21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

ZISK: Férová obědová soutěž?

Je skutečností, že přibližně dvakrát lacinější polední jídlo, než je podáváno v restauracích, láká nové strávníky do školních jídelen. Tedy z řad „civilů“, kteří by jinak mohli jít na oběd do restaurací.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Polášek 12.5.2023 19:18

Ono je pořád otázka, kdo dnes unese dávat na obědy v restauracích 4 - 8 tisíc každý měsíc, když může oběd připravit doma za 2 tisíce za měsíc nebo když v práci poobědvá chleba se salámem nebo paštikou za pětistovku nebo tisícovku za měsíc.

I. Polák 12.5.2023 19:10

Myslíte opravdu, že mně zajímá nějaká hospoda s umaštěným rukou psaným hadrem místo účtenky, který opět vytáhli po zrušení EET? Opravdu se odvažujete tvrdit, že soutěž platičů a neplatičů daní je "zdravá"???? Od závodů ve zdražování do hospod nechodím a nehodlám chodit. Hlavně, že je vyžadováno placení "cash". A že těm důchodcům ani oběd nepřejete?

L. Zídek 12.5.2023 19:04

A co chudáci taxikáři a Uber, či Bolt Kolmane? Taky zapláčeš ?

V. Skolnik 12.5.2023 18:57

Pan Kolman si myslí že je něco v nepořádku.

Ale zapomíná že toto se dělo už před covidem. Hlavně důchodci na vesnicích a větších městech toho hodně využívali.

Nevěřím že se to nějak významně změnilo.

Jenom teď si po zdražení hamižní hostinští museli najít i tento důvod, proč mají nebo spíš nemají dostatek strávníků. Lidé kteří chodili do hospod a restaurací na oběd ubylo, ale jenom proto že se zdražilo. A né proto, že začali chodit na levné jídlo do škol.

Takže nesouhlasím s tvrzením že je tu nekalá konkurence. To jen p.Kolman v nás chce vzbudit tento dojem s tím že to někdo zakáže.

Myslím si že Kolman je jen hloupý.

R. Polášek 12.5.2023 18:54

Já bych řekl, že se spíš jedná o racionalizaci provozu školních jídelen. Jídla se nikdy nepovede uvařit přesně na napevno stanovený počet strávníků jako jsou školní děti nebo studenti a jejich systém stravenek Vždycky jídlo buď pochybí, potom to je problém jídelny nebo jídlo zbude a potom se musí vyhodit, což je problém provozovatele, protože to je nehospodárné a zvyšuje to náklady.

Proto je vždy vhodné vedle napevno dopředu stanovených strávníků, jako jsou ty školní děti, navařit těch jídel víc, aby zbyla a ty jídla navíc udat takovým zákazníkům, kterým nevadí, když to jídlo na ně nezbude. A to mohou být právě ti důchodci. Kteří budou rádi, když tam přijdou a jídlo tam bude ale nic moc se nestane, když tam jídlo pro ně nebude. A současně vyprázdní všechny hrnce a snad kromě trošky příloh nic nespotřebovaného vyhazovat nemusí.

J. Jurax 12.5.2023 13:53

Sečteno - skutečně není poctivé, aby zde spolu na trhu soutěžily subjekty dotované a nedotované, psáno v článku.

Samozřejmě není, ale je to realita. Nejsi-li dotován, jako bys nebyl.

Spíš by se dalo říct, že dnes spolu soutěží subjekty dotované a ještě víc dotované. Dotované otevřeně i skrytě přes legislativu a daně.

F. Kusák 12.5.2023 12:33

Co se stane s českými hospodami, mně je úplně jedno, takřka tam nechodím, v mé profesní kariéře jsem se tam nachodil dost. Povrchní a arogantní jednání a mizerné služby i jídlo. A pokud důchodci, kteří mají hlouběji do kapsy, se chtějí stravovat v závodních či školních jídelnách, tak proč ne. Byl jsem svědkem, jak se němečtí důchodci za pár Eur najedli ve fastfoodech v obchodních centrech. Přispívalo na to město i ten řetězec. Že by si na to hospody a restaurace stěžovaly, jsem neslyšel.

P. Kubáč 12.5.2023 10:51

Základem sociálního smíru v Indii je síť vývařoven - často při místním klášteře, které za státní prachy krmí chudinu zadarmo.

