Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Chceme pro vás bezpečné a kvalitní diskuse, proto mohou diskutovat pouze přihlášení uživatelé.

Využijte nejrychlejší přístup do diskuse pomocí přihlášení přes Bankovní identitu.

Přihlásit / Registrovat

VC

Škodlivost CO2 je ten základní nesmysl a podvod klimaalarmistů. Byli mnohokrát usvědčeni ze lži, přesto arogantně lžou dál, protože jim to vynáší, viz toho nejzlovolnějšího klimaalarmisty Al Gora, který si už na podvodných dotacích stačil "vybrat" miliardy. Mimochodem, bez CO2 by uhynuly všecky rostliny a nastal by světový hladomor. Rv!!8-o

Foto

P65a93v72e49l 91R23a53d93a

13. 3. 2024 16:06

Děkuji Vám za připomenutá rizika světového hladomoru. "Škodlivé" totiž příznačně je, že lidé jako Vy nerespektují fakta jako optimálnost koncentrací všech základních biogenních prvků a parametrů prostředí pro růst rostlin.

Už s dnešním glob. oteplením +1.2C totiž celosvětově poklesla produkce potravin o 21%. Jen za posledních 15let v důsledku růstu dynamiky podnebí (nebývalá sucha, povodně...) např. vzrostla cena rýže 3x!

V konci tohoto století pak klimaticky hrozí ztráta obyvatelnosti území pro 3 až 6 MILIARD lidí:

https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-zivot-na-zemi-je-ohrozen-varuji-klimaticti-vedci-40448564

Foto

P19a88v56e56l 25R54a88d58a

13. 3. 2024 17:52

Nejspíše si poněkud pletete sdělování nepříjemných pravd s vydíráním. Když se ale zběžně podívám na vývoj cen potravin v našich obchodech, tak mi to někdy taky jako "vydírání" přijde a to přesto, že za potraviny zdaleka nevydávám většinu příjmů takže si fakticky doposud mohu dost vybírat.

Tvrzení které jsem udělal o poklesu produkce 21% má svůj zdroj zde:

https://theconversation.com/a-year-of-hunger-how-the-russia-ukraine-war-is-worsening-climate-linked-food-shortages-181160

Pokud jde o záplavy... a ceny rýže:

https://www.kurzy.cz/zpravy/736530-ceny-ryze-mohou-dale-rust-kvuli-zaplavam-v-cine/

Rozdíl v uvedených pohledech na masovost produkce může tkvět i v tom, že růst produkce se doposud realizuje i skrze růst ploch zejména po vypalování pralesů, drancování moří a pod.

Na stávajících s zejména starších pozemcích se pravidelně projevuje prakticky nevratný pokles bonity půd. V trop. oblastech tuplovaně rychleji a to vše graduje s růstem eroze pro rostoucí dynamiku klimatu. Tato okolnost se sice zatím pravidelně kompenuzuje agrochemicky ale takto prakticky neudržitelně.

Konkrétně v ČR toto vede k vleklému znečištění donedávna pitných spodních vod rezidui pesticidů které jsou už nadlimitní na více jak polovině našeho území. O tom jak to zhruba vypadá s degradací půd v ČR i ve světě:

https://eagri.cz/public/portal/mze/puda/ochrana-pudy-a-krajiny/degradace-pud/vodni-eroze-pudy

https://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/print.php?page=3976&typ=html

LN
P62a40v58e85l 25R90a96d92a:

JSI PROLHANÝ KOMUNISTICKÝ IDIOT!!!Rv

Lži, o kterých píše autor, jsou TVOJE LŽI...Rv

SK
P19a37v73e73l 43R12a65d87a:

Měl byste dohledávat původní zdroje, novináři ničemu nerozumí. Pak se může z modelovaného (sic!) poklesu "celkového faktoru *produktivity*" (ať už je to cokoli) snadno stát pokles zemědělské *produkce*:

https://www.nature.com/articles/s41558-021-01000-1

Zatímco produkce samotná trvale roste téměř ve všech metrikách:

https://www.fao.org/3/cc3751en/cc3751en.pdf

Ostatně na ceny potravin má daleko větší vliv pěstování energetických plodin kvůli válce s klimatem než mírný nárůst teplot (a z toho plynoucí prodloužení vegetačního období v mnoha oblastech) a vyšší koncentrace CO2, která růst rostlin také významně podporuje.

Foto

P26a66v15e26l 78R40a70d40a

13. 3. 2024 20:12
S33t57a95n15i11s81l30a49v 41K28n50e18i72f74l:

Souhlasím, že na potravinovou produkci má doposud dominantní vliv cena energií. Žijeme takto na fosilní dluh a proklamujeme si to pokrytecky jako přednost dneška.

Do budoucna to tak ale v řadě oblastí být nemusí a už dnes tomu tak leckde není.

Konkrétně rybolov už "přelovil" mnohá naleziště s volného oceánu a tak produkce roste jen s pobřežních sádek které jsou ale vykrmované tím co se rozemele s vydrancovaného jinde.

O rýži a dalších plodinách postižených stále častěje rostoucí dynamikou podnebí jsem psal a dodávám že to platí za stavu kdy 95% skleníkově narostlého tepla doposud akumulují hlubiny oceánů.

Lesnictví je na tom podle rostoucí defoliace boreálních lesů a kácení tropických celosvětově ještě hůř a to paradoxně právě v rozporu s Vaším postojem:

..."vyšší koncentrace CO2, která růst rostlin také významně podporuje"...

SK
P34a79v87e93l 35R77a54d70a:

Vy jste neuvěřitelný. Vyvrátím vám A a vám to nestojí ani za zmínku a hned sypete další nesmysly.

Energetické plodiny a ceny energií jsou dost odlišné věci. Navíc - co myslíte, že má dominantní vliv na ceny energií? A co má nadměrný rybolov společného s klimatem?

Odkaz, který jsem vám dal, dokládá, že globální produkce rýže nejen roste, ale také roste rychleji než produkce většiny ostatních plodin. Zase nesmysl. Globální zalesnění pokleslo za 40 let asi o 4 procenta, z čehož za polovinu může Brazílie a asi se shodneme, že tam klima na vině není. Navíc plocha porostlá vegetací globálně roste.

Nic z toho, co píšete, hlavní tezi článku nevyvrací.

SK
P96a57v19e58l 87R75a62d69a:

Pokud jde o záplavy a ceny rýže, stačilo by v tom vašem odkazu kliknout nahoře na odkaz Rýže a zjistil byste, že se to strašení nenaplnilo.

ZL

Zdravím.

Tak jsem si ten článek přečetl, a dověděl se mj. toto: "Pokud jde o oceány, jsou teploty už měsíce „zcela mimo normu“, aniž by to vědci dokázali plně vysvětlit, zdůrazňuje Johan Rockström, ředitel Postupimského institutu pro výzkum vlivu klimatu (PIK)."

Pokud je to pravda, a proč by nebyla, tak je třeba dále zkoumat a nevyhazovat peníze za omezování CO2. Už proto, aby bylo z čeho platit opatření, která budou užitečná.

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz