18.4.2024 | Svátek má Valérie


GLOSA: Tak pravil Okamura

19.11.2012

Tomio Okamura se ještě na začátku minulého týdne chlubil, jak stihl nasbírat více než šedesát tisíc hlasů v nejkratším čase ze všech kandidátů. Ukázalo se však, že mnoho hlasů, dlužno poznamenat nejen v jeho případě, je mírně řečeno "problematických" a ministerstvo vnitra zvažuje možnost, že je neuzná. Takže panu senátorovi hrozí vyloučení z možnosti kandidovat. V tom případě už nyní připouští, že pokud by ho kvůli chybným podpisům na prezidentské petici ministerstvo jako kandidáta nezaregistrovalo, obrátil by se i na Ústavní soud, neboť tvrdí: "Tento sběr podpisů je nelegitimní. Diskriminoval kandidáty, kteří nemají potřebné finance na sběr, což je protiústavní, je lehce zneužitelný, nekontrolovatelný a v důsledku o ničem nevypovídá. Jen o schopnosti a možnostech sesbírat nějaká data."

Přiznám se, že tomu nerozumím. Respektive nerozumím myšlenkovým pochodům možného budoucího prezidenta naší republiky. Nebude-li do volby připuštěn, je mechanismus výběru kandidátů nelegitimní, diskriminační, zneužitelný, nekontrolovatelný a o ničem nevypovídá. Dokonce nemá-li kandidát finance na sběr, je to protiústavní. A schopnost sesbírat nějaká data, ta je přece k ničemu. Když však bude připuštěn jako kandidát, bylo to legitimní, nikdo nebyl diskriminován, nikdo nikoho nezneužil, všechno bylo pod kontrolou (nebylo zraněno ani žádné zvířátko) a v důsledku to vypovídá o všem. Nemít finance na sběr je pochopitelně v souladu s ústavou. A schopnost sbírat cokoli je vlastnost vyloženě prezidentská. To přece musí být každému zřejmé.

Ale ne, to si vymýšlím. Rozumím tomu moc dobře. Pan Okamura bohužel uvažuje a koná jako většina z nás. Dokud to vypadá, že nějaké předem definované pravidlo, ať už je jakkoliv pitomé, bude problém pro ostatní, nic se neděje. Ukáže-li se však, že se z něho stal problém i pro něj, je potřeba pravidlo zpochybnit. Děje-li se něco špatného jiným, je to vlastně v pořádku; děje-li se to mně - tak to teda ne! Fuj!

Slyšíme-li tyto argumentační perly už při výběru kandidátu, jakých klenotů se asi dočkáme, až to vypukne naplno. To zas bude nadělení.