Sobota 18. 5. 2024Nataša polojasno10 °C

Diskuse k článku

POLEMIKA: Mezi řádky

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 21
  • Poslední: 21.12. 2007 15:49
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
Finist 20.12.2007 14:25

Pěkný článek

Makroukazatele se vážně už dávno staly v politice takovým nezdravým fetišem. Zcela se pak zapomělo na to, že vlády nejsou tím kdo vytváří HDP. Vlády by se měli pouze omezit na to, aby vytvořily prostředí v němž každý jednotlivec může ten růst mít takový, pro jaký se rozhodne a jaký mu jeho schopnosti umožňují bez toho, aby mu při tomto úsilí někdo naházel pod nohy příliš mnoho klaců . Když tady takové prostředí bude tak na tom jestli bude agregovaný součet úsilí těchto jednotlivců větší nebo menší už opravdu nezáleží.

Bohužel absolutní neznalost čiší z některých příspěvků v diskusi. Hlavně to "rozhazováním k blahobytu a vyššímu HDP" je vždy absolutně kouzelné.

Finist 20.12.2007 14:28

Re: Pěkný článek

Dodatečná omluva za pravopis. Myšlenka snad zůstala zřejmá;-)

vládík 20.12.2007 13:10

Nevím, zařadíte-li mě vlevo či vpravo

(pokud mě zařadíte namodro, bude to ovšem chyba). Ovšem omezení zákoníku práce - z hlediska možnosti přijmutí na kratší dobu (třeba i opakovaně), silné omezení možnosti propuštění (ať z důvodů !momentálně není práce" či proto že "jsi flink") a koneckonců i vysoké odstupné samozřejmě snižují možnosti aktivní reakce zejména středních a menších podniků. Snižují tedy možnosti růstu (nejen toho podniku, ale ekonomiky státu jako celku).

vládík 20.12.2007 13:18

Re: Jo a ještě

Když budeme rozhazovat, tak - na rozdíl od vašich představ - HDP poroste!

Posouzení vývoje HDP je považováno za jeden ze základních prostředků posouzení ekonomiky státu. Proto je pouze výrazem absolutní neznalosti tematu věta "co ještě zbylo z pravice, když už i populární novinové články dokáží než argumentovat růstem HDP?". Proč volíte téma, kterému vůbec, ale vůbec nerozumíte?

zdeněk 20.12.2007 14:10

Re: Re: Jo a ještě

když budete takto rozhazovat dlouho nic vám nezbude a HDP se pak sníží.

vládík 21.12.2007 15:49

Re: Re: Re: Jo a ještě

Musím mít co rozhazovat, samozřejmě.

Beldor 20.12.2007 12:02

hMM..

Autor evidentne nebyl postizen ekonomickym vzdelanim.Problem totiz je ,ze HDP ovlivnuje ve statu prakticky vse.Nemuzete mit zaroven dobre rostouci HDP a spatny zakonik prace ,spatnou vymahatelnost prava.A na druhou stranu pokud bude vysoky rust HDP alespon z casti to vyresi vsechny ostatni problemy.A kecy typu mislite na HDP a nemyslite na obcany jsou populisticke az na pudu....vsude ve svete znamena bigHDP="materialne zabecpeceny obcan"

Beldor 20.12.2007 12:04

Re: hMM..

"mislite" :) asi mi redakce upravuje texty todle bych nikdy nenapsal;-)

strejda 20.12.2007 13:35

Re: hMM..

Rovníková Guinea má trojnásobný HDP proti nám a lidé tam lezou po stromech a nemají co do huby. Tam Vaše poučka neplatí?

zdeněk 20.12.2007 14:08

Re: Re: hMM..

no jenže to je země s realtivně malým počtem obyvatel a značnými zásobami ropy. Byl jste tam? Co se tedy děje s oněmi penězi za ropu? (docela by mě to zajímalo. Pokud máte pravdu, praděpodobně skončí v USA  nadnárodní korporaci).

strejda 20.12.2007 14:41

Re: Re: Re: hMM..

Nebyl jsem tam, čerpám jen z veřejných údajů CIA  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ek.html Samozřejmě obyvatel málo a ropa. Co se děje s penězi za ropu nevím, každopádně nekončí v Guineji, ale u těžařů. Chtěl jsem jen ukázat, že HDP není všemocný ukazatel a ekonomické údaje jsou mnohdy zavádějící. 

RomanL 20.12.2007 10:39

Co dělá pravice?

