24.4.2024 | Svátek má Jiří


GLOSA: Neodbytná inklinace k rudé

13.8.2021

Od koblih ke zmrzlině, tak by se dal popsat vývoj české politiky za posledních pět let. Babišově zmrzlině se opoziční Piráti rozhodli odvážně čelit nanuky. Po delších diskuzích sdílených na asociálních sítích bylo ujednáno, že to budou nanuci jahodoví. Pamětníkům se nemůže nevybavit dialog z filmu Jahodová proklamace: „Děkanovi se nelíbí ty jahody.“ „Co se mu nelíbí na jahodách?“ „Barva...“

Piráti tedy - obdobně jako ČSSD, která vyměnila oranžovou za cihlově červenou - mění pirátskou černou za rudou. Kdysi se říkalo: Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Dnes by se to mohlo inovovat do podoby: Co se staří naučí, mladí jako když najdou. Je sice možné, že ve volbách mladí komunisté vystřídají staré, může to ale taky dopadnout jinak. Voliči si totiž mohou říct: Proč bychom měli dávat hlasy narudlému kovaříčkovi, když je můžeme dát rovnou rudému kováři?

Babišovi by to nevadilo, stejně jako prezident Zeman, guvernér ČNB Rusnok, nejvyšší státní zástupce Stříž nebo ředitel veřejnoprávní televize Dvořák by vypáral do slamníku zašitou průkazku člena KSČ, šel by za soudruhem Filipem a řekl by: „Soudruhu, byl jsem pomýlen.“ A soudruh Filip by řekl: „Nevadí, soudruhu, hlavně že jsi spravoval stát po našem, komunistickém způsobu.“ A soudružsky by mu odpustil. Někdo si možná pomyslí, že už jsem jako ta Mornštajnová, která v románu Listopád rozvíjí představu, že listopad 1989 nedopadl tak, jak dopadl, ale úplně jinak. Nic takového se přece nestalo a nestane. Jenomže - co když stane?

Pak řediteli-neřediteli BIS Koudelkovi shoří koudel, tentokrát definitivně.

Pan Duka se mýlí, když se na stránkách Neviditelného psa z 10. 8. domnívá, že tu jsou uskupení, která jsou z hlediska budoucnosti ještě horší než KSČM. Možná, že tu nějaká horší uskupení jsou, žádné z nich ale není tak nebezpečné, protože žádné z nich nemá tolik svých klonů v nejdůležitějších státních funkcích.

Piráti i ČSSD mají všechny důvody, proč by se měli úspěchu KSČM ve volbách bát, ne se jí přibližovat. Byli by překvapeni, jak rychle by přišli o svoje jahodové nanuky i cihlově rudé růže.



Š. Hašek 21:22 13.8.2021
T. Zlesa 11:07 13.8.2021
Š. Hašek 21:22 13.8.2021