25.4.2024 | Svátek má Marek


COVID: Jaká opatření očekávám

21.12.2021

Jsem rád, že nová koaliční vláda premiéra Petra Fialy byla nakonec ustanovena poměrně rychle. To je pro tuto zemi dobrá zpráva. Čeká ji spousta těžkých úkolů a já jako spolumajitel jednoho pražského klubu od ní očekávám také přehledná a jasná proticovidová opatření.

Není možné, aby se opakoval chaos, jaký tady byl za vlády koalice ANO a ČSSD s podporou KSČM pod vedením premiéra Andreje Babiše.

Všichni si pamatujeme, jak jeden den ministerstvo zdravotnictví nařídilo téměř okamžité uzavírání restaurací ve dvacet hodin, aby je druhý den novým příkazem nechalo zavřít úplně. Nelze se tomu divit, když to podle očitých svědků fungovalo tak, že Andrej Babiš nejdřív „seřval“ ministra zdravotnictví a ten pak jeho pokyny tlumočil dál. Čili chyběla jakékoliv koncepce, nehledě k tomu, že Babišovi ministři často porušovali zákony této země. Soudy opakovaně a v několika desítkách případech zrušily vládní opatření jako protizákonná, která protiprávně omezovala práva občanů. To byl další důkaz toho, že Babišova vláda pohrdala právními předpisy a obyvateli České republiky.

Její zmatky způsobily podnikatelům v pohostinství velké škody. Restaurace, vinárny, kluby atd. se totiž pravidelně předzásobují na delší dobu, a tak jejich majitelé či provozovatelé dají za pití a potraviny desetitisíce korun. A když pak musí nečekaně a okamžitě zavřít, tak mají velké ztráty, které pro ně mohou být i likvidační. I z těchto důvodů zůstalo mnoho pohostinských zařízení po takových ranách definitivně uzavřeno.

K nelogickým opatřením babišovců nedávno přibylo uzavření vánočních a adventních trhů. Těžko chápat, proč vadí lidé venku na čerstvém vzduchu, když obchodní centra zůstala otevřena. Na nesmyslnost tohoto zákazu poukázalo i vedení některých měst, která změnila tyto trhy na farmářské a tím pádem se na ně zákaz nevztahoval. Netvrdím, že se jednalo o správný krok, protože vládní nařízení by měla být obecně respektována, ale v každém případě se ukázala jejich omezenost.

Premiér Fiala slibuje, že proticovidová opatření jeho vlády budou srozumitelná a předvídatelná. Věřím, že tomu tak skutečně bude, protože Petr Fiala na rozdíl od Andreje Babiše dokáže naslouchat druhým. Amatérismus babišovců se už nesmí opakovat!

Autor je středočeský krajský zastupitel za ODS