8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

PROTESTY: Držím pěsti zemědělcům

Je to maximální ohavnost zkoušet zemědělce očernit tím, že jsou „chamtiví kapitalisté, kteří si zvykli na zaručený zisk a nyní se zlobí, že budou mít zisk menší“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Šubrt 28.2.2024 22:06

..... nepočítejte s mými sympatiemi , pro mne jste nevolitelná

EU & [>-]!!

L. Novák 29.2.2024 7:59

Volte zeleného magora Piráta Peksu, ten je vám asi mentálně nejblíž... ;-D

L. Novák 28.2.2024 20:06

Paní Šichtařová, pokud se týče euroblbostí, grýndýlu, nesmyslných dotaci, souhlasím s vámi.

Ale řekněte mi, jak je možné, že před rokem jsem celou zimu až do jara kupoval pozdní brambory alespoň v akcích za 10,- Kč/kilo, zatímco letos nejlevnější za 13-15 a nyní už pod 20,- jenom výjimečně.

Takže už brambory za rozumnou cenu ani nevyhlížím v nabídkách obchodů a přešel jsem na rýži, která je na pracnost výroby, zpracování a dopravu nesrovnatelně nákladnější.

Banány už jsou tak levné, že se prodávají skoro za stejné ceny jako české brambory. A to se k nám vozí loďmo přes půl zeměkoule...

Takže nezbývá, než se chovat tržně a předražené produkty českého zemědělství nekupovat. Dělám to dobře? Co myslíte? ;-) :-P

M. Pesat 28.2.2024 18:22

"Hnojiva ani herbicidy kupovat nemusí. Dříve je sedláci také neměli a prosperovali. Hnojili hnojem. Jenže to je moc pracné a tak si někteří z nich vymysleli hnojiva chemická, jimiž zaneřáďují přírodu a my jsme následně nuceni to jíst."

Vynosy sedlaku co hnojili pouze hnojem se s dneskem nedaji srovnat, nemluve o tom ze dnes ke hnojeni hnojem musi ZS vyslovit souhlas, odkdy se muze navezt na pole hnuj a zaorat, musi se o tom vytvorit foto/video dokumentace a odslat na zem. spravu /asi ?/

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/nawozy/prawie-w-calej-polsce-mozna-wywozic-obornik-poki-co-tylko-w-teorii,142362.html

L. Novák 28.2.2024 19:53

Další vůl, co "rozumí zemědělství" jenom podle TV zpráv....Rv

L. Písařík 28.2.2024 15:26

Nedávno v čt5 uklidňoval jeden odborník z Vysoké školy zemědělské v Praze, že ukrajinské přšenice je u nás max. 1,5% z celkové zásoby a hned vedle plakal zemědělec, že sklidil brambory z 5ha, nabízel a žádný řetěec je nechtěl - nezbylo než odvézt do biospalovny, Jeho chyba poblikovat, že má levné brambory v okolí, které je možno si nasbírat sami, možná by mu nezbyla jediná.

P. Čech 28.2.2024 15:36

Ono to je poněkud jinak. Svého času (před cca 5 lety) jsem vozil a prodával brambory do 150 km vzdálených míst. Ty brambory jsem kupoval od sedláka za4 Kč /1 kg a prodával za 6 Kč. Lidé mi mohli rice utrhat. naši obchodníci je v tu dobu prodávali za 10 Kč. Tady je ten problém. V nenažranosti obchodníků, kteří silně zneužívají situace na trhu a lidské lenosti a nabízejí předražené základní potraviny. Na druhou stranu je ale nutno říci, že by byli hloupí, kdyby takové ceny nechtěli, když jsou lidé ochotni je platit. To je totiž taklé součástí toho tržního hospodářství. lidská lenost a ochota platit.

P. Čech 28.2.2024 15:37

Opravuji "ruce utrhat".

L. Novák 28.2.2024 19:56

Jenomže ti obchodníci prodávají v kamenných obchodech a ne na ulici jako vy. Náklady s tím spojené jsou mnohem vyšší, než ten váš převoz na vzdálenost 150 km... :-P

P. Diviš 28.2.2024 16:16

Inzerce, trhy, obchod holt není jen sranda.

V. Němec 28.2.2024 15:09

Paní Šichtařová, zatím jsem ještě chtěl jít poprvé k volbám do zbytečného, ale bohužel majícího vliv na naše životy, EP a volit Svobodné. Ještě o tom budu přemýšlet.

Vaše věta "V 50. letech zemědělci ve jménu Ruska přišli o své majetky v násilné kolektivizaci" je hnusně podpásová!

