé ve WW II včetně zahynulých během zajetí jsou odečteni a to včetně padlých Čechů ve Wehrmachtu.

J. Lancik 3.1.2016 17:22

Re: Padli za svého Vůdce na frontách WW2, případně zmizeli

Pane Vanuro, Nemci nikdy nemichali pohresovane vojaky s civilisty. Tech ja nevim jak moc spornych 225 000 nedorazivsich do Nemecka byli hledani svymi pribuznymi uz vyhnanymi v Nemecku kteri bezpecne vedeli, ze tito byli jeste po skonceni valky nazivu a ocekavali zarazeni do transportu.

Je hloupe to tak zvane sebemrskacstvi, ale jeste hloupejsi je se vydavat za neco lepsiho nez ve skutecnosti jsme. Jeste horsi veci se daly ve Slezku, Pomoransku a vychodnim Prusku.

Z. Lapil 3.1.2016 12:02

Re: Autor se nezmínil

Myslíte konečné řešení české otázky? Nás ve škole učili, že to byl německý plán, ne Benešův.

T. Krystlík 3.1.2016 12:23

Další český neználek

Pane Lapile, nedokázal jste si za 26 let zjednat jasno, že se takto ozýváte? Německé konečné řešení mohlo spočívat zabití evropských židů. Nikdo to ale dodnes s určitostí neví, protože nikde tento pojem není vysvětlen, protokol z konference ve Wannsee je podvržen (existují jen dvě oficiálně faksimile protokolu s pořadovým číslem 16 z celkových 35 předložené spojeneckým soudům, které se od sebe liší!).

České konečné řešení je oproti tomu jasné, známé a doložitelné. Vyhnat Němce a pokud možno jich nejvíce pozabíjet, aby si to zapamatovali. Mimochodem se termín "konečné řešení" používal mnohem více v českém vysílání BBC a potom v českém poválečném tisku. A to ve vztahu k Sudetoněmcům, mnohém méně vůči sk-Maďarům.

Z. Lapil 3.1.2016 14:05

Re: Další český neználek

...Druhou skupinou jsou východní prostory, jež jsou zčásti osídleny Slovany, to jsou prostory, kde je třeba vědět, že dobrota bude chápána jako slabost, to jsou prostory, kde sám Slovan vůbec nechce, aby se s ním zacházelo jako s člověkem rovnoprávným, a je zvyklý, že pán si s ním nezadává... Tyto prostory musí být naší surovinovou základnou, jejich obyvatelé se stanou pracovníky pro velké, i kulturní, úkoly, a mám-li to říci docela drasticky, musí nám sloužit jako otroci...

...Jsou to takoví lidé: jedni jsou dobré rasy a dobře smýšlející, to je pak jednoduché, ty můžeme poněmčit. Potom máme ostatní, co stojí na opačném pólu: jsou to lidé špatné rasy a špatně smýšlející. Ty musíme dostat ven. Na východě je hodně místa... U těch dobře smýšlejících špatné rasy se to asi musí udělat tak, že je nasadíme do práce někde v říši jinde a budeme se starat o to, aby už neměli děti... U jedné části špatně smýšlejících lidí dobré rasy nezbude nic jiného, než se pokusit usídlit je v říši, v čistě německém prostředí, poněmčit je a převychovat jejich smýšlení nebo, když to nepůjde, postavit je nakonec ke zdi...“

Tak pravil zastupující říšský protektor R. Heydrich v Černínském paláci v Praze dne 2. října 1941. Zdroj: http://altpress.cz/osvobozeni-znemoznilo-konecne-reseni-ceske-otazky-v-koncepci-r-heydricha/ podle https://www.kosmas.cz/knihy/108235/dejiny-ceskeho-statu-v-dokumentech/

T. Krystlík 3.1.2016 15:32

To jsou argumenty českého národovce,

pane Lapile! Ne, že by to Heydrich neřekl, ale k tomu ve svém projevu v Černínském paláci prohlásil: "Pozor, nenaštvat! Všechno jen teoreticky!" Praxe podle knihy Detlefa Brandese Germanizovat a vysídlit měla vypadat následovně. Čechů způsobilých k poněmčení bylo podle pozdějších rasových výzkumů SS 87,54 %, nevhodných k přenárodnění bylo 12,45 % a

tzv. rasově nežádoucích 0,015 %. Neznámo velká část z 12,45 % českého obyvatelstva, tzv. nevyvážení míšenci projevující veřejně záporný vztah k Německu, měla být pracovně nasazena v říši. Se zbytkem této skupiny se nic dít nemělo. Předem neznámé části z 0,015 % českého obyvatelstva z rasově nežádoucích s negativním postojem k Německu hrozilo podle plánů SS vystěhování na východ. Zbývalí jedinci z této rasové kategorie s alespoň neutrálním vztahem k Německu by zůstali na místě a nic by se s nimi nedělo. Nutno si uvědomit, kolika lidí by se takové vystěhování na východ týkalo. Za teoretického předpokladu, že by v této kategorii rasově nežádoucích všichni do jednoho projevovali veřejně svůj záporný postoj k říši a nezměnili by ho, tak by deportace do bývalého Polska a okupovanýchoblastí SSSR hrozila jen třem lidem z dvaceti tisíců českého obyvatelstva!