Pokud se s Indií pohybujeme na vstřícné dráze - co se týče výkonu hospodářství - není se čemu divit, že se začínáme přibližovat i v ostatních aspektech (třeba dostupnost léku mají 100% lepší než my).

Je možno žalovat školní jídelnu, ale to penzisty do hospody na "slevněné" meníčko za 180 nenažene.

K. Baziková 12.5.2023 9:12

Nesouhlasím.

Jo a naučte se česky. Se svázanýmA nohamA, pane.

F. Navrátil 12.5.2023 8:49

Autor nemá rád školní jídelny a předpokládá, že pokud by byly zrušeny nebo alespoň by byl vydán zákaz vaření obědů pro veřejnost, rázem by senioři, matky s malými dětmi a zaměstnanci home office chodily do restaurací a hotelů, aby si tam dali stejky s pepřovou omáčkou za tři stovky. Vsadím se s vámi, že okamžitě by vznikly laciné vývařovny s nabídkou jednoduché domácí kuchyně, které by výpadek nahradily. Už dnes takové existují a specializují se na dovoz jídel do škol, pracovišť a do domácností. Jen by školní jídelny musely být ještě více dotovány kvůli nevyužité kapacitě.

R. Polášek 12.5.2023 19:13

Nebo to je přesně naopak, kapacita školní jídelny je znatelně vyšší než je počet žáků a studentů a potom školní jídelna vyvařuje jídla na rozvážku.

Ostatně v každém městě a větší vesnici zajišťuje místní správa sociální službu - rozvážku jídel nemohoucím důchodcům. A když jsou školy a s nimi i školní jídelny pod místní státní správou stejně jako ta sociální služba, tak je logické a taky i nákaldově úsporné připrvovar jídla pro rozvážku nemohoucím důchodcům ve školní jídelně. A když se jídla nemohoucím důchodcům připravují ve školní jídelně, je logické, že se tam připraví i jídla pro důchodce, co se do té školní jídelny přijdou najíst.

A. Malotová 12.5.2023 8:07

dobrý den, dovolím si poznámku k dotovaným mzdám pracovnic ve školních jídelnách. Vaření pro cizí strávníky musí být realizováno v režimu doplňkové činnosti, kdy se musí přiřadit všechny náklady a samozřejmě i ty mzdové (vč. sociálního a zdravotního pojištění zaměstnavatele). Navázat tyto náklady na celkový počet uvařených obědů není extrémně náročné, takže toto není problém "levných" obědů. Obědy mají menší porce a školní jídelna nemá problém s tím, že je nevytížená, má stálý vysoký odběr uvařených jídel, může významně vařit množsví jídel přesně podle objednávek a nezbývají jí uvařená nezaplacená jídla a rozhodně nemá vysokou ziskovou marži

M. Odehnalová 14.5.2023 19:48

Ano, souhlasím, pokud školy (vesměs příspěvkové organizace) vaří pro veřejnost, náklady (potraviny, energie, mzdy apod.) i výnosy se účtují jako doplňková činnost. Zisk z této činnosti se může použít pouze ve prospěch hlavní činnosti. Pokud by byla doplňková činnost ztrátová, měla by být statutárním orgánem ukončena.

M. Kocián 12.5.2023 7:29

Je otázka, jestli by "stát" a místní samospráva vůbec měly podnikat a zda to není nekalá soutěž ve velkém měřítku.

J. Jurax 12.5.2023 13:59

Pakliže je pravda, co píše pí Malotová 12.5.2023 8:07 hned nad Vámi, tak ani není.

P. Pospisil 12.5.2023 6:06

Školní jídelna je školní jídelna a lidi zvenku tam nemají co pohledávat.

R. Langer 12.5.2023 7:18

Hm, a proč jako?

J. Vorlický 12.5.2023 9:30

No, protože to je ŠKOLNÍ jídelna; tedy pro lidi ve škole.

Zkuste se zeptat v poslanecké sněmovně proč se nemůžete stravovat v jejich jídelně. Když Vás tam pustí, abyste se najedl a napil (jen jako občana, který jako žije někde blízko a nemá na jinou jídelnu), dejte mi vědět, pošlu 3000,-Kč Armádě spásy.

P. Pospisil 12.5.2023 12:54

Protože je to školní jídelna.

Protože je její provoz dotovaný za nějakým účelem a tím účelem není vykrmovat kolemjdoucí.

