19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ČESKO: Proč u nás vládne lidový monarchismus

Rozhlédneme-li se v naší civilizaci po zemích, kde není poloprezidentský či prezidentský systém, vidíme, že volba hlavy státu tam nepředstavuje dramatický akt.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 19.8.2022 11:02

Dobře řečeno! R^

R. Langer 19.8.2022 11:04

... a je dobré si u toho uvědomit, co se vlastně v současnosti snaží náš stát prosazovat, a jak to prospívá jeho obyvatelům... ;-)

P. Sura 19.8.2022 11:33

A Vám by nestačilo, že pokud je definováno ZLO, je dobro to ostatní?

R. Langer 19.8.2022 11:38

To je dost ošemetná definice dobra. Ale stejně jenom hypotetická, protože takové definice jsou v podstatě zcela nesmyslné - co je dobro pro jednoho, je zlo pro druhého, pochopitelně. ;-)

J. Ptáček 19.8.2022 10:00

Poslanci kteří odsouhlasili přímou volbu presidenta nepočítali s "lidovým monarchismem" našich občanů. Pár se jich omluvilo (např. Marek Benda), ale dokázali národu, že na demokratickou politiku nemají a měli by z politiky zmizet. Jenže část národa přímou demokracii miluje, jedna podivná strana ji má dokonce v názvu. A není nejslabší.

R. Langer 19.8.2022 11:05

S "lidovým monarchismem" mají evidentně největší problém lidoví demograti. ;-)

F. De Winter 19.8.2022 9:35

Problém naší demokracie spočívá v tom, že si jednou za čtyři roky zvolíme politiky a ti pak čtyři roky zastupují jenom sami sebe a neexistuje síla, která by je přiměla k tomu, aby plnili to co slibovali. Zhusta se pak starají hlavně o to, aby zabezpečili sebe a svou rodinu, namísto toho, aby hájili zájmy lidí, kteří je zvolili. Potřebujeme nějaký nástroj, jak jim připomenout, že jsou jen zástupci a že mají hájit zájmy těch, které zastupují. Tím nástrojem je přímá demokracie švýcarského typu. Samozřejmě ani ve Švýcarsku se o všem nerozhoduje v referendu, zákony přijímá vláda a parlament, ale existuje zde možnost, že když vláda navrhne něco, co se lidem nelíbí, mají nástroj jak to zastavit, případně pokud vláda nekoná, mají nástroj jak jí přimět k činnosti. Příklad Švýcarska ukazuje, že stát, který je řízen přímo občany, nebo alespoň mají silný vliv na jeho řízení, má nižší daně, nižší zadlužení a vyšší životní úroveň. A to přesto, že Švýcarsko nemá žádné surovinové zdroje. Ukazuje se, že prostí občané hospodaří lépe a zodpovědněji než parlament obývající “elity”, které to často berou pouze jako cestu ke zdrojům.

[>-]

K. Křivan 19.8.2022 9:25

První president byl autorita takřka ve všem. A čemu snad nerozuměl (kvantová fyzika?) do toho nemluvil. Hlavně byl morální autorita. Tím nasadil laťku tak vysoko, že žádný z dalších presidentů na ní ani nedohlédl.

Jen snad Havel na samém začátku. Ten udělal zásadní chybu, když dodržel slib komunistům, že se jim nic nestane. Měl později říct: "April pánové, jste zločinci a zločinci patří na šibenici. UV KSČ pochodem vchod ! Oběsit ! "

Slib danný komoušům je jen taktika a je neplatný. Část komoušů oběsit, a zbytku zabavit majetek ( i ten přepsaný na rodinu) a vyloučit je z podnikání.

F. Zrcek 19.8.2022 9:50

Jen dvě otázky: jak by nám to pomohlo? A nebojujete teď náhodou tu předchozí válku? Nehledě na to, že poručovat sliby je jednak nemorální a druhak se většinou v budoucnu ošklivě vymstí.