Čechů způsobilých k poněmčení bylo podle rasových výzkumů RuSHA ve vzorku složeném ze 48 184 osob zkoumaných mezi únorem 1943 a únorem 1945 v kategoriích I, II, II+ a III 87,54 %. Tzv. nevyvážení míšenci z kategorie IV, již nevhodní k přenárodnění, byli zastoupeni 12,45 % a tzv. rasově nežádoucí podílem jen 0,015 %. Zkoumaný vzorek byl dostatečně veliký, aby se výsledky daly spolehlivě aplikovat na celou českou populaci.

Z. Lapil 3.1.2016 19:27

Re: To jsou argumenty českého národovce,

Mně z toho vychází, že těch 87,54% by přestalo být Čechy, zbylí by byli zotročeni (povinné nasazení v říši nebo v Čechách) a zbylých několik stovek vystěhováno. Přihodím-li "národní hygienu" (eufemismus pro euthanasii čili - na rozdíl od současnosti - něco jako šlechtitelství; pravda, tehdy nejen v Německu), pokusy hledající metody masové sterilizace a seznam národností podle kvality končící Čech - Rus - Polák - Cikán - Žid, přičemž oba víme, jak to se Židy bylo, vidím genocidu jak vyšitou.

Na rozdíl od prostého vystěhování - realisticky vzato - cizích státních příslušníků. Kolik u toho bylo mrtvých mi dodnes není jasné (prameny se příliš liší), ale ani sudetoněmecké prameny nehovoří o státem organizovaném zabíjení.

J. Karel 2.1.2016 11:43

Střízlivý pohled

na skutečné schopnosti u nás stále vychvalovaneho státníka, jenž byl ve skutečnosti zbabelcem a podrazakem. Zákon, zasloužil se o stát, by byl pravdivější _ zasloužil se o Mnichov. Je na čase přestat s těmi ubohostmi _ o nás bez nás.

P. Čech 2.1.2016 12:30

Re: Střízlivý pohled

Ono totiž ty ubohosti (o nás bez nás) vyslovují jen ti, kteří nejsou schopni ani ochotni si svou svobodu sami vydobýt a nebo se o to aspoň pokusit. Stále se spoléhají na někoho jiného, kdo by měl za ně tahat kaštany z ohně. Takovými ovšem nejsou ve své většině občané, ale jejich nedemokraticky (menšinově) volení politici. Edvard Beneš byl jedním z nich. Nebyl zvolen občany, ale pouze poslanci. Poslanců tehdy bylo cca 200 zatímco občanů 15 milionů. A o tom to všechno je. Pokud by byl Beneš volen přímo občany, nikdy by se preidentem nestal. Vymlouvat se na to, že nás někdo (Francie a Anglie) zradil je přinejmenším hloupé. Dějiny mezinárodních vztahů jsou totiž podobných zrad plné. Poláci např., když už nic jiného, bojovali. Češi a Slováci jako obvykle stáhli ocas a nechali se potupně ovládat, stejně jako od února 1948. A o tom to všechno je.

P. Vaňura 2.1.2016 17:44

Poláci bojovali v situaci, kdy kvůli nim Francie a GB

vyhlásili Německu válku, i když reálně pro ně nakonec nic neudělali. Paradoxně, tvrdá válka mezi Německem a GB se hned od počátku vedla jen na moři.

J. Karel 2.1.2016 18:03

Re: Poláci bojovali v situaci, kdy kvůli nim Francie a GB

Myslím, ze Poláci nebojovali proto, že západ vyhlásil Německu válku, věděli, ze pro ně nikdo nic neudělá, věděli, že nejlepšího spojence najdeš na konci své paže.

P. Vaňura 2.1.2016 17:51

Václav Havel byl do funkce presidenta také zvolen

parlamentem, nikoliv přímou volbou...

J. Karel 2.1.2016 18:06

Re: Václav Havel byl do funkce presidenta také zvolen

Srovnáváte nesrovnatelné, nevstoupíte stejnou nohou do jedné řeky.

J. Karel 2.1.2016 17:53

Re: Střízlivý pohled

Přesně to si také myslím, kdyby dnes byli Izraelci povahou Češi, tak už by dávno neexistovali.