28.3.2024 | Svátek má Soňa


GLOSA: Ubohý a malý ministr financí

15.1.2013

Miroslav Kalousek hrozí za obcházení zákona sankcemi důchodcům, kteří si na 1.1.2013 odhlásili důchod a na základě toho si přesně podle litery zákona chtějí za rok 2013 nárokovat slevu na dani. Ministr financí hovoří o obcházení zákona a o tom, že zákonodárce mínil tímto zákonem něco úplně jiného, a to aby všichni pracující důchodci na slevu na dani v roce 2013 neměli nárok.

Zákon předložilo ministerstvo financí. Miroslav Kalousek ale nevysvětlil, proč v zákoně stojí něco jiného, než mělo ministerstvo financí v úmyslu. Pokud cílem zákona bylo, aby pracující důchodci neměli v roce 2013 nárok na slevu dani, tak měl být zákon formulován úplně jinak. Když už ministr finnací Kalousek není schopen takový zákon formulovat či posoudit sám, tak k čemu má pak na ministerstvu k dispozici týmy dobře placených odborníků, když výsledkem jejich společné práce je takový paskvil? Jaké má být chápání práva, když kompetentní orgány státní zprávy a zákonodárci nejsou schopni vytvořit a schválit jednoznačně definované zákony, které se mohou uplatňovat podle jejich litery a ne pouze pochybným výkladem ještě pochybnějších institucí? Kde má občan dodržující literu zákona záruku, že ho nějaký státní orgán výkladem zákona (a výklad se na základě posledních zkušeností od jeho litery může výrazně lišit) nepostaví do pozice občana zákony nedodržujícího či ho dokonce nebude kriminalizovat a trestat?

A jen tak na okraj. Kriterium "prvního ledna" je použito i v jiných zákonech (třeba v zákonu o dani z nemovitostí). Pokud někdo koupí nemovitost až 2. ledna, aby nemusel platit daň z nemovitosti za právě probíhající rok, nikdo o obcházení zákona nemluví. Je absurdní, že v případě pracujících důchodců se uplatňuje jiný výklad. Na slabšího útočí vždy jen zbabělci.

Pan Kalousek se sám považuje za nejlepšího ministra financí na světě. Ani ministerstvo financi, ani pan Kalousek v nejmenším neřiznali svou jednoznačnou vinu za vzniklou situaci a zmetek, kterého jsou autory. Umí pouze vyhrožovat lidem, kteří se podle zákona podle svého nejlepšího vědomí a svědomí zachovali.

A to je ubohé a malé.