20.4.2024 | Svátek má Marcela


FILM: Deset hrdinů a Casablanca

25.2.2023

Seznam se mění v průběhu času a je věcí osobních priorit každého z nás. Nechci atakovat váš dobrý vkus. Na tom seznamu navíc nejsou ledajací hrdinové, ale (zabijte mě) hollywoodští. Blíží se udělování Oscarů a padla mi do oka tato silná desítka. Ne herců. Hrdinů, jež představovali. Nebo vlastně představují. Dál. Snad i představovat budou, protože filmy se zdají být, podobně jako knihy, nesmrtelné. Budou, my nebudeme.

Prvním z deseti chrabrých je James Bond, druhým Indiana Jones. Oba natolik známí, že nechci moc dodávat; ale třeba nevíte, že chudí tvůrci George Lucas a Steven Spielberg (dobře, ne chudí, ale chudší než dnes) chtěli původně nafilmovat právě novou bondovku, anebo aspoň něco jako bondovku. A teprve na druhou dobrou vznikl dr. Henry Jones Junior alias romantická figura inspirovaná hned několika historickými osobnostmi včetně Lawrence z Arábie.

A právě plukovník Lawrence je dalším z téže desítky. Nebyl by, kdyby v šedesátých letech nevznikl film Davida Leana s Peterem O´Toolem v titulní roli. Herec dal hrdinovi nezapomenutelně pomněnkové oči a viděli jsme fascinující východ slunce na poušti. Přestože velkofilm už trochu zastaral, dost osob si od té doby skotského herce s typickýma očima vybaví, když slyší cokoli o Lawrencovi z Arábie; ale je to zmýlená. Skutečný archeolog a špión a vůdce arabského povstání za první světové války byl trochu jiný. Jenže legendy se udržují vlastním kouzlem.

V Leanově Lawrenci z Arábie hraje nevelkou roli také Claude Rains, velmi zajímavý a zvláštní herec, který se původně proslavil díky hlasu, ale ne v rádiu, nýbrž v titulní roli filmu Neviditelný. Až později, za války hrál v kultovní Casablance, a vytvořil duo s Humphrey Bogartem. Spolu také pili, když se netočilo, a Bogart hrál Ricka Blaina, a tedy dalšího z deseti „největších amerických hrdinů“, ke kterým dál náleží boxer Rocky představovaný Sylvesterem Stallonem, což je především zdatný obchodník, takže na Oscarem odměněného Rockyho navázal mnoha dalšími pokračováními, z nichž páté se jmenuje Rocky Balboa, což je celé hrdinovo jméno. A navázal i více snímky obecně boxerskými. Jeho spolupracovník, když byl jednou na návštěvě v Praze, vyzvonil nějakému časopisu: „Sylvestrovou nejtypičtější vlastnostní je, že vám umí prodat naprosto cokoli.“

Slovem hrdina se rozumí i hrdinka, a tak figurují v desítce i ženy. Které? Ano. Ellen Ripleyová a Clarice Starlingová. Hrdinky Vetřelců a Mlčení jehňátek. Druhou dokonale ztvárnila Jodie Fosterová.

Tak. Tím zbývá místo už jen pro tři poslední největší a jmenuji v jejich případě na prvním místě herce, kteří je představují. Proč? Domnívám se, že právě díky těmto hercům jsou dotyční hrdinové tak strašně populární. Že to je hlavní důvod. A ti herci se jmenují Gary Cooper, Gregory Peck a Jimmy Stewart.

Stewart byl dlouho nejpopulárnějším americkým hercem, což platí v mnoha směrech dál, a jednou z nejpozoruhodnějších jeho rolí se stala adaptace prózy Philipa Van Dorena Sterna The Greatest Gift (1939) - film Život je krásný. A vím, že život není vždy krásný, ale tento film ano. Stewartem představovaný hrdina si říká George Bailey.

A co se pana Pecka týče? Vysoce působivým se stalo jeho ztvárnění Atticuse Finche v adaptaci románu To Kill A Mockingbird (Jako zabít ptáčka). Filmy jako tento či předchozí se nevyprávějí, ty buď zhlédnete, nebo nikdy nepochopíte, čím dopují celosvětovou kulturnost.

A Cooper? Hrál šerifa Willa Kanea v klasice V pravé poledne. A co dodat za Českou republiku a její filmové hrdiny? A televizní? A divadelní? Nevím, ale dostalo se mi do rukou už několik seznamů s „velkou desítkou“ a jeden dokonce byl v abecedním pořádku, přičemž začínal panem Balcarem. Vtip? A proč? Pan Balcar byl každopádně celé roky hercem a zaměstnancem divadla Semafor. Ale v určitém momentě kariéry ho Miloslav Šimek propustil - a traduje se, že když to Balcarovi sdělil, reagoval dotyčný: „A kdo vám tady bude hrát?“

Na což nedokázal Šimek odpovědět - a musel by věru být větší ranař, aby propouštěnému (mělo to důvod) řekl: „Bohužel jsme každý nahraditelný, pane Balcar.“

Opravdu každý? Ale ne! Pro členy úvodem komentované desítky to naprosto neplatí.

Sami si k nim už přidružte vlastní favority!

Legendární finále Casablancy aneb „Možná to je začátek velkého přátelství.“