Kolektivizovalo se ve jménu naivní nereálné komunistické ideologie, kterou vymyslel německý Žid a jíž byla zaostalá Ruská říše infikována jako pokusný králík v době 1. světové války při akci, pečlivě naplánované a provedené Pruskem.

Při kolektivizaci v 50. letech u nás se už nadšeně i připosuaně zároveň postupovalo ve jménu tehdejšího Sovětského svazu a podle jeho vzoru!

A dotace, to je rakovina tržního hospodářství obecně!

[>-]

P. Čech 28.2.2024 15:22

Tak, tak! A nejen ty dotace. Také všelijaké socanské přídavky, pobídky, dávky a příspěvky, kterými jsou hlupáci podpláceni politickými stranami, ale i některými hnutími jen proto, aby je tito volili. Všechno to pramení v čl. 5 ústavy, v naprosto volné soutěži politických stran.

P. Diviš 28.2.2024 16:19

Z teorie to "německého Žida" zbylo v Rusku a později SSSR pramálo. Většina, ať už tomu říkali jakkoliv, byla prostě ruská diktatura.

A s komunismen Rusové blbli dlouho před tím, než jim tam Němci vrátili Lenina.

I. Hendrych 28.2.2024 14:37

Paní Umanutá opět nezklamala...a to Euro už taky zkrachovalo ? ;-O

R. Langer 28.2.2024 16:08

Nebojte, brzy se dočkáte! ;-D

P. Diviš 28.2.2024 16:19

Zatím eurozona nevychází z problémů a z útlumu.

D. Mach 28.2.2024 14:33

Green Deal je návrh cesty, jak zastavit globální změny klimatu, protože globální změny klimatu dopadnou v první řadě na zemědělce. A až zemědělci díky změně klimatu nic nevypěstují, přijdou s nataženou dlaní a na potraviny pro nás se vykašlou. Co taková budoucnost, jak se vám líbí, paní Šichtařová?

P. Čech 28.2.2024 15:27

Green deal je naprosto nesmyslný "vynález" současných "vědců" podplacených politiky. Něco takového nikdy nemůže žádný rozumný člověk zavádět ani podporovat. Je třeba si uvědomit, že naše planeta byla v hostorii mnohokrát mnohem teplejší, ale i studenější a nic zásadního se nestalo. Jen jedna věc však byla zcela jiná. Počet lidských jedinců byl vždy nižší.

P. Diviš 28.2.2024 16:21

Určitě nelíbí, ale GrenDeal víc problémů vytváří, než řeší. Mimo to, že by zemědělci nevypěstovali nic - vzpomenete si ze školy, co byla obilnice Říma? A jak tam bylo a je teplo?

D. Mach 29.2.2024 19:35

Jo, a taky si ze školy vzpomínám, že Balkán a Apeniny byly zalesněné, a pamatuji si ze svého života, že v nížině kolem Pádu se pěstovala rýže, protože tam byly pravidelné záplavy, zatímco teď v Pádu v létě není voda.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-fotky-pad-je-skoro-bez-vody-vi-vysusena-italie-na-prahu-dalsi-vlny-horka-207005

K. Řežábek 28.2.2024 14:22

Už dávno před Geen Dealem byly zemědělské dotace významné, zejména ve Francii.

Důvodem bylo / je snaha o zachování zem. výroby v daných státech - a přitom v zemích s velkými lány (USA, Ukrajina, Kanada, Argentina,... ale i ČR) je výroba ekonomicky (jak píše např. p. Polášek) výrazně levnější. Také v zemích, kde je celková mzdová úroveň nižší, je výroba levnější. A doprava po moři je levná...

A Evropa tomu nesmí (z důvodu dohod o volném obchodu) bránit cly, tak dává dotace.

Řešení: zvětšit velikost farem např. ve Francii, což je asi problematické (vylidnění venkova,...). Jenže ono proběhlo ve 20-letech minulého století i v USA, pak v 50-lete ch v Česku....vždy to bylo bolestivé, ale ekomomicky jednoznačně vede k vyšší efektivitě.

J. Moravec 28.2.2024 14:44

A proto stojí v obchodech kvalitní efektivně vyrobené české maso cca 2 x tolik než maso dovezené ze Španělska, Německa, nebo Polska.

To jsem rád že už konečně vím proč.

K. Řežábek 28.2.2024 14:48

Nejen proto... roli hraje i např. levná urajinská kukuřice ve výkrmu, která se papírově proměnila z ukrajinské např. na polskou nebo španělskou....

I. Lyčka 28.2.2024 15:18

Když zahraniční chovatel dostane dotaci na chov a pak ještě dotaci za vývoz, tak je samozřejmě maso zvenčí levnější.

