29.4.2024 | Svátek má Robert


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kostelanský 12.4.2024 19:53

Kdysi jsem četl zajímavou myšlenku: "Během života, můžeme dělat vše, ale nic nevíme. Na druhém světě budeme vědět všechno, ale už nic nebudeme moct udělat."

V. Němec 12.4.2024 5:57

Vladimír Nabokov:

Kolébka se houpe nad propastí a zdravý rozum nám napovídá, že naše existence je jenom štěrbina slabého světla mezi dvěma temnými věčnostmi.

I. Fencl 12.4.2024 12:48

jo, úžasně to vyjádřil

L. Žaloudek 12.4.2024 14:33

No, vyjádření je to květnaté. Ale mně dodnes vrtá hlavou, proč vlastně intelektuálové dávají přednost označení přítomnosti jako štěrbiny mezi minulostí a budoucností.

Mně se mnohem víc líbí představa jakéhosi můstku - přechodu mezi spletencem vzpomínek a předtuch. Ale tohle prý vyvrátil už Platon, tak mám smůlu.

I. Fencl 12.4.2024 15:58

Přítomnost neexistuje. Není zachytitelná. Je jen minulost.

J. Kostelanský 12.4.2024 0:28

Na smrt se dá koukat i zcela pragmaticky: co má začátek, musí mít i konec. Nejhorší, co by se lidstvu mohlo stát, je to, že by lidé přestali umírat.

"Vyšší moc" má spočítané, kolik procent lidí musí umřít do 30 let svého věku, kolik medzi 40 a 45. rokem, kolik po 60-ce, a pod. Je to obsaženo v tzv. úmrtnostních tabulkách, které se používají k výpočtu životního pojištění. Data sice pocházejí z 30. let 20. století, ale velkou výpovědní hodnotu mají i dnes.

Až se budete zase někdy ptát, proč ten a ten musel zemřít v tak mladém věku, odpoveď je snadná: protože statistika. Někdo zkrátka ty "předepsané kvóty" mrtvých v určitém věku života plnit musí. Alespoň v tomhle je ZATÍM život spravedlivý - můžete být třeba nejbohatší člověk na světě, ale přesto na vás "statistika" dosáhne.

L. Žaloudek 12.4.2024 14:40

Pane Kostelanský, a to jste vymyslel sám? Není možné, aby dostatečně bohatý člověk obelstil statistiku tím, že si třeba zaplatí lepší lékařskou péči? Nebo žil zdravěji než nějaký chudák horník (či básník)?

Smrti neujde, ale "statistice"?

J. Kostelanský 12.4.2024 19:50

Ať děláte, co děláte, jste součástí statistiky. Půjdete volit do Europarlamentu? Budete v statistice. Nepůjdete, protože, vás to nezajímá? Rovněž jste v statistice. Půjdete volit, ale vhodíte prázdnou obálku? Také jste ve statistice.

To, že si někdo zaplatí lepší lékařskou péči, ještě neznamená, že statistice přejde přes rozum. Vzpomeňte si na Steva Jobsa - jednoho z nejbohatších lidí na světě - zakladatele firmy Apple. Nic mu to nepomohlo v boji proti rakovině a zemřel ve věku 56 let. V tom je zatím ta spravedlnost, že ani pomocí obrovského množství peněz si nemůžete pořád prodlužovat svůj život.

Mnozí lidé teď umírají tragicky - pri autonehodách, při zásahu elektrickým proudem, nebo sebevraždou. V minulosti také byly tragické nehody, jen jiného charakteru: člověka mohl kopnout kůň nebo kráva, mohly se splašit koně, ve městě mohl člověka přejet koňský povoz, celkem běžné bylo zabití bleskem během prác na poli atd. atd.

J. Jurax 12.4.2024 18:13

Zase jeden, co buď netuší, co je to statistika, nebo si celkem sofistikovaně dělá srandu. To druhé by bylo sympatičtější ... :-)