26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Bylo jich pět

Přečetl jsem si zprávu o úmrtí Ray Bradburyho. Jako každá podobná zpráva, oznamující odchod někoho blízkého, známého či slavného, mě i tato zarmoutila. A přinutila mě současně se zamyslet nad tím, kam bych tohoto velikána sci-fi ve svém soukromém žebříčku zařadil. Bez dlouhého přemýšlení se mi vybavila řada pěti jmen…

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sulc 12.6.2012 5:30

I ja bych jednoho pana pridal

Kurd Laswitz  /opravdu Kurd a ne Kurt /  : Na Zemi a na Marsu.  Ale take vyslo pod nazvem  Na dvou planetach. Zajimave cteni a jedna zajimava idea. Pozemstane pri navsteve Marsu zjistili velky zajme o verejne knihovny. Bylo vysvetleno, ze kazdy musi casto, pravidelne cist dvoje, mozna i troje noviny, z toho ale jedny oposicni.Bude-li to zanedbavat, nebude pripusten k volbam. To tak zkusit, to by zustalo doma blbu.

J. Sinnreich 10.6.2012 19:15

J.M.Troska

Vlastnim jmenem Jan Matzal byl inzenyr a zrejme byl informovan o zakladnich fyzikalnich zakonech, ktere ve svych romanech snadno ohybal. Presto knihy jako trilogie "Zapas s nebem" jsou neuveritelne ctive jeste dnes a i pro dospeleho ctenare. Jeden z asteroidu objevenych na Ondrejovske hvezdarne byl pojmenovan "Troska".

L. Písařík 10.6.2012 7:34

Dovolte taky ještě přidat

Simak: Město. Autor pry pochází z české rodiny a jeho původní neamerické jméno je Šimák. K Lemovi: Návrat z hvězd. 

B. Hudzieczek 9.6.2012 10:37

Ještě bych dodal jednu dvojici,

a sice bratry Strugacké. Ti budou taky asi stárnout pomalu.

P. Moravčík 9.6.2012 19:48

Re: Ještě bych dodal jednu dvojici,

Áno, je to tak. A veľká škoda , že na západe a hlavne v USA nie sú schopní pochopiť to, čo sa skrýva pod ich príbehmi, pretože v tom systéme nežili (čo však EÚ môže zmeniť :-))