19.4.2024 | Svátek má Rostislav


GLOSA: Sobotkův duševní nudismus

22.6.2013

Nehodlám na tomto místě komentovat návrh ODS postavit do čela vlády Miroslavu Němcovou. Co mě v této souvislosti zaujalo, je vyjádření Bohuslava Sobotky.

Předseda ČSSD a presumptivní premiér (bože, jak já tento Paroubkův slovní paskvil miluji) se k paní Němcové vyjádřil volně řečeno tak, že dát do čela vlády ČR osobu bez exekutivních zkušeností a ekonomického vzdělání je ohrožením ČR.

To tedy Bohoušek trefil opravdu do černého, které má ovšem umístěno na svém vysedáváním ošoupaném pozadí. Když on byl jmenován ministrem financí, tak neměl ani minutu zkušenosti z exekutivy. Tedy pokud bych nebral jako exekutivní zkušenost nošení tašky poslanci (jako asistent). A pokud jde o vzdělání, tak je právník. Ještě lépe na tom byl jeho bývalý spolustraník, znamenitý to ministr vnitra a později ostudný premiér Stanislav Gross. Ten rovnou z železničářské přípravky vlezl do Parlamentu a když byl jmenován ministrem, tak z něj ještě nevylezl, takže jeho exekutivní znalosti byly v tomto okamžiku opravdu excelentní. A jeho právnické vzdělání – to bych raději nekomentoval.

Sobotka má tedy hodně selektivní paměť a jen prokazuje, že politik, to je dnes diagnóza. Já mám daleko větší obavu z toho, že premiérem může být v budoucnosti člověk, který nikdy nepracoval jinak, než že bral gáži za politickou práci anebo dělal poslaneckého podržtašku – to jsou vskutku významné kvalifikační předpoklady. A takhle my tady žijeme.