Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Chceme pro vás bezpečné a kvalitní diskuse, proto mohou diskutovat pouze přihlášení uživatelé.

Využijte nejrychlejší přístup do diskuse pomocí přihlášení přes Bankovní identitu.

Přihlásit / Registrovat

OV

Je tristní, že jediným politickým cílem naší politické garnitury, je, nepřipustit nebo vyměnit opozici ve funkci. Žádné perspektivy. Žádné směrování. Jen "Antibabiš" nebo "Antifiala". A na tom se má postavit ekonomika a rozvoj země?!!!

Hledám nějakého "Marťana", který přijde s "VIZÍ"!

MP

Cituji z článku Ondřeje Neffa: " ... Podstatné je, že se dálnice přestane stavět. ... "

Komentář

Vidím to jinak!

Podstatné je to, že mladá generace, dle stávajících pravidel demokracie, mění budovatelské záměry generace předchozí. Na tento nový pohled významný český sci-fi spisovatel, Ondřej Neff, už jaksi nemá.

Jeho planeta Botera je přitom velmi vzdálená.

OV

A je to dobře nebo špatně?

Je lepší, že se nic nepostaví a nevybuduje, protože všechno má nějaké negativní vlivy na okolí? Ale bude se jezdit s většími emisemi přes obce, kde zhorší životní prostředí (a to ne jen pro obyvatele, ale i pro ty stejné organismy, které se snaží chránit "nestavbou").

Každá naše činnost ovlivní životní prostředí. A to jak pozitivně, tak i negativně. Problém je, kdo posoudí, jaké negativní vlivy jsou ještě únosné a převažují ty pozitivní vlivy. To má, bohužel, každý jinak.

Být obyvatel vesnice, kterou projíždí tisíce kamionů, tak jsou mu nějací "brouci" na vedlejší louce, úplně ukradení. Obyvatel, na druhé straně republiky, to může vidět jinak. ;-)

Ale zpět k Vašemu příspěvku. Myslíte, že je, pro společnost, přínosné, nic "nebudovat" a směřovat, raději, zpátky do jeskyně? :-) (Mezi námi. "Přírodě, planetě, vesmíru", je to úplně jedno. ;-))

Foto

I17v77o 25P91a48t53t94a

26. 5. 2024 12:03

Zkuste si sehnat nebo v knihovně vypůjčit knihu Ekonomům to myslí černobíle. Hned v úvodu najdete výrok amerického historika T. Snydera, na koho konkrétně je potřeba namířit, včetně zdůvodnění proč. Obecně řečeno, nám třicet let vládnou fachidioti (jednooboroví specialisté), kteří jen předstírají, že umí řídit stát. Neumí. Výsledkem jejich řízení státu je dluh převyšující 100 % ročního HDP Česka a navíc nám chybí za posledních třicet let každé třetí dítě do VYROVNANÉ demografické bilance. Že nám ekonomové tvrdí něco jiného? No v tom to právě je! Jak dál, aby skutečně bylo lépe? To najdete v kapitolách Světlo na konci tunelu I, II a Reforma školství v uvedené knize. Váš sociální ekonom.

P87e67t59r 81Č85e93c51h

24. 5. 2024 15:34

"Kde jsou ty cíle vhodné k zaměření?"

Ty cíle jsou i bohužel nejsou v ústavě a také v hlavách politiků. Jsou čtyři. Prvním je ústavní vláda a moc politických stran a jejich zástupců v moci zákonodárné, výkonné a zčásti i soudní Jsou obsaženy v čl. 5 ústavy. Druhým cílem a zakopaným psem je volební systém podle zásad poměrného zastoupení, který ten cíl první umocňuje a nastoluje. Nepřímé volby zástupců moci zákonodárné a výkonné. Třetím cílem je neexistence povinnosti obecného referenda ve věcech, týkajících se přímo všech občanů. Články o tom by měly být přímo v ústavě tak, jako je tam čl. 56 o přímé volbě prezidenta. A tím čtvrtým cílem je co? Naprostá neschopnost politiků domluvit se tak, aby i současnými volbami bylo možno dosáhnout ústavní většiny v parlamentu tak, aby všechny čtyři tyto cíle mohly být naplněny. To znamená zejména k tomuto účelu založení předvolební koalice občanských hnutí ANO 2011, SPD, Trikolóry, Přísahy a PRO. Není to mnoho a při dobrévůli politiků občanských hnutí toho dosáhnout lze. je třeba si však přiznat a uvědomit, že volná soutěž a kandidatura samostatných politických subjektů k tomuto cíli nevede.

