27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


CARNIVAL ROW: Fantasy řízlá steampunkem (a naopak)

12.1.2024

Carnival row je seriál, jehož druhá sezóna vyšla už před rokem, ale pořád nějak nebyl čas a až teď přes Vánoce jsem to dohnal. Je jasné, že je to fantasy svět říznutý steampunkem, ale to nevylučuje, že by tam mohla fungovat logika a možná i fyzika, alespoň základní. Zjistil jsem, že mi to tak moc vadí a až mne to vytáčí, že mi stojí za to sepsat tento blog.

Takže prosím pozor, obsahuje to ironii, jízlivosti a sarkasmus, též to může být plný spoilerů.

1. Stvořený svět
Celý příběh se odehrává na terestrické planetě podobné Zemi, soudě podle různých projevů tam fungují stejné fyzikální zákony, nebo se to filmařům nechtělo maskovat. Ale narozdíl od naší Země, kde se to tak nějak zplichtilo evolucí, tady muselo jít jednoznačně o stvoření. Evolucionisté prominou, v tomhle světě mají prsty creacionisté. Sice uznávám, že mohla kdysy dávno existovat nějaká super civilizace, která mohla genetickou úpravou stvořit různé inteligentní druhy, mezi něž patří hlavně lidé, víly, faunové a řada dalších, ale nikde o tom není žádná zmínka a podle všeho mají být právě víly nejstarší rasou.

Takže jaká je pravděpodobnost, že se na jedné planetě vyvine celé řada human like inteligentních druhů? Tady jde o kreaci, ne evoluci. Třeba víly - mnohem více by mi to, vzhledem ke stavbě těla a hlavně křídel, sedělo na humanoidní vážku, než na člověka s hmyzími křídly. Nebo satyrové - jaká je pravděpodobnost, že vznikne stvoření, které bude mít dva různé druhy končetin? Nahoře lidské ruce, dole kopyta? Takovou specializaci máme naposledy u ptáků, savci už to nemají. Navíc - původní satyrové byli sudokopytníci, tady se jedná o lichokopytníky, ale to jen tak na okraj.

Takže se jedná o stvořený svět, který je podřízen potřebám autora a ne logice, dobrá, ale i v tomto světě by měla fungovat logika. Je těžké předpokládat, že všechny inteligentní formy života mají společného předka, aby se mohly vzájemně křížit, jako se to děje zde.

2. Víly a jejich létání
Tady je další těžká rána logice a fyzice. Hmyz z řádu blanokřídlých, kam by měly víly patřit má křídla pevná. Neumožňuje jim to křídla různě ohýbat a podobně, co dělají víly, navíc na to nemají dostatečný svalový aparát v těch průsvitných křídlech. To, že to dobře vypadá nesmí být omluvou pro takové porušení fyziky a biologie, sic. Potom je tu otázka letu. U blanokřídlých se křídla upínají na poměrně masivní pletence svalů, takže by víly měly mít na zádech čtyři pletence svalů o velikosti fotbalových míčů. No, s tím by se už maskéři pořádně zapotili, uznávám, ale oč více práce maskérům, tím méně škod v zákonech fyziky a biologie. Na druhou stranu by to ale zhatilo hlavní zápletku první sezóny, kdy stačí nůžkami ušmiknout křídla a je z pacienta rázem člověk. anebo by ta křídlotomoie musela být mnohem komplikovanější.

cr

Další problém je v technologickém pokroku vil. V podstatě podle všeho ekvivalent našeho středověku. Přesto mají celou řadu sídel vysoko na vrcholcích hor. Opět mne to vrací k hmyzímu konceptu, protože dřevo, kámen, voda - nic z toho nelétá a tak by byla potřeba roje včel, které nosí zásoby a stavební materiál do úlu, v tomto případě do vílího zámku. Každodenní dřina s transportem zásob by mohla vysvětlit celkovou zaostalost vílího národa. Kdyby byla ve hře evoluce, bylo by pro víly výhodné si svoje habitaty budovat ve výškách mimo dosah predátorů a škůdců, ale evoluce ve hře nebyla, takže jde jenom o další libůstku autora, která tak bije do očí.

3. Vzducholodě Paktu
Tak to už je přímo urážka. Nafouklý rybí měchýř že unese čtyři muže, výzbroj, motory a palivo? Ta velikost balónu je tak akorát na lampióny štěstí. Vzhledem k použitému CGI si to mohli tvůrci odpustit a vybavit Pakt něčím věrohodným, tady pro to není žádná omluva.