Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

POVÍDKA: Dva portréty

Následník trůnu arcivévoda František Ferdinand d´Este trávil svůj volný čas nejraději s chotí vévodkyní Žofií z Hohenbergu a třemi dětmi. Protože si svou ženu bral jako obyčejnou hraběnku Chotkovou, habsburští příbuzní se jí štítili. Proto rodina většinou zůstávala na Konopišti, kde měla božský klid.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Chacha, dobrý, zvláště ta podoba s Leninem, pil Lenin vůbec pivo?

0 0
možnosti
IL

I27v86o 17L57y32č70k16a

21. 8. 2020 14:47

Samozřejmě. A jednou se tak ožral, že střílel z Aurory ;-D

0 0
možnosti
TK

Obdobně je to s Habsburky. Franz Josef mluvil česky, František Ferdinand d ́Este měl z češtiny maturitu mluvil česky plynně. Karel I. taktéž mluvil plynně česky. Jediný Otto von Habsburg, který znal a mluvil všemi řečmi monarchie jedinou češtinu ke stáří pozapomněl, takže jí rozuměl, ale nemluvil. Choť Františka Ferdinanda, hraběnky Chotková, byla Češka jako poleno, ale česky nedovedla, maximálně pár slov.

0 0
možnosti
TK

Až na to, že Češi si jeho jméno schválně počeštili, aby si nikdo nemohl myslet, že je Němec. Jmenoval se Victor Zippich.

0 0
možnosti
MK

Super nádhera - za 1*** a R^R^R^

0 0
možnosti
HR

Pane autore, vynikající článek a povídání. Pěkný den !!!!

0 0
možnosti
LN

Pěkný příběh! Po pravdě, když jsem poprvé Březňák uviděl v prodeji a koupil si vzorek na otestování, tvář na etiketě přesně vystihuje typ "pivního ožungra" s bachorem vrchovatě nalitým pivem. Přitažlivě na mě tedy nepůsobí, ale beru ji jako dobovou specialitu představující dlouhou historii značky, tak proč ne, že? Podobně jako značka kosteleckých uzenin vytažená z archivu (která mě taky zrovna neláká ke konzumaci jen kvůli značce)...

To pivo nebylo nic mimořádného, zvítězil Královský ležák Krušovice (12°). ;-)

0 0
možnosti
Foto

Nemyslím si, že V.Cibich byl židovského původu. To by jistě odskákali i jeho synové Paul a Bruno, kteří ale v protektorátu normálně žili a navíc byli jako Němci po válce odsunuti.

0 0
možnosti
MM

M84i58k33y 25M23i86k57y

21. 8. 2020 8:23

Zidovkou byla Cibichova manzelka (konvertovala ke katolictvi), synove byli misenci 1.stupne dle rasovych zakonu, misto do koncentraku byli totalne nasazeni. Po valce byli vyhnani, jelikoz se pred valkou hlasili k nem. narodnosti. Pro Nemce zidi, pro Cechy Nemci...

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz