Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

ČESKO: Proč u nás vládne lidový monarchismus

Rozhlédneme-li se v naší civilizaci po zemích, kde není poloprezidentský či prezidentský systém, vidíme, že volba hlavy státu tam nepředstavuje dramatický akt.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TN

T14o38m81a43s 51N14o43v69y

19. 8. 2022 7:22

V zásadě jsem přítel přímé demokracie a dokážu si představit referendum na mnoho témat: green deal, burza energie, spalovací motory, dotace miliardářům, doktoři a inženýři z Afriky a středního východu ....

Proč má být prezident volen lidmi, kteří mají jen velmi malou znalost pravomocí a kvalifikace k takovému úřadu. Na iDnes kladli otázky cca pěti kandidátům a většina otázek byla zcela jasně mimo pravomocí prezidenta ČR.

Omlouvám se těm, co mají jiný názor. Volba prezidenta ČR nemá být předmětem nedůstojné soutěže popularity.

0 0
možnosti
RL

Jasně, abyste mohl volit prezidenty, musel byste být alespoň nějakou dobu prezidentem, abyste s tím měl zkušenosti. Přitom je prezident člověk, který vlastně žádné pravomoci nemá, takže nemůže napáchat prakticky žádné škody. Když to porovnám s pravomocemi Pětikolky, a s jejich voliči, tak byste zřejmě musel jakékoliv volby navždycky zakázat. ;-D

Volba prezidenta právě MÁ BÝT předmětem soutěže popularity, aby alespoň v čele státu stál někdo, kdo je pro většinu národa populární, to je cílem prezidentských voleb. Že vám se to nelíbí je vaše věc.

0 0
možnosti
JS

Havel, to je ten co říkal, že bude prezidentem pouze do svobodných voleb?

0 0
možnosti
RL

Na druhou stranu, kdyby TEHDY byly prezidentské volby, myslíte, že by nevyhrál? ;-)

0 0
možnosti
MP

Cituji Hvížďalu: "... A do toho celou naší civilizaci zasáhly čtyři krize: válečná, ekonomická, energetická a ekologická. ..."

Hvížďala se také (asi omylem) odvolává na TGM. Jenže TGM se domníval, že prožíváme především krizi morální. A ta je dlouhodobá. Tehdy i teď.

Masarykova habilitační práce přitom byla na téma "Sebevražda"! Toto téma Masaryka potom provázelo celý jeho další život.

0 0
možnosti
PS

P92a17v19e36l 17S76u61r45a

19. 8. 2022 12:09

Tady s Vámi zcela souhlasím. Nevím jak to vidíte Vy, ale já mám zato, že největší rány morálce udělil Zeman se svým sebestředným "prezidentstvím" a Babiš se svými Anoidy. Protože krom vraždění odpůrců jen dále rozvinuli a upevnili to, čím národ kontaminovala moudrá KSČ.

0 0
možnosti
TN

T67o20m35a72s 47N69o35v68y

19. 8. 2022 6:50

Velmi dobře shrnuto.

Česká nepříliš inteligentní část má spojeno prezidentství s božstvím. Už jako kluk se pamatuju na lidi říkající: ti komundírové jsou hrozní, čím výše postavení, tím víc se flákají a kradou. Někdo by to tomu Husákovi měl říct. Hahaha, už tenkrát mě to bavilo.

Prezident je jenom pracovní úvazek a měl by se hledat schopný a kvalifikovaný kandidát a ne dělat soutěž popularity spojenou s lidovou veselicí.

Docela mě baví myšlenka, kdyby se podobně hledal ředitel fabriky nebo CEO globálního korporátu. To by ten globální byznys vypadal.

0 0
možnosti
RL

Hm, ta myšlenka možná baví z toho důvodu, že je to pěkná pitomost, ne? ;-)

0 0
možnosti
MM

"..... a současně musí i donucovacími prostředky bojovat proti těm, co propagují ideologii, která tvrdí, že její názory jsou ty jediné pravé a všichni, kdo je nevyznávají, jsou lidé nižšího řádu či fašisté a musí se jim podřídit."

Obdivuhodná kritika liberální demokracie. To bych od autora nečekal :-)

0 0
možnosti
TK

Co se Rakouska týče, tak Kurt Waldheim byl docela předmětem až celosvětové hysterie, tedy hlavně z USA a přilehlých držav.

0 0
možnosti
PS

P94a34v94e82l 25S46u52r21a

19. 8. 2022 12:12

Jasně! Být u SS není o nic horší než být v KSČ ....?

0 0
možnosti
Foto

Je to pořád stejná písnička, hlavně aby o něčem nerozhodovali lidi. Referendum o vstupu do EU to bylo OK protože byla atmosféra v zemi nakloněna pro, ale pro vstup do NATO se žádné referendum nevyhlásilo protože by neprošlo. Volná prezidenta je tak jediná přímá volba která nám zbyla. Opravdu bych nechtěl sledovat nechutnosti které předváděly parlamenty v minulosti, volby Havla - zavřený Sládek, volba Klause - posílání dopisů s kulkami a další . Ale s korespondenční volbou půjde jistě všechno líp, jen když nám spolu nikdy nebudou lhát.

0 0
možnosti
RL

Ježíšmarjá, oni by lidi zase mohli zvolit někoho, koho já vůbec nechci! Taková drzost!

Tak jste ten článek myslel, pane Hvížďalo? Jo, co si ti lidi dnes nedovolí, co? ;-D ;-D ;-D

0 0
možnosti
PH

Proboha jenom to ne ":. a koalice se neshodnou na jednom kandidátovi,"

To by bylo to nejhorší co by ta koalice mohla udělat, dát svou podporu nějakému kandidátovi a tím ho úplně potopit..;-D

0 0
možnosti
JP

...ale takový kandidát by konečně sjednotil národ - proti sobě ;-)

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz