30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


NEVYDANÁ KNIHA: A přece vyjde!

11.4.2024

Kniha Nevratné poškození, jejíž vydání naše největší nakladatelství zrušilo na poslední chvíli kvůli tlaku aktivistů, bude vydána jiným subjektem.

Nakladatelský dům Albatros Media měl knihu Nevratné poškození s podtitulem „Jak naše dcery propadají transgenderové mánii“ vydat již 4. dubna 2024. Veškeré práce na ní byly odvedeny, zbýval samotný tisk.

Poté se však do věci vložili aktivisté a vyvinuli tlak na Albatros Media, v jehož důsledku se nakladatelství rozhodlo od publikace díla upustit. Šéf společnosti Václav Kadlec napsal Epoch Times, že důvodem byly „silné a rozporuplné reakce“ ze strany některých čtenářů a zaměstnanců. Proto se korporace rozhodla tisk zastavit, aby „nezpůsobila újmu“ čtenářům. Více jsme o případu psali zde.

Následovalo mediální propírání celé věci a vášnivé diskuze na sociálních sítích. Ivan Pilip, ředitel nakladatelství Bourdon a bývalý politik, avizoval již 28. března, že nabídne Albatrosu odkoupení práv a překladu, což se nakonec i stalo.

„Už jsme se dohodli na odkupu překladu a finišujeme na odkupu práv,“ potvrdil včera v Českém rozhlase šéfredaktor Bourdonu František Kalenda. Kritiku knihy jako ofenzivní a nevědeckou odmítl se slovy, že „vlastně neexistuje v tomto ohledu jasný vědecký konsensus“, a proto považuje titul za legitimní příspěvek do diskuze kolem transgenderu.

Naopak jeho oponentka v pořadu, literární kritička Eva Klíčová, má za to, že dílo „používá ofenzivní slovník“, protože srovnává tranzici s poškozením. Podle ní jde o ponižování dospívajících dívek, „které se neidentifikují se svým biologickým tělem“.

Ondřej Horecký, Epoch Times