28.3.2024 | Svátek má Soňa


GLOSA: Postoje ODS a jiné záhady mezi nebem a zemí

16.1.2012

Tak to tu máme. ODS raději riskuje rozbití vlády, než by dopustila významnější snižování nákladů centrální státní správy. Shodou okolností tak bojuje za pokračování samostatné existence ministerstva životního prostředí, které od svého založení v roce 1990 předvedlo jen dva režimy práce:

⃰ buď škodí lidem, šikanuje je, brání normálně žít a likviduje pracovní místa,

⃰ nebo je ministrem slušný člověk, kterému se daří činnost úřadu eliminovat. Ministerstvo tedy pouze spotřebovává zdroje, ale aspoň příliš neškodí.

Na zlepšení životního prostředí, ke kterému v ČR za posledních 20 let došlo, nemá MŽP žádnou zásluhu. Souvisí s modernějšími technologiemi, nikoliv s činností úřadu.

Postoj TOP 09 je pochopitelný. Během uplynulých let se profilovala jako strana státní byrokracie, jejíž ministři se ani nepokouší zasahovat do běhu úřadů, v nichž mají kanceláře. Veškerou energii spotřebovávají na public relations a intriky proti koaličním partnerům. Navíc (a možná v důsledku toho) je zřejmé, že si ve všech klíčových postojích rozumí lépe s ČSSD než s pravicovými stranami. Více ministerstev a více úředníků je pro ně velmi vhodný terén.

Ale proč ODS? Mezi nebem a zemí jsou prostě věci, kterým je těžké porozumět.

A ještě dovětek. Není politik TOP 09 jako politik TOP 09. Ještě je tu Jaromír Drábek, který se pustil do boje s hydrou dětských domovů a možná bude mnohem úspěšnější než jeho předchůdce Petr Nečas. Skoro se nechce věřit, že je takový člověk členem stejné politické strany jako Kalousek nebo Schwarzenberg.

Převzato z Hampl.blog.ihned.cz se souhlasem autora