Až nebude dotovaná obcí a její provoz budou hradit rodiče žáků, tak nechť rodiče rozhodnou, jak s jejich dotací naložit.

I. Barton 12.5.2023 13:04

Nevykrmují kolemjdoucí. Musíte tam mít účet a objednávky.

Myslím že autor sčítá hrušky s jablky.

Jestli mám rozpočet na oběd 100 Kč na den tak nepůjdu každý den do restaurace na meníčko za 150 Kč každý den. Tj strávníci se nepresunou ze školní jídelny do restaurací ve stejných počtech obedů.

I. Barton 12.5.2023 13:05

Nevykrmují kolemjdoucí. Musíte tam mít účet a objednávky.

Myslím že autor sčítá hrušky s jablky.

Jestli mám rozpočet na oběd 100 Kč na den tak nepůjdu každý den do restaurace na meníčko za 150 Kč každý den. Tj strávníci se nepresunou ze školní jídelny do restaurací ve stejných počtech obedů.

P. Hatina 12.5.2023 3:27

Tedy, omlouvám se za nedůvěru ale ten zásadní argument se mi zdá nějak, slušně řečeno nejistý.."

"... Víte, kolik máme v Česku aktuálně školních jídelen? Přes osm tisíc. Což z nás činí evropské možná i světové šampiony v této oblasti."

Jak jsem se ale díval, tak tohle číslo dosti dost překračuje uváděny počet základních a středních škol u nás. (kuchyňky pro prcky v mateřinkách asi do toho počítat nebudeme). A navíc ony ty školní jídelny určitě předimenzované nejsou, když se do nich muselo narvat od loňska dalších ca padesát tisíc ukrajinských školáků.

Docela zajímavé by to chtělo podrobněji si prozkoumat ta čísla ze zahraničí, co se do nich počítá a co ne.

Nicméně věc druhá, jak známo, většina obcí totiž financuje rovněž i další jídelny za lidové ceny i pro ty zmíněné seniory. A určitě je řada důvodů proč je místo toho taky nepošle ať se chodí najíst do školních jídelen, jak by si asi někdo myslel.

Nicméně. v závěru, smiřme se prosím s tím, že restaurace s dnešními cenami (ať už za to může cokoliv a kdokoliv) obvykle nejsou tím místem, kam by většina nízkopříjmových skupin u nás chodila každý den najíst. Tihle klienti už jim nepomůžou. ostatně a jak se publikovalo nedávno ty podniky už nestojí ani o rodiny s dětmi, pokud by tam dělaly trochu kravál. a tím odháněly další hosty.

L. Harvánek 12.5.2023 5:57

R^

P. Pospisil 12.5.2023 6:03

ad poslední věta:

Bych jenom podotkl, že -v té nedávno publikované kauze- šlo o jeden konkrétní podnik a to je kavárna. Tam se moc nenají nejen nízkopříjmové skupiny.

P. Pospisil 12.5.2023 6:13

Beru zpět, i když to asi není úplně primární zaměření, najíst se tam dá. Moje chyba.

P. Hatina 12.5.2023 6:41

Máte pravdu v tom, že v tom publikovaném případě šlo o ten jeden konkrétní podnik a to kavárna - a to tím že to ten majitel dal veřejně najevo. Co se psalo, tak nezakázal, ale publikoval nějaká pravidla jak se mají u něj děti - pod dozorem rodičů chovat - aby tím nerušily ostatní hosty. Ten problém je prostě širší, každý takový podnik je pro nějakou skupinu klientů a jakékoliv změny mu ty příjmy mohou narušit.

Ono - že to připomenout, když se před drahnými časy zakázalo v restauracích kouřit, tak přišli o řadu klientů, co si tam přišlo jen na pivko zakouřit a pokecat.

Ale, možná abych popsal konkrétní situaci tady v okolí, třeba to je někde podobné. Bydlím v okrajové čtvrti krajského města a u nás je to takhle.

1. V téhle čtvrti už žádné restaurace a hospody přes poledne otevřené nejsou a nevařej. Nevyplatí se jim to. Otevíraj až večer, až se tam sejdou štamgasti. A větší akce jen na objednávku

2. Obecnou školu už tady taky zrušili, prckové dojížděj busem do škol do centra.

3. A aj ti důchodci jezděj do jídelny pro důchodce v centru. Nebo, pokud nemůžou ani chodit (těch už je spousta), tak jim to vozí dom...