PD

Pozoruhodné je, že GB mnohé z těch požadavků má a problémy stejné, viz "Jistě pane ministře".

Pes tedy bude zakopán spíš podle Astona, než podle vás.

A hnutí nebo strany (což je prakticky totéž) mají prostě jiné zájmy, než bojovat za spíše nereálné, nebo zbytečné cíle.

PG

Co je opravdovým důvodem toho, že výstavba infrastruktury u nás jde, jako když "sexe a maluje"? No přece zlobovaná legislativa, jaká nemá obdoby jinde v EU! Zlobovaná mimo jiné bobánky z oné údajně pravicové ODS! Kdekoliv jinde v právně normálně fundovaných zemích sice může namítat svobodně kdokoliv cokoliv, ale jen během stavebního řízení v období od - do, vyhlášeném autoritou. Ta pak námitky vypořádá a vydá stavební povolení, i se závěry a úkoly plynoucími z vypořádání námitek a připomínek. A pak se staví, bez toho, aby případné soudní odvolání znamenalo zastavení stavby. Ne jako u nás s možností blokovat cokoliv do nekonečna námitkami a odvoláními.

PD

Asi vás ODS sere, ale na zákony a ústavu neměla ten hlavní vliv. Ten měli spíše "nepolitičtí politici" kolem V. Havla, někteří později skončili v ČSSD.

JM

J98a95n 50M25a16t51ě73n86a

24. 5. 2024 10:42

Jak dlouho se chcete na ten minulý socialismus vymlouvat?

Ten minulý režim se zhroutil a v 90 letech to docela šlo. Nic se nezakonzervovalo, ten současný 10x ohavnější socialismus jsme vybudovali na zelené louce, dle rad našich Západních moudřejších soudruhů. Konečně přece máme tu krásnou společnost, kde se politický systém stran defacto rozpadl a vládne nám občanská společnost s neziskovými a jinými uskupeními v čele.

Centralismus minulý měl děsivé nápady, ale naštěstí neměl sílu je uskutečňovat. Ten současný má nápady ještě děsivější a bohužel i sílu je naplnit. Inspiruje se blbostmi přicházejícími shora i zdola. Ta větší z nich se pak realizuje.

Cesta z toho není, lid to tak chce. Až podstatná chudoba to může změnit.

VB

Lid to nechce. Lid bohužel sedl na lep Fialovým lhářům, podvodníkům , hochštaplerům a zločincům.

Lid si to s nimi vyřídí při příštích volbách. Nejslabší do stanou padáka bez udání důvodu. Kdyby se měly sepsat důvody, byla by kniha tlustá jak Jiráskova trilogie. Škoda papíru na takovou svoloč.

VM

Lapil 8:39

PO " sametu " byl ideální čas vybrat po světě to nejlépe fungující - v ekonomice veškeré, státní správě, fungování demokracie a zavést to nejpozději v ČR.

O nic takového, se novodobí svazáci ani nepokusili !

PD

Pojem "novodobí svazáci" se vám zřejmě zalíbil, aniž byste byl schopen ho pochopit (jako spoustu jiných věcí).

PK

P96e61t28r 91K76u14b18á13č

24. 5. 2024 9:39

Co přesně je "digitalizace státní správy" ??? Že důchodce ve Škodověnce 120 riskuje při každé silniční kontrole popotahování, protože do tlačítkové Nokie 5110 nejde nahrát digitální technický průkaz ?

Takže ano - státní systém zlepšíme ( nenásilně neproveditelným) osekáním byrokratické tyranie, nikoliv obalením tyranie do počítačového hávu!

Foto

Teď jste Bartošovi rozkopal bábovičku, protože jeho představa je, že nic řidiče nepotěší tak, jako když na policajty může vytasit mobil. :-)

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz