30.5.2024 | Svátek má Ferdinand


Diskuse k článku

PROTESTY: Držím pěsti zemědělcům

Je to maximální ohavnost zkoušet zemědělce očernit tím, že jsou „chamtiví kapitalisté, kteří si zvykli na zaručený zisk a nyní se zlobí, že budou mít zisk menší“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Církva 28.2.2024 13:07

Tak skvělé že jste pochopil princip konkurence a volného trhu kde se má podnikatelům házet klacky pod nohy a dovážet zboží ze zahraničí.

Případně to upravit dotacema a clama.

P. Čech 28.2.2024 13:12

To nemá s konkurencí a volným trhem skoro nic společného. Tady jde o socialistický způsob řízení jedné z oblastí, které u nás řídí politické strany a hnutí. O poskytování socanských dotací za podmínek, vymyšlených politiky a ne skutečnými zemědělci, kteří přímo pracují na poli.

J. Kulheim 28.2.2024 11:27

Souhlasím s tím co napsala paní Šichtářová do poslední čárky.

Zažil jsem likvidaci selského stavu v padesátých letech. Současní "dobráci" na to jdou s jiné strany, ale cíl je stejný. Současnosti můžeme rozdělit zemědělce na dvě skupiny. Vládnou podnikatelé v zemědělství jako je pan Babiš, Toman a spol. Jejich otcové brali sedlákům půdu a syn si ji přivlastňuje. Na druhé straně jsou sedláci, kteří chtějí pokračovat na tom, co zanechali jejich předkové.

Zemědělce je potřebné chránit. Jíst musí každý. Vláda přidává peníze např. mladým lékařům, kteří ještě nic nedělali. Chtějí se mít dobře. To chápu, kdo by nechtěl. Ale musí nejprve pro to něco udělat.

Sedláci nechtějí nic víc než žít a pracovat na tom, co jim zanechali jejich rodiče.

M. Kocián 28.2.2024 11:59

Bohužel, jen menší část dnešních zemědělců hospodaří na vlastní půdě.

J. Kulheim 28.2.2024 12:23

V Čechách je situace lepší než na Moravě.

M. Kocián 28.2.2024 12:52

My už nejsme jeden stát?

P. Čech 28.2.2024 13:05

Musíte ovšem rozlišovat mezi skutečnými sedláky, jakým byl např. můj strýc, který vlasnil 42 měřic půdy a takovými, zejména pohrobky JZD a Státních statků, kteří vlstní stovky hektarů ale na poli nepracují. Žijí zejména z těch nazasloužených socanských dotací a na polích třeba i pracují jejich zaměstnanci aby se neřeklo.

L. Písařík 28.2.2024 15:37

Moje žena pochází z malé vesničky na Vysočině a říká, že tam bylo JZD pro chudé a nemajetné pravé dobrodiní, protože měli kde krást, jinak by pomřeli hlady. Tam v té době po měně nikdo neměl peníze a když potřebovali, chodili si vypůjčovat k jejímu otci, který byl stolař a zaměstnanec podniku ve městě a dostával pravidelnou výplatu.

J. Kulheim 28.2.2024 16:04

To jsou podnikatelé v zemědělství, kteří k půdě nemají žádný vztah. Snaží se pouze za každou cenu dostat peníze. Pěstují pouze plodiny jako pšenice, ječmen, kukuřice, řepka a slunečnice. Takové hospodaření vede devastaci půdy. to je do budoucna špatná zpráva.

Ś. Svobodová 28.2.2024 10:38

Jenže dost zemědělců vám řekne, že ty dotace ani nepokryjí náklady, které jim vznikají díky legislativě. Nesmí část půdy obdělávat, nesmí na ní pást, ani sklízet seno. Ale za nájem platí. Musí nakupovat dražší hnojiva i herbicidy, ty původní EU zakázala. Brigádníci je stojí 2x více díky předpisům atd atd.

P. Čech 28.2.2024 13:08

Hnojiva ani herbicidy kupovat nemusí. Dříve je sedláci také neměli a prosperovali. Hnojili hnojem. Jenže to je moc pracné a tak si někteří z nich vymysleli hnojiva chemická, jimiž zaneřáďují přírodu a my jsme následně nuceni to jíst.

M. Kocián 28.2.2024 14:04

Ona močůvka pitné vodě na kvalitě také moc nepřidá. Kromě toho, sedlák měl vše od pole s pšenicí nebo bramborami až po koně, krávu, prase a králíky - kde má brát hnůj dnešní zemědělec, který pěstuje pouze brambory (např.)?

R. Polášek 28.2.2024 14:11

To je nesmysl. Bez těch moderních prostředků mohou počítat tak s pětinovým výnosem. To je jistý bankrot zemědělce tak do roku, tří let.

A když se Vám nelíbí herbicidy, tak insekticidy, akaracidy, fungicidy, rodenticidy atd a další pesticidy zemědělci podle Vás používat můžou?

P. Čech 28.2.2024 15:44

Nesmysl to není a vadí to zejména přírodě. Proč myslíte, že u nás téměř vymizely koroptve? Inu proto, že jejich kuřátka nepijí vodu, ale rosu z trávy. Ta je však plná těch herbicidů a jiné chemie. Kuřátka potom hynou. O tom to je zejména. O nenormální lidské existenci a nenormálním lidském chování, odporujícím přírodním zákonům.

R. Langer 28.2.2024 16:10

To je pěkná pitomost. Kolik jste čeho kdy vypěstoval trochu ve velkém? :-P

J. Rejzek 28.2.2024 9:36

Zemědělcům jde hlavně o prachy ,jako všem podnikatelům. A aby to bylo lépe stravitelné pro veřejnost, tak to zabalí do GD , CO2 a jiným blábolům. Papírování vadí všem podnikatelům , ale jen zemědělci to řeší protesty.

Strašení obyvatel je další nátlak . Těch keců o závadných polských potravinách, nyní ukrajinské pšenici co již bylo. Nyní s nastupujícím jarem přijdou hrůzné zprávy o mokrých políc, pak suchých, ukážou nám hraboše, jak vše sežerou, pak ty mrazy v sadech v době květu a to se přidají i včelaři a pak vinaři. Celý rok je očem mluvit.

V. Mokrý 28.2.2024 10:32

MŮŽEŠ

jim i Nám to předvést, jak se to má dělat !

J. Rejzek 28.2.2024 13:37

Je to taková hra. Kdyby nebylo protestů na západ od nás, tak jsou ti naši zemědělci v klidu. Opičí se a to je vše. V pondělí je jedna parta proruská a pak ta hodná je provládní a div že nevlezla vládě do řitě.

Tak soudruhu, když už si tykáme, zemědělci by měli držet pohromadě, táhnout za jeden provaz a nenechat se rozdělit. To se v žádné západní zemi, po kterých se sedláci opičí pokud vím nestalo.

Pak je tu ovšem ještě třetí a veliká skupina zemědělců, která je spokojená. Dotace jí stačí a nechce dělat problémy. Těm já držím pěsti.

M. Kocián 28.2.2024 12:03

Zemědělci jsou závislí na přírodě a proto se bojí sucha i dešťů, horka i zimy. Jde jim o prachy protože za ty prachy kupují stroje, energii, hnojiva, osivo a pod. "Papírování" dusí podnikání ve všech oborech a je dobře, že se proti němu ozvali alespoň zemědělci - přece nechceme, aby bylo podnikání v naší zemi dušeno. Zemědělci závadné potraviny odkudkoliv nedovážejí, to dělají nákupčí obchodních řetězců.

R. Polášek 28.2.2024 14:19

O prachy jde všem podnikatelům, protože všichni chtějí přežít. O prachy jde nakonec i zaměstnancům, protože ti chtějí pravidelný slušný měsíční příjem, aby oni a jejich rodina měla z čeho žít. O prachy nejde pouze zeleným aktivistům, ty buďto živí rodiče, nebo pobírají nějaké prachy v rámci neziskovek. Neziskovky peníze získávají buďto obelháváním lidí - ze soukromých příspěvků nebo obelháváním státu - ze státních peněz.

Takže aby měli zaměstnanci, respektive občané prachy. musí podnikatelé důstojně přežívat. Aby mohli podnikatelé důstojně přežívat, musí být jejich podnikání konkurenceschopné. Aby bylo jejich podnikání konkurenceschopné, nesmí jejich podnikání ničit Green Deal.

J. Ptáček 28.2.2024 9:33

Zemědělcům držím pěstičky stejně jako autorka, jenže jako starobní důchodce nad 80 let jednám přesně naopak.

Když například uvidím v řetězci JABLKA z Jižní Afriky za 80Kč, z Itálie za 60, z Polska za 18Kč a naše řekněme za 30Kč, hádejte, která koupím.

V tomto je jádro problému a ne v tom komu fandím. Ale je možné, že můj myšlenkový pochod už je stářím DEGRADOVANÝ.

P. Vychodil 28.2.2024 13:28

není. Zůstává pragmatický, rozumný.

nicméně začnu ze široka.

V 20ti, jsme "zežrali, na co jsem přišli". V 80ti již nemáme potřebu "objemové stravy-rohlíky, knedlíky...).

Ochutnám jablko od toho či onoho, co mi chutná koupím. Nejedná se přece o kila !

Vzledem k mému věku, si klidně koupím i lososa, tuňáka, velrybu...

Vzhedem ke svému věku klidně jím jednou denně, či dokonce jednou za 2 dny.

Jím raději méně a kvalitně...kaviár (no to byl fór), ale principelně pouze kvalitní stravu...

J. Ptáček 28.2.2024 13:35

Naprostý souhlas, zejména v lososovi jste se strefil. Kupuji mřímo od dovozce ryb, mimo řetěce,ať je to kterýkoli. Jenže třeba u jablek mohu být tolerantnější, často padnu na levná a přitom velmi chutná. Změnou ceny se jejich kvalita nezlepší, ani nezhorší. Třeba u ryb bych to netvrdil.

P. Čech 28.2.2024 15:17

Není degradovaný, pane Ptáčku, ale přesně naopak. Je zcela logický, protože je tržní. Kupujete si jen to, co potřebujete a za ceny, které jsou vaší peněžence bližší. Pochybuji totiž, že někdo u nás pořebuje jíst jablka z Jižní Afriky nebo Itálie, když mnohem chutnější jsou ta naše a nebo polská. Skutečnost, že ta italská jsou krásně kulatá a o stejném průměru mne nezajímá. Fandit mohu třeba japoncům a nebo australanům, to ovšem neznamená, že musím kupovat jejich zboží, zvláště když je našimi obchodníky předražené.

B. Obojzivelnik 29.2.2024 11:25

Polská a naše mají u nás nejmenší uhlíkovou stopu.

V JAR mají nejmenší uhlíkovou stopu zase ta Jihoafrická

Z tohoto hlediska pokládám za zvrhlost, že španělské brambory jsou levnější, než české, když těm španělským je potřeba navíc zaplatit cestu

F. Korecký 28.2.2024 8:34

No když naše i v EU zvolená většina jde cestou "nulových emisí CO2" tak držení pěstí nikomu nepomůže

V. Mokrý 28.2.2024 10:34

R^R^

J. Pokoutný 28.2.2024 8:29

Dezoláti a proruští švábi jsou všichni, kdo si dovolí z jakéhokoli důvodu melouny z vedení EU nebo Demokratické strany (a deep state) USA kritizovat. Že by si toho paní Markéta ještě nevšimla?

F. Navrátil 28.2.2024 7:46

Fialová vláda a její propagandisté, ve své neskonalé blbosti, se snažili vydávat protest zemědělců za akci podporující Putina. Ve skutečnosti se jednalo o protest zemědělců, kteří tvoří hodnoty, proti bruselským byrokratům a jejich domácím vykonavatelům, kteří tvorbě hodnot kladou překážky.

Z. Žabička 28.2.2024 6:20

Souhlasím s tím, že je třeba skončit se zeleným šílenstvím nazvaným GD. Vyhazují se peníze na něco, co nelze uskutečnit, nemáme na to zdroje ani lidské. Klima se nedá změnit tím, že zahubíte CO2. Všichni jsme závislí na tomto životodárném plynu. Nebo jste přesvědčeni, že vaše kostra je prosta CO2? Pro vývoj kostí byl prostě potřebný v jakékoli formě, kterou si klima šílenci nedovedou představit. Ve vzduchu dnes máme asi 400 mg CO2 v litru. Na kosmické stanici je limit 6000 (jestli se nepletu). Při snížení pod 130 přestávají růst rostliny.