3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

ZÁHADA: Vontovo tajemství

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 22.5.2024 8:53

"Nebýt únorového převratu"????

Který únor má asi autor na mysli? Snad ne ten v roce 1948? V tom roce totiž k žádnému převratu čili puči nedošlo. Co je to ten převrat ? Je to Státní převrat neboli puč, někdy se též používá francouzského výrazu coup d'état , je násilné svržení vlády a následující převzetí politické moci ve státě. Pučisté tvoří obvykle malou skupinu (například vysocí vojenští důstojníci).

V únoru 1948 nedošlo k žádnému násilnému převzetí moci. Nikdo při tom nezemřel, ani nebyl zbit. Vše probíhalo ústavním systémem. Prezident Beneš přijal demisi některých ministrů (podle ústavy nemusel) a místo toho, aby odvolal z funkce premiéra Gottwalda což podle ústavy mohl, jmenoval do funkcí členů vlády lidi, Gottwaldem navržené, což rovněž nemusel. K "únoru 1948" došlo jen zbabělostí prezidenta Beneše, aniž by propukaly nějaké násilnosti. Neexistovala ani ta malá skupina pučistů, zato velká skupina komunistů, z nichž se valná část časem stala "bývalými" komunisty. Takovými, kteří v devadesátých letech tvořili většinu v zákonodárných orgánech a politických stranách. Taková je pravda a ta nemá s převratem nic společného.

P. Hák 22.5.2024 6:54

Jinak jak by vypadala kniha zvenčí, nevím, ale nemyslím, že by se na obsahu nějak podepsala aktuální politická situace. Foglar nebyl politický spisovatel, psal za všech režimů, knihy se odehrávají v bezčasí. Také jsou určeny generaci, které je politika šumafuk.

P. Hák 22.5.2024 6:45

Nehonorované vydání? Zajímavé. A vydavatele v tržní ekonomice rozladilo, že autor chce zaplatit, jak na to byl zvyklý ze socialistického Československa. To jsou paradoxy, co, Vaňku?