19.3.2024 | Svátek má Josef


GLOSA: Problém tří předsedů

24.9.2021

Jsou-li moje informace správné, předseda Pirátů Bartoš se vyjádřil v tom smyslu, že Piráti koalici s ANO neuzavřou, ať už s Babišem, nebo bez něj. Není důvod mu nevěřit, odpovídá to dlouhodobému nepřátelství mezi Piráty a ANO. Taky předseda ODS Fiala má s Babišem problém, o koalici ODS s ANO se ovšem mluví čím dál častěji. Předseda SPD Okamura by proti koalici s ANO nebyl, pokud by ve vládě nebyl Babiš. Jinými slovy, všichni tři předsedové mají problém s Babišem, čímž Babišova šance na sestavení budoucí vlády klesá k nule. Tím se ovšem problém s Babišem přesouvá na Babiše samého, neboť vláda, ve které by nebyl, je pro něj totéž jako prohrané volby.

Babiš může situaci řešit následujícími způsoby:

1) Uzavřením koalice s ODS bez Fialy, což není nemožné, neboť soudruhům podnikatelům z ODS nebyl nikdy žádný podraz cizí. Zůstává ovšem nejisté, jestli by na něj měli sílu - nespokojenci odešli z ODS spolu s Klausem ml. už v roce 2019, Fiala měl od té doby dost času, aby stranu opanoval.

2) Pokusit se dohodnout s Okamurou. To je ovšem obdobně obtížné, ani ne tak proto, že Okamura by musel popřít své zcela jasné vyjádření, ale proto, že na Hamáčkovi Okamura vidí, čeho se dočká slabší v koalici - voliči, kteří jsou s výkonem vlády spokojeni (je to trochu divné, ale nějací takoví asi jsou), dají hlasy silnějšímu, nespokojení voliči dají hlasy opozici; slabší z vládní koalice spláče nad výdělkem.

Při všech těchto úvahách je třeba mít na paměti, že se tu dělá účet bez vrchního, kterým není Babiš, ale volič! Bude to on, kdo rozhodne v nadcházejících volbách, které ovšem nebudou ničím jiným než dalším plebiscitem o Babišovi.