J. Krásenský 19.8.2022 10:05

Tak Havel nastavil laťku hodně vysoko? To možná platilo do prvních svobodných voleb v roce 1990. Pak se ukázalo, že jeho slova mají jen omezenou platnost ( slib, že zemí povede jen do prvních svobodných voleb, že nebude restituovat... ). A jeho angažmá před volbami v lidovecke kauze Bartončík mu nepřidala. Takže jak komu. I jeho zbabělý útěk od rozdělení republiky je legendární, ačkoli se jeho sirotci snaží připsat mu neexistující zásluhy za poklidný rozchod se Slováky. Nikdy také nenavštívil kongres politických vězňů padesátých let. Bál se, oprávněně.

K. Křivan 19.8.2022 12:38

Masaryk byl první president. Co přišlo po něm, Beneš, velice sporný, Gottwald byl vrahoun a zmetek, a další .... Hnusák, ...

Havel teměl dodržet slib danný komoušům. Alespoň ten UV KSČ mél být veřejně oběšen, a všichni s rudou knížkou-živitelkou měli být vyloučeni z ekonommiky. A minimální důchody !!!

V. Kuhaj 19.8.2022 9:15

Hvížďalo, Hvížďalo! Článek nezajímavý není, ale to byste nebyl vy, abyste tam nestrčil zase nějakou pikatnérii. Tak u nás došlo k přímé volbě prezidenta kvůli chybné kalkulaci či dokonce lajdáctví, jo?! K přímé volbě prezidenta u nás došlo proto, že si ji lidé přáli, a že tehdy byla politická vůle hlas lidu vyslyšet.

Koukám že patříte k těm, kteří by ji zase rádi zrušili. No jo, oni si politici díky zajímavě upletenému volebnímu zákonu tak hezky ty výsledky voleb ohnou k obrazu svému, a pak dojde na hlas lidu v podobě volby prezidenta - a prásk ho!, ono se ukáže, že lidi to vidí o dost jinak, než "naše" vládnoucí garnitura, dnes pětikolka.

Já vím co vám vadí: přímá volba jako poslední důkaz, že lidi chtějí něco trochu jiného, než politici a ČT vyprávějí, že vlastně chceme. A kdo o takový důkaz stojí, viďte?:-(:-/

P. Sura 19.8.2022 11:52

A Vám nepřijde divné, že lidi (kteří nemají žádnou zodpovědnost) chtějí něco jiného než politici (kteří by ji měli mít, od toho jsou voleni) a vehementně hledají cesty, jak ty své chutě po politicích pořád vymáhat? Místo aby se pokoušeli volit politiky, kteří budou spravovat stát v jejich zájmu?

V. Kuhaj 19.8.2022 13:37

Tak já se o to třeba pokouším, všichni se o to přece pokoušíme. Takže teď máme politiky, kteří tvrdí, že v našem zájmu je válka tohoto státu proti Rusku, omezování spotřeby energií oblečením dvou svetrů a jejich brutálním zdražením které nemá obdoby, zelený úděl a policejní útvar zabývající se bojem proti desinformátorům a radostné těšení se na budoucnost pod ochrannými křídly EU. No, nemůžu říct, že jsou to moje slova.

P. Kubáč 19.8.2022 8:32

"Stát má povinnost postavit se zlu, ale nesmí diktovat co je dobro" - to prosím nevykládejte v Česku, ale běžte to natlouct do hlavy vašim liberálním spolubojovníkům do Brusele.

Ale EU - vlastně není stát, takže "může"

A co je vlastně EU ? Nástroj omezené suverenity socialistického impéria ?

K. Křivan 19.8.2022 8:57

Definice: Fašismus je státní korporativní socialismus.

To pasuje na EU jak hrnec na (_!_).

K. Křivan 19.8.2022 8:29

Proč u nás vládne lidový monarchismus ?

Protože i Habsburg by nebyl tak blbý jako signalista a jeho banda.

J. Jurax 19.8.2022 20:37

Nedělejte si iluze ...

