27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


SERIÁL: Star Trek Picard - 3. sezóna

25.1.2024

Recenze seriálu ze světa Star Treku: Picard, třetí sezóna, pozor, obsahuje spoilery.

Streamovací služba Amazon Prime se na sklonku loňského roku rok vrátila do světa Star Treku třetí sezónou seriálu Picard. Zatímco co v minulých letech admirál Picard luštil hádanku syntetických bytostí - androidů a s nimi spojeného konce vesmíru, vloni cestoval v čase díky potměšilé bytosti jménem Q, letos se bude muset postavit vlastní minulosti. I když to tak ze začátku vůbec nevypadá.

Děj začíná přípravami Jean-Luca Picarda na diplomatickou misi, když nečekaně obdrží zašifrovanou zprávu. Ke všemu na jeho starý odznak Flotily který slouží i jako komunikátor. Ukáže se, že jde o doktorku Crusher, známou ze seriálu Star Trek - Nová generace, která má potíže. Žádá Picarda o pomoc a varuje, aby admirál nikomu nevěřil, nikomu, včetně Flotily. A tím se rozjíždí na poměry Star Treku velmi temný a místy až hororový příběh.

Na jeho začátku Picard s Rikerem ukradnou za pomoci Sedmé z Devíti USS Titán. Její kapitán Shaw jim dává pěkně sežrat, jak je nemusí a od začátku divákovi poměrně dost leze na nervy. Záhy najdou těžce zraněnou docktorku Crasher a jejího syna Jacka. A také velmi charismatickou a správně ujetou záporačku Vadic (v podání Amandy Plummer) s její nádhernou lodí Shrike. Vadic z neznámého důvodu pase po Jackovi a udělá pro to naprosto cokoliv. Navíc se ukazuje, že Flotila je ve velkém infiltrována Měňavci, včetně vysokých míst. Rozjíždí se tak kolotoč zvratů, velmi dobře promyšlený a neočekávaný.

Druhou dějovou linku tvoří Rafi z předchozích sezón coby důstojnice Rozvědky flotily. Jde po zlodějích technologií ze špičkové výskumné stanice Flotily Daystorm. Zhruba v půlce seriálu se obě dějové linky spojí a začne pořádná akce. Postupem času se do děje zapojí i Worf, LaForge a Dat. Chybět nesmí ani Deana Troi, která dva díly před koncem odhalí všem, kdo vlastně tahá za nitky. Následuje hrdinská akce kompletní posádky ze Star Trek Nová Generace a to včetně ikonické lodi Enterprise-D.

Více toho už prozrazovat nechci, snad jsem vás naladil dostatečně, abyste se na seriál podívali sami. Dle mého to stojí za to a je to nejlepší sezóna. Ale má to svoje ale. Jsou tam hluchá místa, která jsem přeskakoval, takové ty psychoterapeutické pokecy mezi partnery, hodně též rodiče děti, Picard se často utápí v tom, co měl udělat a neudělal a co naproti tomu jemu udělali jiní. Zjistil jsem, že je to opravdu jenom vata, i když jsem to přeskočil, nepřišlo mi, že by mi to potom někde chybělo. Možná je to pro příznivce rodinného dramatu, aby prokreslilo postavy do hloubky. Možná to má natáhnout děj na deset epizod a přitom neutratit tolik za triky.

V každém případě hlavní dějová linka je opravdu vybroušený klenot a ty vedlejší ho obepínají jako zlatý prsten, do kterého je klenot vsazen. Už dlouho jsem neviděl tak propracované a logicky odůvodněné zvraty, často velmi překvapivé, i když ani zde se nevyvarovali lapsů. Takových těch věcí, že se něco stane jenom proto, aby to posunulo děj žádaným směrem, bez toho, že by to mělo nějaký hlubší význam, hlubší odůvodnění.

Za mne 70%, vidět po dvaceti letech pohromadě celou posádku Nové generace je jistě vlhký sen mnoha trekkies.

Odkazy: Picard