29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POVÍDKA: Dva portréty

Následník trůnu arcivévoda František Ferdinand d´Este trávil svůj volný čas nejraději s chotí vévodkyní Žofií z Hohenbergu a třemi dětmi. Protože si svou ženu bral jako obyčejnou hraběnku Chotkovou, habsburští příbuzní se jí štítili. Proto rodina většinou zůstávala na Konopišti, kde měla božský klid.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Písařík 21.8.2020 12:36

Chacha, dobrý, zvláště ta podoba s Leninem, pil Lenin vůbec pivo?

I. Lyčka 21.8.2020 14:47

Samozřejmě. A jednou se tak ožral, že střílel z Aurory ;-D

L. Písařík 21.8.2020 19:09

Připomínáte mi dobu minulou, kdy můj malý syn přišel ze školy a vykládal o Auroře a já, taky po pivě, jsem mu sdělil, že na lodi vypukla vzpoura, zavřeli důstojníky do podpalubí a když mělo dojít na výstřely z Aurory, stříleli prostí námořníci tak nepřesně, že nezbylo rudým oddílů než Zimní palác dobýt, aby se měli kde schovat před nepřesnou střelbou. Pochopitelně se syn pochlubil ve škole, paní učitelka Součková si mně zavolala a pravila: Pane Písaříku, každý můžeme mít jiný názor, ale před tím dítětem byste nemusel. A vidíte, pamatuji si to ještě dnes ve věku 77+.

T. Krystlík 21.8.2020 11:20

Obdobně je to s Habsburky. Franz Josef mluvil česky, František Ferdinand d ́Este měl z češtiny maturitu mluvil česky plynně. Karel I. taktéž mluvil plynně česky. Jediný Otto von Habsburg, který znal a mluvil všemi řečmi monarchie jedinou češtinu ke stáří pozapomněl, takže jí rozuměl, ale nemluvil. Choť Františka Ferdinanda, hraběnky Chotková, byla Češka jako poleno, ale česky nedovedla, maximálně pár slov.

T. Krystlík 21.8.2020 11:13

Až na to, že Češi si jeho jméno schválně počeštili, aby si nikdo nemohl myslet, že je Němec. Jmenoval se Victor Zippich.

M. Krátký 21.8.2020 9:15

Super nádhera - za 1*** a R^R^R^

H. Rybnická 21.8.2020 9:09

Pane autore, vynikající článek a povídání. Pěkný den !!!!

L. Novák 21.8.2020 6:16

Pěkný příběh! Po pravdě, když jsem poprvé Březňák uviděl v prodeji a koupil si vzorek na otestování, tvář na etiketě přesně vystihuje typ "pivního ožungra" s bachorem vrchovatě nalitým pivem. Přitažlivě na mě tedy nepůsobí, ale beru ji jako dobovou specialitu představující dlouhou historii značky, tak proč ne, že? Podobně jako značka kosteleckých uzenin vytažená z archivu (která mě taky zrovna neláká ke konzumaci jen kvůli značce)...

To pivo nebylo nic mimořádného, zvítězil Královský ležák Krušovice (12°). ;-)

T. Kubín 21.8.2020 5:56

Nemyslím si, že V.Cibich byl židovského původu. To by jistě odskákali i jeho synové Paul a Bruno, kteří ale v protektorátu normálně žili a navíc byli jako Němci po válce odsunuti.

M. Miky 21.8.2020 8:23

Zidovkou byla Cibichova manzelka (konvertovala ke katolictvi), synove byli misenci 1.stupne dle rasovych zakonu, misto do koncentraku byli totalne nasazeni. Po valce byli vyhnani, jelikoz se pred valkou hlasili k nem. narodnosti. Pro Nemce zidi, pro Cechy Nemci...

H. Rybnická 21.8.2020 9:08

Vidíte pane Kubíne to jsou právě ty věci které se v českém dějepise cudně zamlčují. Odsunuti byli v řadě případů i židé, kteří se právě vrátili z koncentráku. A nejen to. Poválečné Československo se statně bránilo, Holocaust přeživším židovským občanům vrátit jejich, nacisty konfiskovaný majetek. Jen proto, že se hlásili kdysi k německé národnosti. Ještě hůře se dařilo těm, kterým se podařilo ještě zavčas utéci do zahraničí a zachránit si život, ti už vůbec neměli nárok na návrat svého majetku. Toto je osud vily Tugendhat v Brně, jen například.

Z. Lapil 21.8.2020 9:26

To není specialita českého dějepisu. L. Feuchtwanger byl v Německu označen za nepřítele říše a utekl do Francie. Tam pak byl s mnohými dalšími coby Němec a tudíž nepritel umístěn do internačního tábora. Nijak fesackeho.