Neděle 20. července 2025, svátek má Ilja
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

FEJETON: Pivo pro blondýny

Blondýny to na světě mají jednodušší zejména proto, že barva jejich vlasů má devastující vliv na inteligenci. Jen tak lze totiž vysvětlit, že ta, o níž chci vyprávět, objeví pivo až ve věku pozdní dospělosti, byť jeho větší část strávila poblíž hlavního města piva – Plzně.

Pivo dřív bylo pro blondýnu hořkým nápojem, po kterém mužům roste břicho, choutky a agresivita. Dobře si z chmelových brigád pamatovala soutěže vrstevníků, schopných během večera vypít dvacet piv, a nic jí nepřipadalo méně přitažlivé než jejich pach po takovém výkonu. Po celý následující dospělý život rozeznávala pivo v pěti podobách – jako desítku (pro tchána k nedělnímu obědu), dvanáctku (pro nakládání masa), pivo tmavé (po němž rostou ňadra, což ovšem blondýna nikdy nepotřebovala), pak pivo zakalené (k dostání v Německu) a konečně ten divný anglický žlutý nápoj bez pěny. A tak se pivu pro jistotu kilometrovým obloukem vyhýbala, čehož využil její muž, který ji během let naučil rozpoznávat, vychutnávat, milovat a pít nápoj docela odlišný - víno.

Pivo zatím vědělo svoje a trpělivě čekalo na příležitost, na učitele, na pravý čas pro zasvěcení. Okamžik nadešel v loňském roce, byť první začátky nebyly nejjednodušší. Jako při každém vzdělávání se totiž i v této oblasti začíná s teorií, resp. s historií a se spoustou cizích a nezapamatovatelných slov. Ale běžte na blondýny s chemií a s pojmy jako rmutování, filtrace, kvasinky, slad nebo mladina, zejména pokud až do včerejška byla přesvědčena, že základem každého piva je… nesmějte se… chmel. Nicméně i u piva platí, že opakování je matkou moudrosti, a když se k teorii přidá i degustace, blondýna objevila nepoznaný svět. Desítky pivních stylů (například kouřové pivo, stout, IPA, kriek nebo lambic). Kvašení spontánní, spodní, svrchní, zrání v sudech. Hořkost, kterou lze objektivně měřit. Pivo výčepní, ležák a speciál. Že pivo má říz a každé docela jinou vůni a chuť. Za studena, ale i za tepla, protože v teplém pivě vyniknou další nepoznané tóny. Plnost. Kulatost. Sladkost. Sílu. A mnoho jiných vzrušujících zajímavostí. Suroviny a technologický postup. Stupně a podíl alkoholu. Pivotéky. Knihy. Odborné časopisy. Soutěže, žebříčky a festivaly. A taky že není jedno, z jakého hrnku či skla se pivo pije. A taky že piva nemusí být půllitrový žejdlík. Že někdy stačí jenom deci. Na ochutnání. Že správné pivo se nepije na žízeň po hektolitrech, ale pro radost. Z chuti a z pospolitosti.

S pivem blondýna objevila nový svět a novou Plzeň. Mikropivovary a podniky, které nabízejí zajímavé pivo. Pivotečka. Pivstro. Beer Factory. Purkmistr. Lékárna a mnoho dalších. Místa, jež dříve běžně navštěvovala, leč v dobách, kdy nad pivem pyšně ohrnovala nos. Podobně Praha, tedy město, co blondýnu živí. Těch vzrušujících míst, těch chutí, těch zážitků. Kwak. Beer Time. Pivovar U Medvídků. Gulden Draak… Čtenář, který miluje pivo, pochopí, že není dost místa všechny podniky vyjmenovat. Že lepší než psát a číst je hledat a ochutnávat.

Úkolem blondýn je činit muže a svět hezčím, kterýžto účel je s pivem srovnatelný. A tak teď naše blondýna chodí světem, a kam přijde, tam potkává pivo. A jak se ptá, pivní nadšenci jí odpovídají. „Konečně s námi na ně můžeš chodit,“ říkají kamarádi a blondýna se diví, proč na tu větu čekala půlstoletí. A kolik je najednou kolem ní znalců, učitelů a pivních odborníků!

Žádné poznání však není bezbolestné, což v zájmu novinářské objektivity musí přiznat i blondýny poněkud zaostalé. Ta rozumná by totiž měla znát svou míru, aby se pak jako ve snách netoulala po nábřeží. Musí být otevřena novým chutím, současně však mít i vlastní preference (u naší blondýny jsou to aktuálně pšeničná, tmavá a ochucená piva). K pivu je třeba pít vodu a jíst. I když, jak říká jeden z pivních učitelů, ne vše se sice hodí k pivu, ale samo pivo se hodí ke všemu.

Tak tedy - nezbývá blondýně než říct: díky, pivo, že sis počkalo a ani s blondýnami jsi to nezabalilo! Jak jsi vědělo, že se ti to vrátí?

Autorka děkuje Dagmar Škrlantové, Jiřímu Kovářovi, Ladislavu Jaklovi, Johanu Justoňovi, Dárečkovi, Akčildejovi a dalším pivním kamarádům a učitelům, a taky všem vrchním a výčepním za vlídné rady, doporučení, konzultace a vstřícnost, s níž blondýně odpovídají na dotazy lehce naivní a notně všetečné.

Aston Ondřej Neff
19. 7. 2025

Předvolební kampaň začne v půli srpna, soudí se obvykle.

Hyena Neff
19. 7. 2025

Snažím se někdy Noře uniknout.

Kateřina Lhotská
19. 7. 2025

Nynější europarlament má času dost.

Radek Šebesta
19. 7. 2025

Nechystám se volit žádného z bratří Okamurů.

Lidovky.cz
20. 7. 2025

Cesta za obhajobou mistrovského titulu začíná. Slávističtí fotbalisté hrají na závěr 1. kola Chance...

Lidovky.cz, ČTK
20. 7. 2025

Občanská iniciativa Dárek pro Putina ve veřejné sbírce vybrala 60 milionů korun na nákup šesti...

kh Kateřina Havlická
20. 7. 2025

Íránské úřady ve velkém vyhošťují afghánské uprchlíky. Nezáleží na tom, zda mají doklady či ne, zda...

Oldřich Haluza, jip Jiří Punčochář
20. 7. 2025

Téměř 220 tisíc fanoušků nasčítali během víkendu na závodech mistrovství světa silničních motocyklů...

20. 7. 2025

Příběh Adolfa Eichmanna patří mezi příběhy nacistických vrahů k nejslavnějším. Jeden z tvůrců...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz