4.5.2024 | Svátek má Květoslav


CHCÍMÍŘI: Nepoučitelnost od Mnichova podnes

19.7.2023

Mám pocit, že chcimíři v Evropě jsou nepoučitelní a od dob Mnichova a Protektorátu Čechy a Morava přes různé hippies-děti květin až dodnes přes všechny ty Okamury, Klause, Rajchly a další mírotvorce se jedná o stále stejně naivní skupinu obyvatelstva.

Pamatujete, jak Adolf Hitler chytře využil údajného utlačování německé menšiny v tehdejší ČSR k tomu, aby si na Francouzích a Britech vynutil souhlas k okupaci Československa a vytvoření Protektorátu? A jak Chamberlain s Daladierem odjížděli z Mnichova domů a jásajícím spoluobčanům sdělili, že mír v Evropě je díky Mnichovské smlouvě zachován? Sice jsem tehdy nežil a pamatovat si to nemohu, ale stačí se trochu zajímat o historii a podívat se na informace z té doby. Tento televizní dokument ukazuje britského premiéra po příletu z Mnichova a v úvodních titulcích se uvádí „Jeden muž nás zachránil před největší válkou všech dob“.

Chamberlaine hovořil k novinářům a lidem na letišti a řekl zhruba toto: „Urovnání československého problému, kterého bylo nyní dosaženo, je podle mého názoru pouze předehrou k širšímu urovnání, v němž může celá Evropa najít mír. Dnes ráno jsem opět hovořil s německým kancléřem panem Hitlerem a zde je dokument, který nese jeho jméno stejně jako moje. Někteří z vás už možná slyšeli, co obsahuje, ale já bych vám ho jen rád přečetl. …Považujeme včera večer podepsanou dohodu a anglo-německou námořní dohodu za symbol přání našich dvou národů už nikdy spolu neválčit“.

Ve stejné době vycházely ve Francii deníky jako třeba Le Figaro s palcovými titulky o tom, že mír byl zachráněn. Daladier také po svém příletu do Paříže promluvil o tom, jak byl mír zachován, což si můžeme poslechnout zde:

Měl údajně strach, že bude Pařížany lynčován, ale ke svému velkému překvapení byl přivítán jásajícími davy a mohutnými výkřiky: „Ať žije Francie! Ať žije Daladier! Ať žije mír!“ Podle očitých svědků se otočil k ministru zahraničních věcí a prohlásil: „Blbci.“ Scéna jeho příletu je vidět v dokumentu „Velké omyly historie“ od čtyřicáté páté minuty:

Po pár dnech měl podobnou řeč v dolní parlamentní komoře ke shromážděným poslancům: „Účinné vítězství míru, morální vítězství míru, to je první bod, který bych rád zdůraznil. Je to také lidské vítězství, neboť Mnichovská dohoda je díky vzájemným ústupkům a dobré vůli všech zúčastněných rozhodně lepším výsledkem než Godesberské memorandum.“ Projev ve francouzštině najdete tady.

Všechna tyto ať si to vyřeší sami, my chceme mír, to není naše starost a podobně zcela jistě francouzskou a britskou veřejností rezonovala stejně jako dnes podobná hesla nalézají své příznivce i u nás. Tehdejší ultralevice i tzv. ultrapravice se spojila pod heslem: „Proč máme umřít za nějaké Čechy?“

No a proč o tom všem píši? Vím, že naše země nemá s Ukrajinou žádné dohody o vzájemné vojenské pomoci, vím také, že Ukrajina není ani členem NATO a ani v EU. Přesto jí to mnozí politici, mezi které patřil i Václav Klaus, slibovali a podíleli se tak na vzniku jakési naděje Ukrajinců, řekl bych. Václav Klaus na státní návštěvě Ukrajiny řekl mimo jiné toto:

„Chci Vás ujistit, že Česká republika podporuje myšlenku perspektivního členství Ukrajiny v NATO i v Evropské unii. Pokládáme to za logické završení pozitivních změn, které ve Vaší zemi probíhají, za garanci pevného zakotvení Ukrajiny v dnešním světě.“ Celý projev Václava Klause najdete tady.

„Prezident Václav Klaus podporuje snahu Ukrajiny o integraci do Evropské unie a Severoatlantické aliance a doufá, že tento proces nebude trvat příliš dlouho. Prohlásil to v Kyjevě během setkání se svým ukrajinským protějškem Viktorem Juščenkem. Klaus dodal, že Česká republika je připravena pomoci Ukrajině na cestě do evropských struktur a předal Juščenkovi seznam konkrétních nabídek, psalo se tehdy v různých médiích, vybral jsem namátkou NATOaktual. „

Někoho by mohlo zarazit, že se Václav Klaus najednou ocitl na společné lodi s hlasateli ruské válečné propagandy jako naše ultralevice a tzv. ultrapravice s tím, že Rusko bylo podle něho k válce vyprovokováno fatálním ohrožením své bezpečnosti (vyjádřil se tak v posledním rozhovoru pro iDnes a posléze i v pořadu CNN Prima News), i když to dělá chytře od lesa a zabalil to do americké univerzitní omáčky. Jiného, no a k těm patřím i já, to nijak nepřekvapilo, Václav Klaus je svými postoji k Rusku a Vladimíru Putinovi konzistentní. V této věci mne pozitivně velmi udivil jen Miloš Zeman a jeho pevný proukrajinský narativ. Názorová příslušnost Václava Klause k lidem, kteří byli vděčni za Protektorát Čechy a Morava, protože se tím zachránil mír v Evropě a k lidem, kteří mají v dnešní době podobné myšlenky, není podle mne u něho ničím neobvyklým.

Nikdo si nepřeje válku, ale proti agresi a okupaci suverénního státu v Evropě je podle mne nutné něco udělat. A že Putin není Hitler? Kdoví, kde by již byl, kdyby všechno vyšlo tak, jak si to Rusové mylně představovali a Ukrajinu by dobyli během třech týdnů.

Martin Mařák web