27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


FILM: Konstruktér

12.2.2024

Točit film o konstruktérovi je ošidné. Není-li to dokument, hodně lidí konstruování vidět nechce. Enzo Ferrari nakonec není výjimka. To nejpodstatnější, co ho dělá významným, v novém filmu Ferrari takřka nefiguruje. Vlastně jenom v krátké scéně, kde Enzo nahrazuje hru se svým malým synem jakýmsi vysvětlováním technických principů; přitom je moc ráda sleduje jeho paní, ale to je také všecko.

Na děti ostatně neměl moc čas. Hraje Adam Driver (*1983), trochu jako postaršího alfa samce. Režíroval Michael Mann.

To překvapí. Michael Mann (*5. 2. 1943) toho příliš nenatočil. Pokud natočil, obvykle to stálo za to: kdysi dávno i filmy Nelítostný souboj a Poslední mohykán. Skýtal (pokornější) scénář filmu Ferrari snad šance na podobné výstřelky? Ale skýtal!

Mj. v případech neskutečně nasnímaných havárií a také díky pohledu na hornatou italskou krajinu viděnou z uhánějících závodních aut. V osmdesáti neřekl Mann poslední slovo a tady ždímá možnosti životopisného filmu až na dřeň.

Enzo Ferrari (1898-1988) se narodil v italské Modeně a přišel v sedmnácti o tatínka a vzápětí i o staršího bratra, který padl v první světové válce. V Enzově podvědomí se tím uvolnila jakási prázdná kaverna, již zprvu vyplňoval při závodění a kterou měl - podle jeho názoru - mít někde v srdci každý dobrý jezdec.

Původně byl Enzo testovací řidič a od roku 1920 závodil pro tovární tým Alfy Romeo. Roku 1929 ale prvně sestavil vlastní závodní tým. Roku 1933 sám závodit přestal a do roku 39 pracoval ve vývojovém oddělení Alfy Romeo, aby následně založil vlastní firmu. Zjara 1947 najel na trať první vůz pod jménem Ferrari a s emblémem vzpínajícího se černého koně na žlutém poli, což je značka imponující skoro každému. Osobně třeba znám jednoho Estonce, který šel po pracovním týdnu stráveném v lomu do nákupního centra, aby se vrátil se značkovým oblečením Ferrari včetně tepláků. „Kolik to stálo?“ ptal jsem se a vysoká cena mě udivila. A šel v tom k nějakému táboráku a měl záviděníhodný úspěch.

V devětačtyřicátem vyhrála tato značka slavných Čtyřiadvacet hodin v Le Mans a roku 1951 zvítězili v britském Silverstone. To už patřili k Formuli 1. I když firmu postupně skoro sežral Fiat, samotný závodní tým vedl Enzo Ferrari až do své smrti v devadesáti letech.

Jeden film Ferrari vznikl už roku 2003, ale aktuální novinka se soustředí především na rok 1957, protože je adaptací non fiction knih automobilového novináře Brocka Yatese (1933-2016). Scénář napsal sám režisér Michael Mann a - patnáctým rokem dnes již zesnulý - Troy Kennedy-Martin (1932-2009), scenárista filmů The Italian Job, Kellyho hrdinové či Rudé horko.

Vrcholem příběhu je tragická autonehoda při vytrvalostních závodech Mille Miglia 11. až 12. května 1957, při které bohužel zahynulo třináct lidí (včetně pěti dětí) a pro niž byl Ferrari vyšetřován. Ačkoli jej osvobodili, zdá se, že měl onen nešťastník, jehož auto se vymrštilo ze silnice, lehce sjeté gumy.

V roli Ferrariho „první dámy“ se ve filmu předvádí Penélope Cruzová a má co hrát. Roku 1956 totiž Enzovi zemřel syn Alfredo, zvaný Dino, na jehož počest pojmenoval hned několik závodních aut. Ale nemění to nic na tom, že je dnes dědicem zbytku firmy syn Piero (*1945), kterého měl Ferrari s milenkou Linou Lardi.

Ve filmu je přitom konstruktér předveden jako chladnokrevný muž, který je s to vztah s manželkou a milenkou po léta až stoicky kočírovat. Choť o druhé dámě a dítěti skutečně nic nevěděla. Ale peripetie žárlivosti a výčitek naštěstí nejsou podstatou Mannova filmu. Tou je ona jízda a - bohužel - karamboly. Ty staly. Film předvádí dva.

O dvacet let starší - a moc patetický - snímek Ferrari zachycuje sice celý Ferrariho život, ale táhne se. Zde vozy ostrouhaly. V čem si ale s Mannovým výtvorem klidně podá starší snímek ruce, je idealizace Enzovy povahy. Oba filmy ho dělají takřka svatým a zřejmě by peníze z úhlavního zdroje jinak nepřišly. A nechci tvrdit, že byl Enzo výlupek nectností, to ne, ale… Ale nic! Pravdivý životopis přece nikdy nenatočíte, ani když se Michael Mann jmenujete, a nikdo by ostatně o nejryzejší pravdu asi v kině ani nestál.

FERRARI. USA 2023. Režie Michael Mann. Kamera Eric Messerschmidt. Podle dvou literárních předloh Brocka Yatese napsali Michael Mann a Troy Kennedy-Martin. Hrají Adam Driver, Penélope Cruz, Shailene Woodley. Alessandro Cremona, Gabriel Leone, Patrick Dempsey. A další. Stopáž 2 hodiny a 20 minut.