P. Diviš 28.2.2024 16:22

Kecáte. Na výrobky mimo EU běžně vybírá cla. Zrušena jsou jen uvnitř EU.

R. Polášek 28.2.2024 14:05

Trefně napsáno, až na ten rozdíl mezi velkými a malými zemědělci.

V zemědělství totiž figurují obrovské úspory z velikosti.

Na jedné straně jsou malí zemědělci, kteří se v krajním případě blíží "jednomužné" zemědělské technologii, tedy okopáváním té půdy ručne motykou, rytím ručně rýčem atd, kde takový zemědělec třeba v červnu pracuje od nevidím do nevidím, 15 - 16 hodin denně a vypěstuje toho tolik, že stihne sotva uživit sebe. A na druhé straně nějaký takový traktorista a podobně ve velkém zemědělském podniku, který pracuje podle Zákoníku práce, to je 8 hodin denně a v sobotu a v neděli s příplatky a ten díky úsporám z velikosti a tím vysoké produktivitě svou prací uživí klidně i tisíc lidí. A to ještě opomíjím blízkou budoucnost, která se už ve výzkumných projektech a prvních velkých zemědělských provozech objevuje, programátor, který programuje roboty, kteří s využitím AI provádějí samostatně většinu zemědělských prací na poli nebo sadu. Tam jediný člověk svou prací v zemědělství zajistí obživu i několika tisícovkám lidí. Ono by to pro nezemědělce mělo být jedno, ale všelijací zelení aktivisti a všelijací neználci nám podsunují, že jediná správná produkce potravin je ta od drobných zemědělců, která je logicky kvůli neexistenci úspor z velikosti výrazně dražší. A totéž kolem úspor z velikosti a cen platí pro zpracovatele potravin.

Kdyby dneska třeba někdo prohlásil, že sám a jediný na živnosťák bude doma v garáži stavět osobní auta a konkurovat těmi auty třeba Škodovce v Mladé Boleslavi, tak každý mu řekne, že je blázen, že nemá šanci to auto postavit stejně kvalitní, s konkurenceschopnou cenou a tak rychle, aby se tím uživil. Ale v zemědělství se totéž úplně automaticky předpokládá, dokonce někteří málo znalí uvažují, že ten člověk to auto v garáži postaví dokonce ještě lépe, rychleji a levněji, než ho vyprodukují na montážní lince v Mladé Boleslavi.

D. Mach 28.2.2024 14:34

Velký rozdíl je také v tom, že malí zemědělci musí pracovat, zatímco velcí zemědělci posílají své zaměstnance demonstrovat.

R. Polášek 28.2.2024 18:47

Přes zimu sotva pracují i ti malí.

P. Vychodil 28.2.2024 13:14

pokud se podíváme na protesty zemědělců svrchu:

Je to business jako každý jiný, něco se musí vydělat. Tento business navíc fakticky živí populaci.

Tento business má jednu obrovskou konkurenční nevýhodu. Je závislý na půdě.

Zatímco z Německa prchají průmyslové firmy nevídaným tempem, zemědělci, svázaní s půdou, prchat kam nemají.

Německo se v podstatě "aktivně" zbavuje svého průmyslu, chce se zbavit i své obživy ? stát se kolonií, možná závislou na dodávkách obilí z Ruska ?

Ale z jiného soudku: Nadnárodní řetězce (Lidl, atd) mají strategii mít stejnou nabídku, kvalitu ve všech svých prodejnách, a pokud možno, po celý rok. Což znevýhodňuje lokální dodavatele. Nemají takové kapacity dodat přesně ta samá kalibrovaná rajčata, všem, pokud možno po celý rok. Tudíž vidíme rajčata tu z Itálie, Španělska, od kdekoliv...

A bohužel naše obyvatelstvo je hodně cenově citlivé, nehledí na kvalitu, což opět hraje do karet nadnárodním řetězcům...

na vesnici kupuji od lokálních dodavatelů, kdo nezažil rozdíl v chuti, neuvěří,,,

P. Čech 28.2.2024 13:00

Tady jste asi vedle, paní Šichtařová. Zemědělcům nejde o živobytí, to snad jen malé části z nich, dříve se jim říkalo sedláci. Našim velkým a větší části těch středních zemědělců jde o dotace. O peníze, které si nevydělali a které jim socialistické státy dávají jako politický úplatek. O dotace, které jim EU poskytuje aby vůbec ospravedlnila nějak svou vlastní existenci. Ono totiž kdyby ty dotace byly obecně zrušeny, Francie a Německo budou první, kdo EU opustí. O tom to je. O to, že sedlák nemá čas ani peníze na to, aby se flákal na nějakých demonstracích. Ten musí dřít na poli, aby vůbec přežil.