19.4.2024 | Svátek má Rostislav


GLOSA: Přeřeknutí

1.5.2015

– “Slyšel jsem, že prý ses rozvedl…?”
– “Nojo, je to tak… A kvůli takové drobnosti – přeřeknul jsem se!”
– “Kvůli přeřeknutí? Prosímtě, jak je to možné?”
– “No, snídali jsme se ženou a já jí chtěl říct ‘Miláčku, prosímtě, podej mi sůl’, no a přeřekl jsem se a místo toho jsem řekl ‘Krávo blbá, zkazilas mi celý život!’”

Do veřejné diskuse, která bohužel k lítosti všech lidí se zbytky studu stále ještě probíhá, bych rád přispěl tím, že je jedno, co prezident chtěl říct; podstatné je, co řekl!

Pokud chtěl říct “Peroutka napsal články, které jsou z dnešního úhlu pohledu sporné” a místo toho se přeřekl a řekl to o tom Hitlerovi gentlemanovi, je od této chvíle jediná legitimní otázka na Ovčáčka ne ta, co tím jeho šéf chtěl sdělit, ale kdy se omluví za to, co z něj nakonec vypadlo. Na to se Ovčáčka ptejte, stále dokola: Kdy se ten prolhaný samolibý žvanil zastřelí, jak slíbil?! Teda promiňte, přeřekl jsem se, chtěl jsem říct “Kdy se pan prezident omluví”?!

A protože nechci, aby mi tu Ovčáček se Zemanem bobtnali nad únosnou míru, tak to sfouknu při jednom: Tuhle se zas ten kašpar vycajchnoval, když vytáhnul článek, co Peroutkovi předhodili na Gestapu, a co mu pak dali vyžrat i komunisti. Sám Peroutka o tom napsal: “A tak týž článek je schopen připravit svému autoru dvojí osud: nejdříve mu ho přečte komisař Gestapa jako hlavní důkaz, proč autor musí zůstat doživotně v koncentračním táboře, a potom, po revoluci, ho cituje jiný český novinář, patrně na důkaz, že autor se chtěl zalichotit Němcům.” Naštěstí už se nedožil toho, když tentýž článek návdavkem vytáhl další novinář, t.č. ve službách prezidenta republiky, a dokazoval na něm Peroutkovo morální selhání, ačkoli sám za svou kariéru psal tak akorát tendenční články o tom, jak je kapitalismus špatný, do radikálně komunistických novin. Což ale naštěstí nikdo nebude brát jako “selhání intelektuála”, nanejvýš jako “selhání intelektu”, pokud v těch článcích typu “Komunisté v čele zápasu za českou suverenitu”, “Natovská okupace Prahy začne zítra”, “Podejme ruku antikapitalistickým hnutím” nebo “S jihočeskou dechovkou jde všechno lépe” vůbec nějaký intelekt detekuje.

Převzato z webu Kuřecí con carne se svolením autora