29.4.2024 | Svátek má Robert


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Peleška 6.3.2024 12:03

Na všechny prognózy klimatu odpovídám slovenskou verzí vojenské předpovědi počasí: Ráno hmlisto, odpoledne takisto, v noci tma! Největší podvod v dějinách lidstva, transfer gigantického množství k výrobcům fotovoltaiky, větrných elekráren a elektromobilů, zchudnutí Západu a nahrazení pragmatickou Asií!?

M. Pivoda 27.2.2024 20:04

Jak to u nás bude vypadat již do roka a do dne?

Cituji: We are hurtling toward a glitchy, spammy, scammy, AI-powered internet. (Řítíme se k závadnému, spamovému, podvodnému internetu poháněnému umělou inteligencí.)

Proč?

Protože politici a právníci o AI (dnes strojovému učení) ví houno.

M. Pivoda 27.2.2024 20:12

USA nejsou připraveny na to, co AI udělá v amerických prezidentských volbách. The US is not ready for what AI is going to do to its elections.

M. Pivoda 27.2.2024 20:28

The US is reportedly using AI to choose where to bomb. It used machine learning algorithms to identify targets in the Middle East this month, a defense official said.

J. Jurax 27.2.2024 18:49

No, autor popisoval tu zářnou budoucnost ještě velice umírněně, ba přímo ji lakoval na růžovo. Snad aby ho nezavřeli za šíření poplašných zpráv ... :-)

Skutečnost v ekonomicky zhroucené zemi bez průmyslu, který na občasné zdroje nepojede, s rozpadající se infrastrukturou, do níž se nedalo investovat, aby byly prachy na boj s kysličníkem, bude výrazně horší. Protože dostavět a za pouhých 26 let potřebné množství desítek jaderných elektráren je nereálné a obrovské výdaje na to zero nic nepřinesou než to na dvě věci jsoucí zero, ale budou drasticky chybět jinde.

M. Pivoda 27.2.2024 20:06

Jurax by měl ke svému vyjádření připsat i jméno své univerzity. Ať ostudu dělá nejen sobě.

J. Jurax 27.2.2024 20:43

Inu, Vy brněnské technice taky děláte ostudu, Akáte ... :-)

J. Jurax 27.2.2024 20:51

Inu, Vy brněnské technice taky děláte ostudu ...

Z. Žabička 27.2.2024 18:30

Celé Net Zero je blábol. Křižácké výpravy měly nad sebou hesla o záchraně Kristova hrobu. Cílem těchto výprav byly loupeže po cestě tam i zpátky. Klimatická histerie mává stejným praporem. Na cestě tam i zpátky se bude olupovat chudý lid. Ano, klima se mění a bude měnit bez ohledu na svatou Grétu. Ale jen vyměnit všechny plynové spotřebiče za elektrické s tím, že vařit a topit se bude jen když bude slunce svítit nebo foukat vítr, znamená obrovskou výrobu sporáků. Kupte si akcie výrobců elektrických zařízení, měděných dolů a pořiďte si učiliště pro výuku elektrikářů! Pro hasiče, záchranky a vojáky raději ponechte pár vozidel na fosilní paliva. Vysaďte stromy, abychom si mohli vylézt zpátky na strom!

M. Pivoda 27.2.2024 16:11

Článek začíná větou: "Čistá nula bude vyžadovat příkazovou ekonomiku a masivní pokles životní úrovně, říká ..."

Takže si vyberte z nabídky možností:

- Postup, jak docílit čistou klimatickou/emisní nulu na planetě Zemi do roku 2050, realisticky popsal chytrý a rozvojového světa znalý Bill Gates (vyvinout a odzkoušet potřebnou ekologickou technologii v rozvinutých státech světa a pak zadarmo ji nabídnout tzv. rozvojovému světu na planetě Zemi).

- Jak docílit možnou náhradu každého člověka robotem již do cca 15 let (bez uvedení klimatických dopadů na planetu Zemi) v USA plánují odvážní podnikatelé, kteří vsází na technologický vývoj (IT a AI) exponenciálním tempem. Každý člověk na planetě Zemi by pak dostal možnost pracovat, či nepracovat.

