Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

KNIHA: Rytíři templu

diskuse (3)

Templáři se asi nikdy nezbaví nálepky tajemného sdružení, které shromažďovalo obrovské majetky, ovládalo Evropu dvanáctého až čtrnáctého století a praktikovalo podivné rituály, které se příčily nejen tehdejšímu přístupu ke křesťanství. Historik Dan Jones se v knize Rytíři Templu vyhýbá spekulacím a k tématu přistupuje vědecky, čerpá z dobových záznamů a čtenáře zásobuje faktografií zasazenou do kontextu tehdejší Evropy a Blízkého východu.

Rytíři templu

Řád templářů existoval v období 1120 – 1312, tedy daleko kratší dobu, než bychom si mohli myslet. Jeho cílem bylo zajistit ochranu křesťanům, kteří se vydávali na cestu do Jeruzaléma na návštěvu svatých míst. Šlo o jakousi “jeruzalémskou domobranu”, skvělé bojovníky, kteří se potkali s musulmany útočícími z Egypta. Autor čtenáře velmi podrobně provádí vznikem řádu, jeho fungováním, představí známé i méně známé velmistry, a to od Huguese de Payns po Jacquese de Molaye. Je samozřejmé, že pro smysluplné vylíčení reálií doby je nutné doplňovat dění ve Svaté zemi o souvislosti z Evropy, o jejích vládcích, o roli papeže.

Přestože jde o téma těžké, Dan Jones ho vypráví stravitelně a pochopitelně i pro čtenáře, který není zrovna velkým fanouškem středověku. Templáři jsou populárním tématem a myslím si, že když už k této knize přilákají čtenáře, ti nebudou určitě zklamáni. Různým spekulacím a mýtům, které templáře provázejí, se autor věnuje jen do potřebné míry a objevují se až ke konci knihy, kde jsou řešena obvinění z hereze, popírání Krista a třeba i líbání pupku a zad velmistrů, což jsou rituály, které měly podle některých zdrojů provázet přijímání do řádu. Legenda o svatém grálu je potom součástí epilogu.

V knize je několik map, které čtenáři pomohou orientovat se v času a prostoru, nechybí ani několik fotografií a reprodukcí, které se k tématice knihy vztahují. Osobně bych uvítal víc obrazového materiálu, ale uznávám, že ten, který je k dispozici, je skvělý.

Část, která je věnovaná pronásledování templářů a zániku řádu, je pro mě asi nejzajímavější, snad kromě popisů bitev z křížových výprav. Saladinova vítězství nad křesťany a krvavé lázně na bitevních polích přibližuje Dan Jones čtenářům také citacemi z dobových zdrojů, stejně poutavě se mu daří zprostředkovat život ve středověké Evropě a v Jeruzalémě.

Nemyslím si, že tato kniha osloví jen malý okruh čtenářů. Najdou si ji ti, které zajímají záhady historie, ti s obecným zájem o středověk, křesťanství, křížové výpravy a vlastně i náboženské střety. Role templářů jim je vysvětlována trpělivě s velkými přesahy do obecné historie středověké Evropy. O templářích jsem nic jiného nečetl, takže nemohu srovnávat, ale zdá se mi, že jde o zpracování komplexní, čtivé, bez potřeby vysvětlování mýtů a nepravd, které templáře po staletí provázejí. Pokud se chcete podrobně seznámit s jedním z nejznámějších rytířských řádů, s jeho řeholí a představiteli a s nepopíratelnými úspěchy v boji s muslimy, máte jedinečnou šanci. Jde o příběh, který psala historie, což jeho strhujícímu ději na atraktivitě nikterak neubírá.

Knihu k recenzi poskytlo nakladatelství Pavel DOBROVSKÝ – BETA, díky.

Převzato z Historieblog.cz se souhlasem autora.

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Stanislav Kučera
26. 7. 2024

Roli čestného vůdce výpravy zažil už při hrách v Riu, kde slavnostní zahájení probíhalo na...

Jaroslav Veis
26. 7. 2024

Fotbal nemá logiku, zněl počátkem léta co chvíli z televize oblíbený citát slavného fotbalisty a...

Luboš Jirsa
26. 7. 2024

V Paříži v pátek oficiálně začaly 33. letní olympijské hry. Zúčastnit se jich má pod neutrální...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz