19.4.2024 | Svátek má Rostislav


GLOSA: Hledá se ministr financí

8.7.2013

Pamatujete na hlášení rozhlasu na východoslovenské dědině někdy v osmdesátých letech minulého století? "Kto ešte nebol za ministra v Prahe, nech se prihlásí na národnom výbore." Nechme však vzpomínky zapadnout do minulosti. Ministr financí vlády odborníků se už zřejmě našel. Bude jím asi zhrzený prezidentský kandidát Ing. Jan Fischer, kterému se už podařilo zaplatit dluh za velkolepou volební kampaň. Stojí však za to zamyslet se nad jiným kandidátem na prezidenta, který uspěl dokonce dvakrát. Václav Klaus nebyl špatný ministr financí a zřejmě si s Milošem Zemanem docela dobře rozumí. Kdyby byla měla kupónová privatizace jasné právní mantinely, svět by ji dodnes obdivoval. Moc rád bych ho viděl upravovat státní rozpočet.

Spojené státy americké jsou obdivovány jako země se vžitou a fungující demokracií. Přitom se ví, že prezidentské volby vyhrává kandidát, který dovede do kampaně sehnat víc peněz. Zdá se, že u nás je tomu nejinak.

Naše republika se někdy pokládá za most mezi Západem a Východem. Jan Masaryk to komentoval tak, že po mostě se šlape. Odedávna zde bylo kolbiště, na kterém se utkávala Svatá říše římská národa německého a báťuška car ruský podporovaný pravoslavím. T.G. Masaryk využil jedinečné dějinné příležitosti, kdy byly obě tyto velmoci na kolenou, a s podporou USA a Francie založil a s Edvardem Benešem budoval Československo.

Nemohu na to nemyslet, když dnes slyším projev prezidenta Miloše Zemana na oslavě svátku Cyrila a Metoděje na Velehradě: tito svatí zachránili naši státnost před zlými sousedy ze Západu. Přinesli nám písmo, které zachránilo naši historickou paměť. Přemýšlím, kdo dnes píše hlaholicí.

Komunisté za pomoci Číny vyhnali Francouze a Američany z Vietnamu. Dnes jsou ve Vietnamu Američané zpět díky dolaru. Také z našeho území odtáhla sovětská armáda s nevelkou slávou a pomohl s tím Michael Kocáb. Dnes kupují Rusové Karlovy Vary a investují do luxusních bytů v Praze.

Nevím, zda už náš nynější prezident přijatelně a věrohodně vysvětlil, kdo financoval jeho volební kampaň. Na podzim se má rozhodnout, kdo bude dostavovat Temelín. Tzv. česko-ruská skupina s jasně ruským kapitálem Lukoilu, nebo americký Westinghouse? Nevím, zda Francouzi ještě soutěží. Vím však, že Francouzi budou stavět hned dvě jaderné elektrárny v labouristické Anglii. Že by Angličané vybrali Francouze z vlastenectví k Evropské unii?

Takže: Byzanc nebo Řím?

Převzato z Vinar.bigbloger.lidovky.cz se souhlasem autora