B. Havel 27.2.2024 16:33

Vy jste komik?

P. Brich 27.2.2024 18:17

Spíš srandista;-D

J. Jurax 27.2.2024 18:28

Ne, nedokonalá AI.

M. Pivoda 27.2.2024 20:17

diskutující B. Havel

1. Nikdy nepracoval v tzv. rozvojových zemích, takže si nedovede představit, jak tito lidé přemýšlejí.

2. Neví, jaké dopady může mít exponenciální technologický vývoj. Možná ale ví, jak tzv. experti dovedou zabít slibné projekty.

M. Novák 27.2.2024 21:05

M. Pivoda nechť se dostaví do nejbližšího krematoria za účelem zpopelnění z důvodu nahrazení robotem.

NIKDO nebude živit 10 miliard zbytečných lidí.

M. Pivoda 28.2.2024 9:54

Budoucí problémy zatím nejsou vyřešeny. Zatím máme jen částečné vhledy do budoucnosti.

V důsledku exponenciálního technologického rozvoje bychom se (dle odhadů) mohli dostat do budoucí ekonomiky hojnosti (abundance), tedy nikoliv minulého obvyklého nedostatku, již za cca 15 let.

Tzn. lidské návyky z minulosti ohledně "živení zbytečných lidí" by se již brzy mohly stát nepodstatné (irrelevant).

Ale to všechno jsou jen částečné a optimistické vhledy do budoucnosti od technologických podnikatelů. Takové výhledy jsou založeny i na cca 15 budoucích letech mírového rozvoje na planetě Zemi.

Pokud k tomu skutečně dojde, budou se přepisovat učebnice ekonomie - a z ekonomů se stanou první nezaměstnaní lidé. Takže u nich se asi začne s rozdáváním minimálního nepodmíněného příjmu pro každého občana.

J. Jurax 27.2.2024 19:07

Arciť chytrý a znalý Bill Gates ani nenaznačil, nákaze konkrétně ta potřebná ekologická technologie má být, kdo a za čí peníze ji vyvine, odzkouší a zavede, a to vše do 26 let. A kdo ji bude dobrovolně užívat, bude-li dražší, ale zato horší než technologie stávající, i kdyby ji dostal zadarmo.

I když to zadarmo je absurdní, protože nikdy nic není zadarmo. Vždy to někdo musí dobrovolně či nedobrovolně cálovat.

A náhrada každého člověka robotem ... jednak proč, jednak jaká ekologická energie bude toho robota pohánět?

L. Písařík 10.4.2024 8:21

Jaký pohon robotů? Odhaduji, že z části vodní kolo, z části větrníky, z části soláry a v noci tma. Zbývá úvaha o smyslu existence robotů, budou li všichni lidé jimi nahrazeni.

K. A. 27.2.2024 9:25

Zchudnout, to by nic nebylo. Důležitější bude, že v roce 2050 se dostanou některé evropské národy na pokraj zániku, budou se stávat menšinou ve vlastní zemi. Některé státy nebo oblasti budou možná islámské, někde možná bude občanská válka. V ČR bude soupeřit klika, která bude chtít, abysme patřili ještě pevněji k islamizované západní Evropě, s klikou, která bude preferovat nadvládu Ruska. V ČR bude žít 25 % migrantů a jejich potomků, většina z nich nebude umět pořádně česky. Ruskojazyčná menšina tu bude mít 1,5 milionu lidí, muslimové tak něco mezi 300 a 500 tisíci, ale budou o sobě dávat hodně vědět. Chaos bude zvyšovat velká migrace ze západní Evropy - z Německa, Francie apod.

O. Vašíček 27.2.2024 10:52

Migrace je cesta za "lepším". Pokud Evropa ztratí tuto možnost (zajistit "lepší" život), tak nebude cílem pro migranty. A ti co zde již jsou a čekají stále na lepší zítřky, tak se jich budou dožadovat za jakoukoli cenu (nemají co ztratit). A tím přispějí k většímu a rychlejšímu propadu ekonomiky Evropy.

