6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

AMNESTIE: Směl nepodepsat?

Před 10 dny jsem na tomto blogu napsal, že premiér projevil mimořádnou politickou odvahu, když spolupodepsal rozhodnutí o amnestii. To jsem ještě netušil, že premiér o své odvaze vůbec nemá tušení a žije v domnění, že spolupodpis byla jeho ústavní povinnost, nikoli právo. Jak to tedy je?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Lenc 21.1.2013 9:33

Re: Logické argumenty

Přesné, odpovědnost soudců i nadále v nedohlednu.

T. Marek 21.1.2013 10:06

Re: Logické argumenty

Nechci se hádat, ale nic z toho, co uvádíte není argument:

1) o to kolik procent bude recidivistů a zlodějů se nezajímali ani tvůrci textu amnestie - např. minimálně recidivisty mohli snadno vyloučit. Počet amnestovaných není vůbec podstatný.

2) to že soudy pracují pomalu a mnohdy špatně je notoricky známo už léta. Pan prezident je integrální součástí vedení státu a vlastně je i spoluzodpovědný potud, pokud se během let aktivně nesnažil o změnu stavu (třeba u parlamentu apod.) Takhle se zachoval jako Škrhola s vosou.

3) Omlouvat jednu hloupost jinou hloupostí je dětinské.

J. Vyhnalík 21.1.2013 10:48

Re: Logické argumenty

ad 1) Přečtěte si text amnestie. Z amnestie byli vyloučeny osoby potrestané v předchozích 5 letech jiným nepodmíněným trestem, než za který zrovna sedí a osoby, které byly v posledních 5 letech z vězení propuštěny.

Osobně bych byl raději, kdyby byli propuštěni pouze prvotrestaní a velmi staří, zbytku by mohla být odpuštěna polovina zbývajícího trestu. Ovšem pokud si uvědomíte, že amnestie zahrnuje pouze osoby s tresty do 2 let a to, že tito už mají část trestu za sebou, je jasné, že i bez amnestie by se jich naprostá většina dostala na svobodu už v tomto roce.

ad 2) President se o změnu snažil v oblasti, která mu ze zákona náležela. Ovšem Ústavní soud například změnil zákon tak, aby nemohl odvolat nečinnou předsedkyni nejvyššího soudu Ivu Brožovou a nahradit ji mladším soudcem.

ad 3) Nejde o omluvu, ale o srovnání mediálních reakcí. Média jedou vyloženě podle plánu jeden skandál spojený s amnestií denně. Jenže pokud se podíváme na skutečnost, tak jde pouze o "skandály". Tresty které omilostněným hrozily se pohybují od úplného osvobození, přes podmínku, až po 2-3 roky. Seznam kauz, kde obžaloba pracovala s výrazně vysokými škodami čítá 16 případů a ministr Pavel Blažek je ve sněmovně všechny uvedl. Některé trpí důkazní nouzí, nebo byly poškozeny neschopností soudů, na jiné by se amnestie vztahovat neměla.

M. Prokop 21.1.2013 9:24

Re: Logické argumenty

Mně by také zajímalo, kde se bere například jistota osvobození a znovuinstalace soudce Berky, příkladně, nebo jak soudy rozhodují o platnosti amnestie na toho či onoho. Případně na výklad oné podmínky, že amnestovaný neuprchl.

R. Kříž 21.1.2013 1:15

a...?

,,, a co ma byt? co to meni na hovadskosti dnesniho systemu trestniho rizeni? co to meni na hovadskosti amnestie jako institutu? co to meni na hovadskosti toho, ze prezident klaus "vyslal signal" ci toho, ze se citil povolan k tomu, aby projevil "smireni a odpusteni"?

pokud ovsem neni smyslem clanku poukazat na to, ze prezident vyuzil ignorance premiera...

P. Pavlovský 21.1.2013 6:45

Slušnost nebo zbabělost? Obava z konfliktu?

 Prezident vyuzil ignorance premiera a  premiera zneužil  nemístné loyality svýh koaličníh partnerů.

 Nečas signovat amnestii za celou vládu za jejich zády. Jediná možná prinipiáloní reakce by byla z této vlády demonstrativně vystoupit a tím odpovědnoist za amnestii zcela odmítnout.

Jako volič K. Schw. jsem hluboce zklamán.

J. Fleiszner 21.1.2013 0:30

Zase tenhle?

A já myslel, že tenhle panáček už se na NP neobjeví. Potřetí jsem udělal stejnou chybu a jeho článek přečetl celý :-(

J. Brunner 21.1.2013 2:41

Re: Zase tenhle?

Jestli neděláte tu chybu, že vůbec něco čtete.

K. Kužel 21.1.2013 8:43

Re: Zase tenhle?

;-)

J. Kanioková 21.1.2013 16:10

Jo, jo, přečíst a porozumět čtenému... to se někdy nedaří..