18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

POVÍDKA: Lovcem proti své vůli

Kníže Oldřich se chystal vyjet z Pražského hradu na lov, když si všiml, že naproti u studánky před kostelem sv. Víta se vyhřívá na sluníčku tlustý mladý kanovník. Mladík se jmenoval Šebíř a zrovna využíval odjezdu biskupa Hyzy a probošta na inspekční cestu po kostelech, aby si trochu zdříml. Už skoro usínal, když ucítil kopnutí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Němec 15.9.2017 14:39

Poučení:

než někdo něco napíše, ať vykoná řádné studie a získá diplomy o každé věci, aby byl v obraze! Všeznalí nespí!

P. Boublíková 15.9.2017 3:48

Technická

Jezdecký kůň byl ve středověku nesmírně cenný a patrně ani český kníže by z rozmaru neriskoval, že mu oddělá páteř a nohy. Těžká břemena a tlusté lidi tehdy nosily mezci nebo muly, případně speciálně "stavění" soumarští koně, kteří se však nepoužívali při lovu.

M. Hatlák 15.9.2017 8:04

Re: Technická

Dyť vo to nejde. Je to povídka.

M. Krátký 15.9.2017 8:39

Re: Technická

a hezká - hezký závěr týdne všem

P. Boublíková 15.9.2017 8:46

Re: Technická

Jasně. Však proto je moje poznámka jenom technická, povídka je pěkná.

Ještě bych doplnila, že existoval třetí druh koní, a to byli váleční koně používání i v rytířských turnajích, kteří by tlusťocha s přehledem unesli. Netroufám si však odhadnout, zda takové koně kníže Oldřich vůbec vlastnil.

J. Sever 15.9.2017 9:27

Re: Technická

Říkával - dávno tomu již - Radek: "V Čechách blbej neumřeš, tady tě vždy někdo poučí!" Klidně nějaká neukojená po třetí (v.v.) hodině ráno :-)

P. Boublíková 15.9.2017 10:04

Re: Technická

Doufám, že pan autor se neurazil a že ho tak blbé myšlenky jako vás nenapadly (jak je vidět, ani poučení proti blbosti nepomohlo).

Bylo to jen z lásky ke koním, motiv tlusťocha na koni se v povídce opakuje několikrát.

Nazdar.

J. Sever 15.9.2017 14:26

Re: Technická

ZDAR!

:-)))

P. Rudolf 15.9.2017 10:12

Re: Technická

Takové koně vlastnil zcela určitě, už jenom proto, že pořádání turnajů byla velká vášeň šlechty. A taky je na lov brali sebou, neb jak by tu ulovenou zvěř dostali domů. Tak na koníka místo kance hodili černoprdelníka.

P. Boublíková 15.9.2017 12:27

Re: Technická

Kníže Oldřich žil na přelomu 10. a 11. století, první rytířské turnaje v Čechách - 13. století http://www.stastniseniori.cz/zabava/rytirske-turnaje.html

Co se týče koní pro válečné účely, mohl nějaké mít, ale ty by těžko bral na lov, to jak kdybyste si dnes vzal na lov misto SUV obrněný transportér :-) mohli to být soumaři, ale jo, dobře, byli to kromě mezků a mul taky koně, ať nejsem za hnidopicha :-)

P. Rudolf 15.9.2017 12:50

Re: Technická

Tak tady jsem úplný laik, ale jednou mi kamarád-kastelán na jednom krásném zámku ukazoval zbraně a různé ochranné pomůcky z turnajů s tím, že tzv. Rytířské turnaje se v Evopě plně rozjely ve století jedenáctém, ale tradici mají daleko, daleko starší. Už si nepamatuji, zda až z Říma, či dokonce z Řecka.

Jinak nevím, co si tam na lov všechno brali, ale to co vyjmenováváte zní logicky. Ovšem jelikož takové "těžkotonážní" koně tutově měli, bylo by divné, kdyby jim tento výcvik neposkytovali. Ty koně jistě nesłoužili k lovu, nýbrž k transpotu nákladu. Takže proč ne?

Ale jak píšu, moc o tom nevím.

P. Sulc 16.9.2017 3:23

Re: Technická

Zrejme jeste neexistovali, tezke, platove brneni tehda jeste neexistovalo, to prislo mnohem pozdeji. A ani na nepomerne lehci krouzkovy prehoz nemel kazdy bojovnik.