L. Písařík 27.2.2024 11:22

Dobrá myšlenka, uskutečněním GD se ubráníme islámské migraci, obávám se však, že pro Rusy ze Sibiře, která se tou dobou bude topit v blátě, budeme stále nadějí na lepší život. Pokračování dalšího vývoje lze najít ve sci-fi Staslaw Lem: Futurologický kongres

O. Vašíček 27.2.2024 12:45

Stav Sibiře je na našem GD nezávislý. Spíš čím více GD, tím rychleji a více bláta. :-)

Futurologický kongres, Kyberiáda a spol. jsou velice pěkné knížky. Občas mě udivuje, jak se autoři těchto knih (v tomto případě p. Lem) přesně trefili do stavu společnosti v "budoucnu". :-)

P. Kubáč 27.2.2024 8:45

Dneska už nikdo o petrolejce neuvažuje jako o seriózním světelném zdroji a zejména ti, kteří ji pořád z nouze musí používat se jí chtějí zbavit nejrychleji.

Proč ? Protože elektrická žárovka a tím spíše LED diody jsou řádově lepší a kde to jenom šlo nahradily ( bez totalitárních praktik) petrolejové světlo.

Přesně tak bude vypadat účinná globální "dekarbonizace" - tedy provozovatelé uhelných elektráren budou nejžhavější je zavřít, ne protože to zelený bolševik nařizuje, ale protože alternativa za ně bude o tolik lepší.

Dokud nebude technologie, která porazí uhelné elektrárny ( a hutě, a cementárny a chemické fabriky) na svobodném trhu - žádná dekarbonizace nebude - místo ní však bude tyranie, která je patrně skutečným cílem všech anti-oteplovacích zelených snah.

O. Vašíček 27.2.2024 10:56

Má slova. Stále to taky říkám. Nástupnická technologie musí být efektivnější. Tedy musí umožnit vyrábět levněji, s menšími vstupy. A pokud bude i čistší, tak jedině dobře. (Jde to spolu, asi nebude efektivnější ta technologie, která bude vyžadovat více energie na jednotku výroby ;-)).

A žádné nařízení a hlasování to nezmění. Dotace a jiná zvěrstva jsou jen dočasná. Pokud tato technologie nevyrobí výrobek levněji (bez dotace), tak se dlouhodobě neuchytí až dojdou dotační vstupy a zanikne.

R. Langer 27.2.2024 12:06

Ono vtipné je i to, že ty nové, preferované zdroje jsou mnohonásobně DRAŽŠÍ, ale s tou mnohonásobně větší ČISTOTOU to pravda není ani zdaleka. ;-)

J. Gottlieb 27.2.2024 17:46

R^:-)

P. Brich 27.2.2024 18:21

A hlavně jsou zdroji, kdy chce sv. Petr a ne, kdy potřebujete Vy!!;-€Rv

P. Skřivan 27.2.2024 8:39

FAKT: Podle údajů Mezinárodní energetické agentury (IEA) z roku 2020, Británie odpovídá za 1,13 % celosvětových emisí skleníkových plynů.

FAKT: Podle údajů Mezinárodní energetické agentury (IEA) zveřejněných v květnu 2021, emise skleníkových plynů z Číny vzrostly o 1,7 % v roce 2020 v porovnání s předchozím rokem.

Projev, který přednesl britsko-ruský komentátor na půdě oxfordské univerzity k místním studentům na téma politické korektnosti a klimatické změny

Tato země produkuje 2% skleníkových plynů. Takže kdyby se Británie v tomto okamžiku potopila, nemělo by to na klima žádný vliv. O budoucnosti planety budou rozhodovat chudí lidé v Asii a Latinské Americe, kterým je záchrana planety u zadku(použil peprnější výraz).

Proč? Protože jsou chudí!

J. Jurax 27.2.2024 18:52

Protože jsou sice chudí, ale ne tak blbí jak zelení magoři.

J. Nevrkla 27.2.2024 8:15

Cíl čisté nuly nemá s demokracií absolutně nic společného, lidí se na to nikdo neptal. Pamětníci jistě znají čínskou politiku Velkého skoku ze šedesátých let, která skončila hladomorem. Teď máme naprosto stejně idiotskou politiku, jenom se z červené přebarvila na zelenou. Lidi už se naštěstí začínají probouzet, zatím jenom s traktory.