Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

KNIHA: Mnichov

diskuse (0)

Historik a novinář Robert Harris svou románovou novinkou Mnichov jistě potěšil mnoho svých českých příznivců nejen proto, že pojednává o Mnichovské konferenci, tedy o tématu, které je u nás stále živé a velmi citlivě vnímané. Harris je známý hlavně díky své skvělé knize Otčina, odehrávající se v Německu po skončení války, kterou Hitler neprohrál. Ale zpátky k Mnichovu – způsob, jakým autor čtenářům přibližuje dění v osudném týdnu, kdy došlo k popisu dohody, je velmi příjemný.

Mnichov

Do dění v Londýně a Berlíně čtenáře vpraví dva hlavní hrdinové, jeden z premiérových sekretářů Hugh Legat a zaměstnanec nacistického ministerstva zahraničí Paul von Hartmann. Spojuje je minulost, dva roky spolu studovali na Oxfordu, takže se poměrně dobře znají. Další postavy už zná každý milovník historie s její průměrnou znalostí, takže se setkáme s Hitlerem, Chamberlainem, Halifaxem, Mussolinim a i dalšími politiky a diplomaty, kteří tehdy skutečně rozhodovali o budoucnosti světa.

Asi se nesluší příliš prozrazovat děj a zápletku, ale myslím si, že potenciálnímu čtenáři stačí naznačit, že v určitých okamžicích mají hlavní hrdinové šanci zvrátit vývoj dějin. O tom, zda se jim to podaří, či ne, je čtenář na pochybách většinu děje. Legat jede do Mnichova s britskou delegací místo Cecila Syerse, tedy muže, který se konference skutečně zúčastnil. Thriller graduje v Mnichově během a po konferenci, kde se hraje nejenom o to, zda budou Sudety odtrženy od Československa, ale také o to, zda nakonec vypukne válka.

Hartmann je totiž jedním z několik spiklenců, kteří se chtějí zbavit Hitlera. Společně s Osterem a Beckem plánuje jeho svržení a aniž by s tím počítal, nakonec se s ním setká sám, s pistolí v kapse. Zabít ho nedokáže, na jeho odstavení ovšem pracuje jinak, jakousi neoficiální diplomatickou cestou. Za pomoci Legata se na pár minut setká s Chamberlainem a řekne mu tajemství. Jak britský premiér (který je v knize mimochodem brilantně popsán) s informacemi naloží a jak celý příběh skončí? To už bych prozradil opravdu moc…

Knihu doporučuji i těm, kteří si nevěří v oblasti předválečné evropské politiky. Postavy jsou důkladně představeny a i když jde o fikci, myslím si, že děj v mnohém odpovídá skutečnosti. To, jak probíhala jednání, kdo a kde se jich účastnil, jak se protagonisté chovali, to vše autor čerpal z osobních vzpomínek, tisku a archivních filmových týdeníků.

V knize je samozřejmě rozebírán i osobní život hlavních hrdinů, ovšem v omezené, a tedy přijatelné míře. Čtenář se dozví o Legatově manželce a Hartmannově milence (která mimochodem hraje zásadní roli) a také o jejich společném tajemství z dob studií.

To, že je autor historikem a velmi zběhlým v práci s archivními prameny, je ku prospěchu věci. Jeho příběh tak působí věrohodně a naturalisticky, popisy lidí, míst a událostí jsou velmi čtivé, navíc se zázemím postaveným na faktech z historie. Jako bonbónek pak v knize působí minipříběh Vojtěcha Mastného, československého velvyslance v Berlíně, který je během konference zadržován pod zámkem.

Fikce podobného ražení mám rád, je to v rámci beletrie můj oblíbený žánr. Z každé stránky je znát, že napětí se stupňuje, a asi nebudu jediným čtenářem, který se snažil domýšlet, jak to celé dopadne. Harris tohle prostě umí, na jednu stranu chvátáte dějem jako o život, jenom abyste se dozvěděli, jak to skončí, a na druhou stranu se vám tolik spěchat nechce, protože si to sakramenstsky užíváte.

Knihu k recenzi poskytl eshop Megaknihy.cz. Z nabídky novinek historické beletrie si určitě vyberete i vy.

Převzato z Historieblog.cz se souhlasem autora.

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Lenka Štěpánková
27. 7. 2024

Tělesné trestání dětí je nepřípustné. Novela občanského zákoníku, která obsahuje tuto deklaraci,...

Zbyněk Petráček
27. 7. 2024

Leckomu se nelíbí výraz hybridní válka. Je prý moc gumový. Ale to, co se dělo před olympiádou,...

27. 7. 2024

Oficiální název zní aerofobie nebo také aviofobie. Ačkoliv se nám může strach spolucestujících zdát...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz