29.4.2024 | Svátek má Robert


ĆESKÁ POLITIKA: Podvody, kam se podíváš

10.4.2024

Sotva opadala mouka ze zpěváka Jana Bendiga, který za pomoci komplice s největší mírou pravděpodobnosti i policejních závěrů nezdařile předstíral rasový útok, máme zde obdobný skandál, kdy byla česká (v tomto případě především jihomoravská) veřejnost opět perfidně voděna za nos.

Nedávná debata z cyklu „Bez cenzury!“ s ministrem vnitra Vítem Rakušanem ve Vyškově vyvolala vlnu kontroverzí poté, co jeden z účastníků v publiku překvapivě změnil svůj postoj. Rakušan se tímto koperníkovským obratem pochlubil i na sociálních sítích, tedy tam, kde se v roce 2024 odehrává politika nejčastěji.

Zpočátku se zdálo, že přišel „dezolátský muž“ s jasným záměrem kritizovat ministra, ale po jeho vystoupení údajně prozřel a podpořil jej.

Pánové si dokonce podali ruce. Později však vyplulo na povrch, že celá situace byla předem dohodnutá. A údajný kritik byl ve skutečnosti herec, respektive provládní youtuber.

Poškození důvěry
Tato událost nutí k hlubšímu zamyšlení nad otázkou, jaký dopad může mít „vyškovský podvod“ či „patok vyškovský“ (narážka na film Dědictví s Bolkem Polívkou) na politickou kulturu a důvěryhodnost českého veřejného prostoru. Obdobné manipulace veřejných událostí mohou totiž vážně narušit důvěru veřejnosti ve správu věcí veřejných. Ne nadarmo ji mnozí již předtím nazývali politickým cirkusem.

Na první pohled může být lákavé využít předem domluvené „kritiky“ k posílení podpory svého hnutí. Avšak takové praktiky jsou neetické! Připomínají praktiky sládkových republikánů z devadesátých let minulého století, kdy do publika Kotle u paní Jílkové přimíchali své soukmenovce, kteří kladli dotazy ve stylu: Pane doktore Sládku, jak konečně zatočíte s romskou kriminalitou, když všichni ostatní politici selhali?

Popsané praktiky mohou vést k velmi vážnému poškození důvěry české a moravské veřejnosti v politický systém. Veřejná debata by měla být místem pro otevřenou diskusi a výměnu názorů, nikoli pro inscenovaná představení.

Sečteno a podtrženo, kontroverzní youtuber, jehož jméno a příjmení zde opravdu nebudeme psát, abychom mu nedělali další reklamu a nehnali vodu na jeho mediální mlýn, poškodil nejen víru lidí ve férovost politiky a veřejného života, ale hlavně dal de facto vlastní gól i předsedovi Starostů a nezávislých.

Nebudeme zde spekulovat, že influencer byl dokonce zaplacen konkurenčními stranami či hnutími, aby Víta Rakušana nepřímo oslabil. To by bylo skutečně už paranoidní.

Na úplný závěr nutno politiky a političky vyzvat, aby zanechali podobných eskamotérských kousků, lidé nejsou hloupí, a jestliže jsou na něco opravdu hákliví, pak na skutečnost, že je někdo tahá za nos. Koneckonců platí, že politici mají občanům sloužit, nikoli si z nich dělat postpubertální šprťouchlata.