19.3.2024 | Svátek má Josef


GLOSA: Chcípl nejen pes

24.2.2021

Těžko si lze představit někoho, komu by dnešní situace vyhovovala. Babiš šel do vlády se zcela jinými záměry, než je boj s viry, po kterých ostatně v té době nebylo ani vidu ani slechu. Odpůrce vlády pandemie uvěznila ve velmi nepohodlné poloze dlouhodobého umrtvení. Mnozí sice vkládají naděje do podzimních voleb, nadějí se ovšem člověk nenají. V podnikatelské demokracií se dnes bouří hlavně podnikatelé a i lidé politický nevyhranění začínají chápat, že na konci tunelu světlo být nemusí.

Nějaký ten paprsek hodí občas deník Blesk, který tu supluje Hamáčkovu policii. V záblescích lze rozpoznat, že vše zůstane při starém: Dáša melouny nedostane, Adam dostal na hlídání Dominiku a Andrej si pořád ještě na nic nevzpomíná. Jako hlasy z jiného světa tu vzácně zazní zprávy o úspěších českých sportovkyň: Davidové, Krejčíkové, Ledecké, Muchové...

Jednání opozice s vládou může být stranám prospěšné, může být chápáno i jako sondování o možnostech budoucích koalic. Může ale také diskreditovat. Budou-li tato jednání vnímána negativně, nahrají těm, kteří dnes nejsou tolik vidět, protože nejsou zastoupeni v Poslanecké sněmovně: Zeleným, Trikolóře, Svobodným, Minářovi, Šlachtovi...

Nedávno jsem dostal spam, který v předmětu uváděl: Chudnutí nikdy nebylo snazší! Otevřel jsem ho a ukázalo se, že jde o nabídku přípravku na hubnutí. Někdo se hezky překlepl, jenomže - jak víme od Freuda - přeřeky a překlepy obvykle nejsou nahodilé. Ano, část společnosti nezadržitelně směřuje k bídě. V Praze dnes není jediné místo s veřejně dostupným internetem, kde by si lidé bez internetu mohli vyřídit neodkladné záležitosti. Poslanci by jejich problémy mohli alespoň částečně vyřešit zákonným ustanovením, které by mohla znít například takto: „Veškeré promlčecí a prekluzivní doby se o dobu nouzového stavu prodlužují.“ Nic takového od nich ovšem čekat nelze.

Ani ti, kteří zatím chudobou nestrádají, nejsou na tom o moc lépe - vakcín je nedostatek a když jsou, tak jsou zašantročené, a když se najdou, nemá je kdo rozvážet, takže vlastně nejsou. Bohatí lidé se tak ocitají v situaci člověka, který stojí s pětistovkou u automatu na kávu, rád by si tu kávu koupil, káva stojí třeba 20 Kč, jenomže si ji nekoupí, a tak stojí a přešlapuje z nohy na nohu, pětistovkou mává a jediné, co si s ní může počít, je, že si ji může strčit za klobouk. To mi připadá jako pěkná metafora dnešní České republiky, kde všichni jaksi přešlapují, udivení nemohoucnost vlastního státu a neschopností vlastní vlády.

Republika má asi 10 milionů obyvatel a pokud se nechá naočkovat polovina, je to kolem 10 milionů vakcinací. Může s tím být nějaký problém? Vždyť v některých zemích už teď naočkovali víc, jenomže v ČR s tím problém je, jako je tu problém se vším.

Je důležité aby Eros zase začal vítězit nad Thanatem, i když jeho vítězství jsou vždy jen dočasná. O to jsou to vítězství cennější!