Nic, protože tady žádná není. Po 40 letech budování komunismu se za pravici označuje ODS, která je standardní středově levou stranou typu socdem ve světě (a kterou jako člověk s běžným sociálním cítěním ZATÍM volím). To co se u nás označuje za levici je banda extrémních levicových teroristů, kteří by ve skutečně demokratické zemi museli jít sedět za své programy vedoucí k omezování práv a svobod obyvatel. U nás se s nimi ještě veřejně chlubí.

Po posledních zkušenostech s ODS začínám čím dál víc vzpomínat na Sládka, i když to byl populistický trumpeta, a jsem z toho sám trochu nervózní...

vládík 20.12.2007 13:12

Re: Co dělá pravice?

ODS není středo-levá (není ovšem ani pravá či středo-pravá). ODS je poplatna svému otci zakladateli - je populistická. (Topolánkova snaha o solidnější než jen populistickou politiku je zatím neúspěšná.)

RomanL 20.12.2007 15:41

Re: Re: Co dělá pravice?

Je to normální strana levého středu.

jirka.s. 20.12.2007 9:49

"Jiný žije z ruky do huby. Každý ať si vybere svou cestu, ...."

Zlatá slova, pane Vyskočil! Jenom malý dotaz, jakou cestu byste doporučil třeba důchodci se 6500 Kč důchodu? Já jenom, aby se náhodou nespletl, tedy ten důchodce! ;-(

Xury 20.12.2007 9:59

Re: "Jiný žije z ruky do huby. Každý ať si vybere svou cestu, ...."

Ten důchodce samozřejmě moc variant nemá, ten tu volbu svým způsobem učinil již za svého produktivního života. Ale to mi připadá jako úvaha na úrovni elementární logiky.

RomanL 20.12.2007 10:41

Re: "Jiný žije z ruky do huby. Každý ať si vybere svou cestu, ...."

Pokud nechce, aby tak dopadli i jeho děti a vnuci, tak bych mu hlavně doporučil nevolit komunisty, ať už mají jakoukoliv barvu.

Meky 20.12.2007 7:35

Pěkný článek

Taky si někdy říkám, že bych pro vymahatelnost práva, nezkorumpovanou a fungující státní správu i trochu toho HDP obětoval...

BOMBON 20.12.2007 1:15

kam se podela pravice...

ta verbalni nikam, ta tu porad je. a spolu se socialisty se prsi nezavinenym rustem sve modly - hdp, ke kteremu prispiva cca tremi procenty deficitu rozpoctu...

a ta opravdova? ta tu skoro nikdy nebyla. dodnes si vybavuju obliceje poslancu historicky asi  nejpravicovejsi parlamentni strany ODA ve federalnim shromazdeni skalickeho a kudlacka, kterak pote, co vyslechli me predstavy o tom, jak by mela vypadat bytova politika zarazene mumlali: "no, vy ten trh s byty opravdu chcete zavest natvrdo, my k nemu chteli jenom smerovat...", nacez jsem zase zustal ponekud zarazeny ja. ve svych 24 letech jsem jeste nechapal klicovou poucku politickeho budhismu: "cil je nicim, cesta je vsim"

ale nic z vyse uvedeneho uz snad nemuze prekvapit nikoho, kdo ma pozorovaci talent alespon houpaciho kone.... nebo se mylim?;-)

Finist 20.12.2007 14:02

Re: kam se podela pravice...

Bombone když Vás tu vidím - Pod Modroptákovým nepravidelníkem jste se ptal jestli je článek na téma co má a nemá stát dělat a proč. Tak se podívejte sem:

http://www.bastiat.kvalitne.cz/

Je to článek "Soukromé a veřejné služby"

BOMBON 20.12.2007 19:07

Re: Re: kam se podela pravice...

diky moc za typ...

kdyz to clovek prelouska (prece jen jazyk trochu odpovida stari textu), pomine spise prednaskovy charakter textu, vyhodi ruzne exkurzy a preformuluje hlavni myslenku do asi tak dvou odstavcu, je to fenomenalni.

kua, kde jste, intelektualni elity, co delate, ze se takovy text podari vyhrabat az tak slozite a na opakovane zadosti? ;-) jak muzete spat, kdyz to neni zakladem obcanske vychovy (ci jak se to dneska nazyva)??? 8-o proc vas neni nikde videt a slyset, kde trcite?????;-O

mockrat dekuju, je to moc zajimaveR^V:-)

Více už toho není