J. Novák 19.8.2022 7:49

Skutečnou demokracií je pouze ta bez jakéhokoliv přívlastku. Ty s přívlastkem, jako například 'lidová' z dob bolševika či ta současná bruselská '(neo)liberální' jsou z logiky věci pouze její podmnožinou se vším, co s tím souvisí. A co mně na těchto pseudodemokraciích vadí nejvíce je, že silou omezují souboj názorů a myšlenek a vnucují lidem tu jedinou správnou ideologii. Takže jde vlastně o totalitu zneužvající původní význam slova. A pane Hvížďalo, nevím co špatného je na národu.

T. Novy 19.8.2022 8:06

Na národu jako takovém není špatného samozřejmě nic. Jen jsem v plném soustředění, slyším-li někoho mluvit ve jménu lidu, národa, masy a jejich dobra.

U většiny takto hovořících lidí dříve nebo později uslyším falešné tóny.

R. Langer 19.8.2022 8:17

Přesně tak. Proto, podle svých vlastních slov, ten národ necháte volit samotný. Jakmile totiž někdo začne mluvit za něj, a začne tvrdit, že ten národ to sám neumí, je to podezřelé. ;-)

K. Křivan 19.8.2022 8:59

R^ !!

V. Kuhaj 19.8.2022 9:26

Toto plné soustředění je namístě, když to říkají politici splácance pěti stran, (téměř) každé na hranici volitelnosti, který vládne jen díky tomu, že jim to pofidérní volební zákon umožňuje. Jediný, kdo má právo mluvit jménem lidu, je prezident. Protože je volen přímo a většina voličů mu dala svůj hlas.

F. Navrátil 19.8.2022 7:48

Hvížďala patlá ve svém článku myšlenku, že prezident řídí stát a že vláda nemá mít žádné významné pravomoci ve vztahu k zájmům občanů. Tak toto je ten pravý intelektuální monarchismus táhnoucí se pražskou kavárnou. Na rozdíl od Hvížďaly jsem přesvědčen, že by měli mít občané právo volbami a referendy určovat a kontrolovat, kdo a jak vládne a řídí stát.

R. Langer 19.8.2022 8:18

No, to je ovšem pro lidového demograta Hvížďalu nepřípustné. A není sám, takových je víc... ;-)

M. Pivoda 19.8.2022 7:41

Správná otázka komentátora (na jakékoliv téma) Hvížďaly by měla znít takto: "Proč po více než třech desetiletích budování polistopadové demokracie, nemáme v Česku kvalifikovaného občana"?

T. Novy 19.8.2022 7:46

Dobrá otázka

Trochu bych ji přeformuloval, veden svým optimismem, že statisticky bych jich mělo několik být v deseti milionech: proč není nominován a zvolen nejlepší kvalifikovaný kandidát?

P. Sura 19.8.2022 12:01

Ale on nejkvalifikovanější kandidát zvolen je, jenže kvalifikovaný v oblastech, které se správou státu nesouvisí, nebo jsou proti ní.

T. Novy 19.8.2022 7:22

V zásadě jsem přítel přímé demokracie a dokážu si představit referendum na mnoho témat: green deal, burza energie, spalovací motory, dotace miliardářům, doktoři a inženýři z Afriky a středního východu ....

Proč má být prezident volen lidmi, kteří mají jen velmi malou znalost pravomocí a kvalifikace k takovému úřadu. Na iDnes kladli otázky cca pěti kandidátům a většina otázek byla zcela jasně mimo pravomocí prezidenta ČR.

Omlouvám se těm, co mají jiný názor. Volba prezidenta ČR nemá být předmětem nedůstojné soutěže popularity.

R. Langer 19.8.2022 7:38

Jasně, abyste mohl volit prezidenty, musel byste být alespoň nějakou dobu prezidentem, abyste s tím měl zkušenosti. Přitom je prezident člověk, který vlastně žádné pravomoci nemá, takže nemůže napáchat prakticky žádné škody. Když to porovnám s pravomocemi Pětikolky, a s jejich voliči, tak byste zřejmě musel jakékoliv volby navždycky zakázat. ;-D

Volba prezidenta právě MÁ BÝT předmětem soutěže popularity, aby alespoň v čele státu stál někdo, kdo je pro většinu národa populární, to je cílem prezidentských voleb. Že vám se to nelíbí je vaše věc.