28.3.2024 | Svátek má Soňa


GLOSA: Sázka na rozpad

15.10.2013

Další podnikatelský projekt Andreje Babiše, hnutí ANO, bohužel nezadržitelně míří do Poslanecké sněmovny. Co to bude znamenat pro českou politickou scénu, psalo v Neviditelném psu již mnoho komentátorů a nezaznamenal jsem žádný příspěvek, který by bezvýhradně nebo alespoň převážně pozitivně hodnotil hnutí Ano. Někdo kritizuje politickou neukotvenost, jiní mluví přímo o hrozbě politické korupce, o podivných nebo nedůvěryhodných metodách rozhodování uvnitř politického hnutí, které manažersky ovládá jeho financiér a zakladatel Andrej Babiš.

Kromě mnoha důvodů, proč toto nevolit hnutí, přidávám další. Hnutí Ano nasbíralo na své kandidátky některé zajímavé osobnosti, které bezpochyby prokázaly, že mají vlastní názory, vlastní postoje a dovedou tyto argumenty uplatňovat. Paní Jourová se nezalekla tehdejší policejní zvůle a statečně vystoupila proti neoprávněnému zatčení a vazbě. Herec a diplomat Stropnický, bývalý rektor Zlatuška, novinář Komárek a jistě i další jsou nezpochybnitelné osobnosti, které mají svoje vlastní názory a jsou připravené tyto názory veřejně formulovat a veřejně obhajovat. Babiše a jeho lídry, ale i ostatní kandidáty, nic navzájem nespojuje - kromě touhy po moci. To skončí volbami. Dnes všichni, kteří kandidují spolu s Andrejem Babišem, musí souhlasit s volebním programem hnutí. Zatím. Politický program je napsán tak vágně, tak volně a nekonkrétně, že umožňuje prakticky jakékoliv výklady a jakékoliv možnosti. Až dojde na konkrétní naplňování programových priorit, až dojde na rozhodování o zcela konkrétních zákonech, až dojde na parlamentní vyjednávání, nynější zdánlivá jednota hnutí Ano se zhroutí jako domeček z karet. Na jedné straně český Berlusconi Babiš, který chce řídit politické hnutí autoritativně jako firmu, tedy s maximální mocí v rukou lídra, a na druhé straně nezpochybnitelné osobnosti s vlastním názorem i vlastním životním příběhem. To nemůže dobře skončit. Vágní program, autoritativní vůdce a silné osobnosti. A když se někdo protiví, je s ním zameteno. Paní ex-poslankyně Suchá by mohla vyprávět, škrtli ji ze 4. místa kandidátky.

A konečně ta v úvodu zmíněná sázka. Jsem přesvědčený, že klub zastupitelů se brzy po svém zvolení do Poslanecké sněmovny rozpadne na několik skupin, jednotliví členové na sebe budou vzájemně nadávat, pomlouvat se a následně proti sobě povedou politické bitvy. Koneckonců bude to v rámci tradice bývalých Věcí veřejných. Jsem dokonce ochoten se vsadit, že poslanecký klub hnutí ANO se po volbách rozpadne na jednotlivé frakce a další skupiny. Konkrétně tvrdím, že se z klubu poslanců odejde podstatná část (dejme tomu třetina) poslanců nejpozději do šesti měsíců od ustanovení vlády, pokud budou v koalici, nebo do dvanácti měsíců, pokud budou tito poslanci v opozici.

Další drolení bude poté následovat a na konci volebního období bude místo jednoho konsolidovaného a silného politického hnutí existovat další obdoba rozpadlých VV, LIDEM a Dobešova sportovního hnutí. Poslanecká sněmovna bude, pokud poslanců za Ano bude dost (třeba 35 – 40), opět paralyzována a opět se bude rozhodovat podle momentální vůle nevypočitatelných poslanců, kteří budou mít obrovský potenciál pro vydírání vlády i mateřských stran. Můžeme tomu zabránit. Stačí nevolit Babiše a jeho hnutí ANO.

Do sázky dávám jednu dobrou, patnáctiletou single malt whisky. Přijme někdo tuto výzvu?